Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Προσαρμοστείτε»
  • Το 40% των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμβατό με τις απαιτήσεις της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ
  • Το 8% από αυτές τις δυνάμεις θα έχει τη δυνατότητα μόνιμης παρουσίας σε ΝΑΤΟικές αποστολές

Η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να αποδεχτεί την αμερικανική απαίτηση για αναπροσαρμογή του 40% των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, έτσι ώστε να γίνει απόλυτα συμβατό με το μοντέλο που ορίζει η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και να είναι σε θέση να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη αναλάβει δράση η συμμαχία. Ταυτόχρονα και προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα εναλλαγής των δυνάμεων και συμμετοχής τους σε αποστολές μακράς χρονικής διάρκειας, η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται την απαίτηση του ΝΑΤΟ που ορίζει ότι το 8% από το αναπροσαρμοσμένο στις ΝΑΤΟικές επιχειρησιακές ανάγκες τμήμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να έχει τη δυνατότητα μόνιμης παρουσίας σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη η συμμαχία έχει αναλάβει δράση.

Οι αποφάσεις αυτές, πρακτικά και με πολύ απλά λόγια, σημαίνουν ότι το 40% των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα ενταχθεί στο πλαίσιο που ορίζουν οι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί και οι ανάγκες του ΝΑΤΟ. Δηλαδή, το 40% των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα εκπαιδεύεται και θα εξοπλίζεται όχι με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την ασφάλεια της χώρας, αλλά για να καταστεί «προσαρμόσιμο» και «χρησιμοποιήσιμο», ανά πάσα στιγμή, στις επιχειρησιακές ανάγκες της συμμαχίας σε οποιοδήποτε σημείο της Γης αυτή αναλάβει δράση. Αξίζει, επίσης, να υπογραμμιστεί ότι - όταν ολοκληρωθεί η αναπροσαρμογή - το 8% από αυτήν την απόλυτα προσαρμοσμένη στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς δύναμη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα βρίσκεται μόνιμα εκεί που το ΝΑΤΟ έχει αναλάβει δράση.


Το μέγεθος και το οικονομικό κόστος αυτής της αναπροσαρμογής γίνεται αντιληπτό αν επιχειρήσει κανείς μια αναγωγή σε απόλυτους αριθμούς. Αν, δηλαδή, υποθέσουμε ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στο σύνολό τους είναι 100.000 άνδρες, τότε οι 40.000 από αυτούς θα εκπαιδεύονται και θα εξοπλίζονται για τις ανάγκες του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, οι 5.000 από αυτούς θα είναι ενταγμένοι σε κάποια από τις αποστολές της συμμαχίας. Η αναπροσαρμογή αυτή, εκτός όλων των άλλων, όπως σημειώνουν διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι, αναμένεται να σηματοδοτήσει έναν νέο κύκλο εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς η συμβατότητα με τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ προϋποθέτει και ανάλογο, με το ρόλο των αποστολών που ενδέχεται να αναληφθούν, εξοπλισμό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι στις σχετικές συζητήσεις που έχουν γίνει σε επίπεδο αξιωματούχων της συμμαχίας, προτάθηκε στην Ελλάδα να αγοράσει μέχρι και μικρό αεροπλανοφόρο, απαραίτητο για επιχειρήσεις μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών. Η πρόταση αυτή έχει απορριφθεί, προς το παρόν, από την ελληνική πλευρά, αλλά είναι ενδεικτική για το τι πρόκειται να ακολουθήσει καθώς θα υλοποιείται το πρόγραμμα της αναπροσαρμογής...

Σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών κύκλων, αυτές οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κατ' ουσίαν αποτελούν προσαρμογή στη νέα επιχειρησιακή δομή που σχεδιάζει το ΝΑΤΟ και αφορούν σε όλες τις χώρες-μέλη της συμμαχίας.

Οι σχεδιασμοί αυτοί, μάλιστα, πιθανότατα θα ανακοινωθούν πανηγυρικά με τα κείμενα που θα υιοθετήσουν οι αρχηγοί των κρατών-μελών της συμμαχίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 του μήνα στην Κωνσταντινούπολη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως υπογραμμίζουν διπλωματικοί κύκλοι, στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης και αν ακόμη δεν ανακοινωθούν τα συγκεκριμένα ποσοστά από τις εθνικές στρατιωτικές δυνάμεις των κρατών-μελών που θα μετατραπούν έτσι ώστε άμεσα να είναι δυνατό να αναπτυχθούν αλλά και να χρησιμοποιηθούν, οι εξελίξεις που αφορούν στην αναδιάρθρωση των συμμαχικών στρατευμάτων θα δρομολογηθούν προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.

Η Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης

Αλλωστε, η μετατροπή των δυνάμεων της συμμαχίας έτσι ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο νέο ρόλο που αυτόκλητα έχει αναλάβει είναι το βασικό θέμα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

Στο περιοδικό «ΝΑΤΟ review», που εκδίδεται υπό την αιγίδα του γγ του ΝΑΤΟ, ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιάπ ντε Χουπ Σέφερ, σε άρθρο του προσδιορίζει επακριβώς τις επιδιώξεις της συμμαχίας: «Χρειαζόμαστε δυνάμεις που να μπορούμε να τις αναπτύσσουμε πιο γρήγορα, που θα μπορούν να φτάσουν πιο μακριά και να παραμείνουν επί του πεδίου για περισσότερο χρόνο».

Ο γγ του ΝΑΤΟ στο άρθρο του υπενθυμίζει ότι το 2002 στη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στην υιοθέτηση μέτρων για να εξασφαλίσουν τα μέσα που είναι απαραίτητα για να ανταποκριθεί η συμμαχία στο νέο της ρόλο. «Από τότε, σημειώνει ο Σέφερ, έχουμε νέα διοικητική δομή και δημιουργήσαμε τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης. Εχουμε επιτελέσει σημαντική πρόοδο για να εξασφαλίσουμε τις ικανότητες που απαιτούν οι νέου τύπου επιχειρήσεις. Αλλά προκειμένου το ΝΑΤΟ να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις χρειάζεται να κάνει περισσότερα, ώστε οι δυνάμεις του να είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας αποστολές που οι σύμμαχοι θα αποφασίζουν».

Πιο συγκεκριμένος για το τι είδους αποστολές αφορούν στο νέο ρόλο της συμμαχίας είναι στο άρθρο του στο «ΝΑΤΟ review» ο Αμερικανός διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός James L. Jones, ο οποίος εξετάζει πώς η συμμαχία έχει αλλάξει τις στρατιωτικές της δομές και ανέπτυξε τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης.

«Μέχρι το 2006, γράφει ο Αμερικανός στρατηγός, η συμμαχία θα έχει στη διάθεσή της μια νέα στρατιωτική δυνατότητα, τη λεγόμενη ικανότητα προληπτικής δράσης. Αυτό, συνεχίζει ο james L. Jones, σημαίνει μια ουσιώδη αλλαγή στο ήθος και στην κουλτούρα της συμμαχίας, σε σχέση με ό,τι ίσχυε κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου».

Αυτή η «νέα στρατιωτική δυνατότητα», για την οποία κάνει λόγο ο Αμερικανός στρατηγός, προϋποθέτει την αναπροσαρμογή της Διοίκησης του ΝΑΤΟ, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί, και τη μετατροπή του 40% των εθνικών δυνάμεων των κρατών-μελών στα πρότυπα του μοντέλου της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης. Οσο για τις αποστολές που θα έχει τη δυνατότητα να αναλαμβάνει η «μετασχηματισμένη» συμμαχία, ένα καλό παράδειγμα είναι το Αφγανιστάν, όπου ήδη έχει εμπλακεί, και το Ιράκ, όπου οδηγείται ταχύτατα σε εμπλοκή. Για την περίπτωση του Αφγανιστάν, μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν Ελληνες διπλωμάτες, οι ασκούμενες από τους Αμερικανούς πιέσεις για την παροχή μέσων και, κυρίως, ανδρών είναι αφόρητες. Αυτές οι πιέσεις, όπως φοβούνται διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, αναμένεται να αποδώσουν στο τέλος του μήνα στη Σύνοδο Κορυφής της Κωνσταντινούπολης...


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι πολεμοχαρείς του ΝΑΤΟ(2007-02-10 00:00:00.0)
Η σιδερένια γροθιά της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης(2006-11-26 00:00:00.0)
Πάνω στον καμβά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών(2005-08-21 00:00:00.0)
Νεοταξικών προδιαγραφών και με ΝΑΤΟικό καπέλο(2005-03-02 00:00:00.0)
Νεοταξικές αποστολές για τη «μηχανή του θανάτου»(2004-06-27 00:00:00.0)
Σύνοδος ΝΑΤΟικής Κορυφής...(2002-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ