Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρω-αστυνομοκρατία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας).-

«Εφτασε η ώρα να εγκαινιάσουμε την επόμενη φάση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση στο σχέδιο συμπερασμάτων, οι ηγέτες των «25» δίνουν το σύνθημα για την παραπέρα εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αντιτρομοκρατική θωράκιση της ΕΕ, ευθυγραμμιζόμενοι απόλυτα με τις εντολές των ΗΠΑ.

Η νέα φάση του «αντιτρομοκρατικού αγώνα» της ΕΕ περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων μηχανισμών καταστολής, παράλληλα με την ολοκλήρωση του νομοθετικού οπλοστασίου και την «απλοποίηση των διαδικασιών» για τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η δημιουργία μιας ευρω-ΕΥΠ δίπλα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς επίσης και μιας «αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας» στη Γιουροπόλ. Παράλληλα, οι αρχηγοί των υπηρεσιών ασφαλείας θα μαζεύονται σε τακτικά διαστήματα με θέματα αποκλειστικά «τρομοκρατικά».

Ορίζονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση συγκεκριμένων «στόχων»:

- Μέχρι τον Ιούνη του 2005 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο για την «παρακράτηση δεδομένων κίνησης των επικοινωνιών», κοινώς υποκλοπή τηλεφωνημάτων, Ιντερνετ κ.ο.κ.

- Μέχρι το Δεκέμβρη του 2004 θα έχουν προσδιοριστεί τα μέτρα δίωξης όσων ενισχύουν οικονομικά τις θεωρούμενες από την ΕΕ και τις ΗΠΑ «τρομοκρατικές» οργανώσεις.

- Μέχρι το Δεκέμβρη του 2005 πρέπει να έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες για την «ανταλλαγή πληροφοριών» μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών.

«Η ΕΕ θα διατηρήσει τον στενότερο συντονισμό με τις ΗΠΑ», αναφέρεται στο κείμενο για να μην μένουν αμφιβολίες.

Σημειώνεται ότι παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες για το ευρω-φακέλωμα με τη δημιουργία «ευρωπαϊκού μητρώου» και «βάσης δεδομένων» με εγκληματολογικό, όπως το χαρακτηρίζουν υλικό, ενώ μέχρι τα τέλη του 2004 θα έχουν καταλήξει και για την «ενσωμάτωση βιομετρικών στοιχείων» σε διαβατήρια και θεωρήσεις.

Ηδη τα κράτη - μέλη έχουν «ενσωματώσει» το νέο τρομο-δίκαιο που αφορά το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τον τρομονόμο.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εισάγεται και στο Ευρωσύνταγμα «ρήτρα αλληλεγγύης» μεταξύ των κρατών - μελών σε περίπτωση «τρομοκρατικού χτυπήματος», που σημαίνει μέχρι στρατιωτική επέμβαση στο όνομα της «προστασίας των δημοκρατικών θεσμών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ