Τρίτη 15 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΠΑΣΟΚ
Εκτιμήσεις και... μουρμούρες

Σε βαθιά ομφαλοσκόπηση εισέρχεται μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών το ΠΑΣΟΚ, με τα κορυφαία στελέχη του να προσπαθούν να απαλλαχτούν από τις «ευθύνες» και πολύ περισσότερο τις συνέπειες της νέας ήττας με τη διεύρυνση της διαφοράς σε βάρος του ΠΑΣΟΚ να ξεπερνάει το 9%.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που ο Γ. Παπανδρέου, το βράδυ των εκλογών υποστήριζε ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε ένα «θαυμάσιο» αποτέλεσμα, χτες βουλευτές του κόμματός του δήλωναν ότι πρόκειται για ένα «μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα», ενώ υπήρξαν και φωνές που μίλησαν για «μεγάλη ήττα».

Στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι το κόμμα πρέπει να «αναζητήσει τις ρίζες του» και να προχωρήσει σε «επανασύνδεση» με τις «ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες», ενώ ο Γ. Παπανδρέου κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ανέφερε ότι «η επόμενη μέρα είναι μέρα μιας νέας αφετηρίας, ενός νέου κύκλου» για το ΠΑΣΟΚ.

Μια νέα «αφετηρία», η οποία αρχίζει και τελειώνει με την «ανασυγκρότηση» και «ανανέωση» του ΠΑΣΟΚ και αφήνει στο... απυρόβλητο την αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει να στηρίζει και να πρεσβεύει το κόμμα και το καθιστά άκρως συντηρητικό. Αλλά ακόμα κι αυτή η «ανανέωση», που σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου θα περνούσε μέσα από την πορεία προς το συνέδριο το οποίο ο ίδιος είχε προσδιορίσει για το Φθινόπωρο, ήδη από χτες, με δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταφερθεί για αργότερα...

Ο επικεφαλής του εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος, χτες έσπευσε να... διαχωρίσει τη θέση του από τον πρόεδρο του κόμματος δηλώνοντας ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως διαμορφώθηκε, δεν είναι ούτε ευχάριστο ούτε ικανοποιητικό για το ΠΑΣΟΚ».

Ο ίδιος, όμως αμέσως μετά πρόσθεσε ότι «δεν είναι απαγορευτικό για την πορεία ανασυγκρότησης του κινήματος που πρέπει να είναι ανασυγκρότηση πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική». Ο ίδιος, σημείωσε ότι ο Γ. Παπανδρέου «έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων», αλλά με νόημα και στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι «η υπόθεση αυτή δεν είναι υπόθεση προσωπική ή μοναχική. Είναι μια υπόθεση συλλογική, μαζική».

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου, απέδωσε την ήττα του κόμματος και στο «μεγάλο ποσοστό αποχής» που προήλθε όπως υποστήριξε «κυρίως από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή περιμένοντας να δουν πώς θα ανασυγκροτηθεί το ΠΑΣΟΚ, πώς θα ξεκαθαρίσει το ιδεολογικό και πολιτικό του στίγμα». Η Β. Παπανδρέου, συγχρόνως θυμήθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «δυσαρεστήσει πολλούς» και έχει «κάνει λάθη», παράλληλα με το... «τεράστιο έργο» του όπως ισχυρίστηκε και απέδωσε το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ στο «θυμό των πολιτών που δεν έχει εκτονωθεί»...

Ο προβληματισμός, και η εσωστρέφεια εκφράστηκε όμως και από άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι με δηλώσεις του χτες άφησαν πολλές αιχμές. «Η απόσταση συνθηκών νίκης που έχουμε να διανύσουμε είναι μεγάλη», είπε ο Γ. Παπαντωνίου, ενώ ο Κ. Κουλούρης σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «είναι μια μεγάλη ήττα η οποία γίνεται για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες» και αναφερόμενος στην ανανέωση του κόμματος ανέφερε: «Πρέπει να ξαναβρούμε τη σχέση μας με την κοινωνία».

Εξάλλου χτες το απόγευμα ο Γ. Παπανδρέου, προέδρευσε σε συνεδρίαση με τους εκλεγμένους και υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, και αμέσως μετά με δηλώσεις του ουσιαστικά επιδοκίμασε για μια ακόμα φορά το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος και ισχυρίστηκε ότι η νέα ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ «θα παλέψει για μια κοινωνική Ευρώπη, της απασχόλησης».

Ο Γ. Παπανδρέου έθεσε επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ τον Λαμπρινίδη, ο οποίος όμως ζήτησε να μην αναλάβει άμεσα τα καθήκοντά του λόγω υποχρεώσεών του... και τη θέση αυτή μετά από ψηφοφορία κατέλαβε προσωρινά η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Την ίδια στιγμή ο Γ. Παπανδρέου αφού είχε κληθεί να σχολιάσει τη δήλωση του Ε. Βενιζέλου ότι η υπόθεση της ανανέωσης «δεν είναι προσωπική» αλλά «συλλογική», ανέφερε ότι υπάρχει «εντολή από το λαό», υποστήριξε ότι θα κάνει πράξη τη «συμμετοχική δημοκρατία», συμπλήρωσε ότι στη νέα πορεία «όλοι έχουν ρόλο», ότι «το κίνημα δεν είναι κανενός», αλλά σημείωσε, πως πρέπει όλοι να ξεχάσουν ότι θα «ασχολούνται και θα έχουν το δικό τους κομμάτι» μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε τη συμμετοχή του σε περιφερειακές συνδιασκέψεις του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες θα γίνουν οι αποτιμήσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φόρεσαν μάσκα υπερασπιστών του λαϊκού εισοδήματος(2005-11-23 00:00:00.0)
Προετοιμάζεται η β΄ φάση «ανασυγκρότησης»(2004-06-22 00:00:00.0)
Βρήκε ...θαυμάσιο το εκλογικό αποτέλεσμα(2004-06-14 00:00:00.0)
Ρεσιτάλ υποκρισίας και δημαγωγίας(2004-05-15 00:00:00.0)
ΝΔ σε ρόλο ΠΑΣΟΚ και τούμπαλιν...(2004-03-09 00:00:00.0)
Συναντήσεις... διά σκηνοθετικάς ανάγκας(2004-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ