Τρίτη 15 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Η διαμόρφωση του συσχετισμού απο την κάλπη

Eurokinissi

Οι συζητήσεις στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα γύρω από τα εκλογικά αποτελέσματα συνεχίζονται, όπως και οι αναλύσεις από τον Τύπο, οι σχολιασμοί, καθώς και οι τυχόν επιδράσεις τους στα πολιτικά κόμματα, στις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Και συνεχίζονται στην ίδια ρότα μ' αυτήν που ξεκίνησε το ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών, ως συνέχεια της προεκλογικής περιόδου. Τα αστικά ΜΜΕ, τα κόμματα της πλουτοκρατίας, διάφοροι δημοσιολόγοι και αναλυτές, μέσα απ' αυτήν τη διαδικασία, έχουν και ένα συγκεκριμένο, πάντα τον ίδιο σκοπό: Να επιδράσουν στις λαϊκές συνειδήσεις, παραχαράσσοντας το τι και το γιατί, όπως αντικειμενικά εκφράζεται από την κάλπη. Η λαϊκή ψήφος δόθηκε με ορισμένα κριτήρια και, βεβαίως, αποτελεί αποτύπωση του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων στη δοσμένη στιγμή, αλλά και το επίπεδο πολιτικής συνείδησης των λαϊκών δυνάμεων. Σηματοδοτεί, όμως, και τάσεις, που, όσο αδύνατες και αν είναι, μπορεί να τροφοδοτήσουν μια δυναμική, σε συνδυασμό με τις αντικειμενικές συνθήκες, τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις. Επομένως, όλη αυτή η προπαγάνδα στοχεύει στην παρεμπόδιση, όσο γίνεται, της δύναμης και της δυναμικής που εκφράζεται με το εκλογικό αποτέλεσμα, από την ενίσχυση της εναλλακτικής πολιτικής διεξόδου σε όφελος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Παρακολουθώντας κανείς τις συζητήσεις στα τηλεοπτικά πάνελ, με την ανακοίνωση των πρώτων ακόμη exit pols, διαπίστωνε ότι ήταν όλες προσανατολισμένες, έτσι που να δυσκολεύονται όσοι παρακολουθούσαν να κατανοήσουν το αποτέλεσμα στο σύνολό του και τι αυτό απεικονίζει. Για παράδειγμα, η εκτίμηση ότι η «αριστερά» γενικώς είναι χαμένη δεν ήταν τυχαία. Γιατί μέσα στο «χύμα» αυτό προσδιορισμό, την «αριστερά», τσουβαλιάζουν ανόμοιες πολιτικά δυνάμεις, όπως το ΚΚΕ και το ΣΥΝ, προκειμένου να συγκαλυφθεί το γεγονός ότι το ΚΚΕ είχε άνοδο σε ψήφους και ποσοστά και σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 1999, αλλά και σε σχέση με την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση του Μάρτη 2004 για το εθνικό Κοινοβούλιο. Επίσης, πολλή κουβέντα έγινε για τη διαφορά των δύο κομμάτων της άρχουσας τάξης, την αύξησή της, όταν την ίδια στιγμή και τα δυο κόμματα μαζί εμφάνιζαν πτώση, σε σχέση με τις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Αλλωστε, αυτή είναι η μόνιμη επιδίωξη: Να διαμορφώνουν ψυχολογία αποδοχής ή, τουλάχιστον, ανοχής από το λαό στην υπάρχουσα πραγματικότητα.

Το ίδιο ισχύει και με το ζήτημα της αποχής, το οποίο έγινε κυρίαρχο, μακριά όμως και έξω από την πραγματική του διάσταση, αφού στη μεγάλη της πλειοψηφία εκφράζει με λαθεμένο τρόπο αντίδραση στην ΕΕ και την πολιτική της, και μια ανώδυνη για το πολιτικό σύστημα δυσαρέσκεια, αλλά δεν παύει να είναι αντίδραση, δυσαρέσκεια. Είναι μέρος της τακτικής παρεμπόδισης της λαϊκής συμμετοχής στην ταξική πάλη, στο κίνημα, στις πολιτικές αναμετρήσεις. Γιατί πρέπει να ανακοπεί η συνειδητή έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι στην πολιτική του ευρωμονόδρομου, ανακόπτοντας την τάση ενίσχυσης του ΚΚΕ.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, το οποίο συνεχίζεται, επιδιώκεται να συσκοτιστεί το πραγματικό νόημα της ενίσχυσης του ΚΚΕ. Να μειωθεί η δυναμική του στην παραπέρα επίδραση στην ανάπτυξη της λαϊκής κοινωνικοπολιτικής πάλης, στη γενικότερη επίδραση στις εξελίξεις, στην ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του ριζοσπαστικού πόλου σε Ελλάδα και Ευρώπη, στο δυνάμωμα της αντίστασης, της απειθαρχίας, της ανυπακοής στην ΕΕ, στην προοπτική του λαϊκού μετώπου πάλης, αλλά και των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών συμμαχιών στην Ευρώπη, ως αντίπαλο δέος στο συνασπισμό του κεφαλαίου.

Το εκλογικό αποτέλεσμα έχει σημαντικά θετικά μηνύματα για το λαό και το κίνημά του. Στο σημερινό «Ρ» (σελ. 6-7) δημοσιεύεται η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ με τις «πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου 2004».

Επίσης, στο σημερινό «Ρ» φροντίσαμε για μια αναλυτική ενημέρωση των αναγνωστών της εφημερίδας μας με τα τελικά σχεδόν εκλογικά αποτελέσματα, λείπει το 0,46% των τμημάτων. Παρουσιάζουμε, λοιπόν, τα εκλογικά αποτελέσματα ολόκληρης της επικράτειας, αποτελέσματα επικράτειας στις ευρωεκλογές του 1999 και στις εθνικές εκλογές του 2004, καθώς και αποτελέσματα ανά εκλογική περιφέρεια και ανά δήμο σε ολόκληρη τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ