Τρίτη 15 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΠΟΛΩΝΙΑ
Τεράστια η αποχή

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Το ποσοστό της αποχής ήταν ο πρωταγωνιστής των ευρωεκλογών στην Πολωνία, αφού άγγιξε το 80%. Οι Πολωνοί ψηφοφόροι, που μαστίζονται από την ανεργία (20%), τη φτώχεια και τη σκληρή λιτότητα, προφανώς επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση (για την οποία γίνονται άλλωστε και όλες οι θυσίες) και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την πρώτη θέση πάντως κατέλαβε η κεντροδεξιά Κοινωνική Πλατφόρμα με 22,96% (14 έδρες) των ψήφων και ακολούθησε η υπερσυντηρητική, καθολική και αντιευρωπαϊκή Λίγκα των Πολωνικών Οικογενειών με 16,58% των ψήφων (10 έδρες). Τελικά, η επίσης αντιευρωπαϊκή Αυτοάμυνα του Αντρέι Λέπερ δεν κατάφερε να κερδίσει παρά τις σχετικές προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, συγκεντρώνοντας 12,33% των ψήφων (7 έδρες). Ακολούθησε το δεξιό κόμμα PiS με 12,05% (7 έδρες), οι Σοσιαλδημοκράτες του κυβερνώντος SLD με μόλις 8,97% (5 έδρες), το Αγροτικό Κόμμα PSL με 7,57% (4 έδρες) και η Ενωση για την Ελευθερία του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ, που δεν εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο, με 6,71% (4 έδρες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι κυβέρνηση στη χώρα στην ουσία δεν υπάρχει, αφού ο Μάρεκ Μπέλκα, υποψήφιος που έχει υποδειχτεί από τον Πρόεδρο Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, δεν έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και αν κρίνει κανείς από το αποτέλεσμα του SLD δεν προβλέπεται να τη λάβει - οπότε και το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών μέσα στον Αύγουστο είναι πολύ σοβαρό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ