Τρίτη 15 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Ο «Ράλλης» της ... αμερικανίλας

Το ερώτημα που είχε τεθεί πριν από τις εκλογές της 7ης Μάρτη, αν δηλαδή ο Γιώργος Παπανδρέου θα γινόταν ο «Ράλλης» του ΠΑΣΟΚ, μάλλον απαντήθηκε...

*

Επ' αυτού αξίζει να επισημάνουμε ότι από το 1981, η μεγαλύτερη διαφορά που έχει σημειωθεί σε εκλογές (εθνικές και ευρωεκλογές) μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν η διαφορά των 12 μονάδων υπέρ του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του '81. Η αμέσως μεγαλύτερη διαφορά είναι αυτή των 9 μονάδων, υπέρ της ΝΔ πια, την οποία «κατόρθωσε» προχτές ο κ. Παπανδρέου και όπως διαπίστωσε το πανελλήνιο την πανηγύρισε (!) κιόλας!

***

Μικρή σημασία, πάντως, για τα συνολικά πολιτικά πράγματα έχει ότι ο κ. Παπανδρέου εξελίσσεται σε «Ράλλη» του ΠΑΣΟΚ.

*

Μεγαλύτερη σημασία έχει το γεγονός ότι, μετά από τόσα χρόνια καπηλείας οραμάτων, υπονόμευσης εννοιών, συκοφάντησης ιδεών, το ΠΑΣΟΚ «πέτυχε» να μετατρέπει το κομματικό μαντρί της Χαριλάου Τρικούπη σε συγκοινωνούν δοχείο με εκείνο της Ρηγγίλης, που είτε κατευθύνει σε συντηρητική στροφή μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, είτε το παθητικοποιεί στέλνοντάς το στην αποχή.

***

Το κόμμα που υποτίθεται ότι με την αναρρίχησή του στην κυβέρνηση «έθεσε τη Δεξιά στο χρονοντούλαπο», κατάφερε με την πολιτική του και με την αποθέωση της ιδεολογίας του ατομισμού να τροφοδοτεί τη ΝΔ με ποσοστά της τάξης του 45% και του ΛΑΟΣ με 2% (στις βουλευτικές) και με 43% και 4%, αντίστοιχα (στις ευρωεκλογές). Με εξαίρεση περιόδους πολιτικής κρίσης (1974 και 1989-'90), η λεγόμενη «συντηρητική παράταξη» ποτέ δεν είχε τέτοιες εκλογικές επιδόσεις, στα μεταπολιτευτικά τουλάχιστον χρόνια.

***

Αυτό είναι το «κατόρθωμα» του ΠΑΣΟΚ.

*

Του κόμματος, που η πολιτική του («πες μου τι πισίνα έχεις, να σου πω τι υπουργός είσαι»!), οδηγεί ψηφοφόρους όχι στην κάλπη, αλλά στις παραλίες. Ενός κόμματος, τελικά, που η βαθύτατη και εντεινόμενη συντηρητικοποίησή του (μέχρι του σημείου της έσχατης ...αμερικανίλας που αναδύεται από τις επιθέσεις του αρχηγού του εναντίον του ΚΚΕ) αναδεικνύει ως υπ' αριθμόν ένα ζητούμενο το μαζικό απεγκλωβισμό προοδευτικών ανθρώπων από τις γραμμές του.

*

(σ.σ.: Προς αποφυγή παρερμηνειών, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν υπαινισσόμεθα ότι τα δυο ποσοστά, ΝΔ - ΛΑΟΣ, προστίθενται. Ούτε πολιτικά, ούτε ιδεολογικά. Η αναφορά περιορίζεται στην εξ αντικειμένου όμορη πολιτική τους «γεωγραφία» και μόνο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ