Τρίτη 15 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΙΤΑΛΙΑ
Απώλειες για τον Μπερλουσκόνι

ΡΩΜΗ.-- Με πτώση των ποσοστών του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «Φόρτσα Ιτάλια», ολοκληρώθηκε η εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία. Πάντως, ο συντηρητικός κυβερνητικός συνασπισμός έδειξε να αντέχει, παρά τη μεγάλη δυσαρέσκεια για τη συμμετοχή στον πόλεμο και την κατοχή του Ιράκ.

Η «Φόρτσα Ιτάλια» έχασε περίπου 8 μονάδες από τις βουλευτικές εκλογές του 2001, καταλαμβάνοντας ποσοστό 21%. Η «Εθνική Συμμαχία» του Τζιανφράνκο Φίνι διατήρησε στην ουσία τη δύναμή της συγκεντρώνοντας 11%, ενώ από πλευράς κυβερνητικού συνασπισμού ακολούθησε η Ενωση Χριστιανοδημοκρατών με 5,9% και η Λέγκα του Βορρά με 5%. Ο πρωθυπουργός σε χτεσινές δηλώσεις του ανέλαβε την ευθύνη για την εκλογική υποχώρηση.

Στην κεντροαριστερά η «Ελιά» (κοινό ψηφοδέλτιο κεντρώων πρώην Χριστιανοδημοκρατών και των Δημοκρατικών της Αριστεράς) δεν μπορεί να πανηγυρίσει ιδιαίτερα αφού έλαβε ποσοστό 31,1%. Ακολούθησαν οι Πράσινοι με 2,5%, οι Ιταλοί Κομμουνιστές 2,4%, η Λίστα Οκέτο-Ντι Πιέτρο 2,1%, η Λαϊκή Συμμαχία 1,3%. Η Κομμουνιστική Επανίδρυση ευνοήθηκε από το μαζικό κίνημα κατά του πολέμου και τελικά έλαβε 6,1%. Πάντως, τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που περίμεναν οι ηγέτες της «Ελιάς», αφού οι δύο μεγάλοι πόλοι είναι σχεδόν ισοδύναμοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ