Τρίτη 15 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σύνοδος έντασης αντιλαϊκών πολιτικών

Σε ακόμη αντιδραστικότερες κατευθύνσεις κινείται η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως προκύπτει από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις 17 και 18 του Ιούνη στις Βρυξέλλες.

Υπό το φως των εκλογικών αποτελεσμάτων της Κυριακής, οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ θα συζητήσουν για τη στενότερη συνεργασία και το συντονισμό κατά της τρομοκρατίας. Σ' αυτό το πλαίσιο η επικαιροποίηση της απόφασης του Τάμπερε, αλλά και οι πρόσφατες αποφάσεις για τα βιομετρικά δεδομένα στα ταξιδιωτικά έγγραφα προς τις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι «είκοσι πέντε» είναι αποφασισμένοι να προωθήσουν νέα μέτρα περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων.

Προφανώς, αυτή η εξέλιξη συναρτάται με τις αποφάσεις της εαρινής Συνόδου Κορυφής για την εντατικοποίηση στην εφαρμογή των κατευθύνσεων της Λισαβόνας, όπως η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των τομέων της Υγείας, της Παιδείας και της έρευνας, η «απορύθμιση» των εργασιακών σχέσεων. Υπολογίζοντας τις αντιδράσεις που θα συναντήσουν στην προώθηση της αντεργατικής τους πολιτικής, οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ ενεργοποιούν το «αντιτρομοκρατικό» τους οπλοστάσιο για την καταστολή.

Ενα άλλο θέμα που αναμένεται να συζητηθεί σ' αυτή τη Σύνοδο είναι το Ευρωσύνταγμα, αφού η ιρλανδική προεδρία πιστεύει ότι πολλοί από τους λόγους που οδήγησαν σε παταγώδη αποτυχία τη Σύνοδο του περασμένου Δεκέμβρη δεν υφίστανται πλέον. Βεβαίως, παραμένει ανοιχτό ακόμη το θέμα του μοιράσματος των ψήφων στο Συμβούλιο της ΕΕ και το θέμα της «διπλής πλειοψηφίας».

Φυσικά, όπως σε κάθε Σύνοδο έτσι και σ' αυτήν θα συζητηθούν όλα τα τρέχοντα ζητήματα, όπως η κατάσταση στο Ιράκ μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης Σαρόν.

Δεν τα βρήκαν οι ΥΠΕΞ

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν χτες σε μία λύση γύρω από το ζήτημα των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα της επιβολής των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, και ειδικά στο θέμα των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, όπως περιγράφονται στο σχέδιο του Ευρωσυντάγματος. Ετσι, η απόφαση μετατέθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, δήλωσε στους ομολόγους του κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη Γερμανία να μην αυξηθούν οι αρμοδιότητες της Κομισιόν στην επιβολή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας. Τη θέση αυτή στήριξε η Γαλλία, αλλά βρήκε αντίθετες την Ολλανδία, την Αυστρία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Σημειώνεται ότι στα τέλη της περασμένης βδομάδας η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία είχαν αποστείλει κοινή επιστολή προς τον Ιρλανδό προεδρεύοντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, Μπράιαν Κάουεν, ζητώντας ουσιαστικά να παραμείνουν αμετάβλητες οι αρμοδιότητες της Επιτροπής στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Βάσει της σημερινής πρακτικής οι «συστάσεις» της Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη που εμφανίζουν υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα μπορούν να τροποποιούνται ή να απορρίπτονται από το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας με ειδική πλειοψηφία, ενώ στο σχέδιο Συντάγματος οι «προτάσεις» της Επιτροπής θα μπορούν να τροποποιούνται ή να απορρίπτονται με ομοφωνία στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ