Κυριακή 30 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Αλλη μια «ατομική υπόθεση»

Σε άλλη μια «ατομική υπόθεση» εξελίσσεται, ήδη, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, σύμφωνα με σχετικούς φορείς που δραστηριοποιούνται σε γειτονιές της Αθήνας. Οπως γίνεται με όλα όσα θεωρητικά μεν ονομάζονται «δικαίωμα για όλους», αλλά, πρακτικά, δε θυμίζουν τίποτα λιγότερο από ένα προνόμιο για τους λίγους.

Είναι χαρακτηριστικά όσα καταθέτει στο «Ρ» ο Τ. Σταματόπουλος, πρόεδρος του αθλητικού σωματείου «ΑΡΙΩΝ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ», που ασχολείται με το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο: Η οικονομική στήριξη από το Δήμο της Αθήνας είναι ανύπαρκτη, ενώ, τα δύο τελευταία χρόνια, δεν έχει δοθεί ούτε δραχμή από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Το αποτέλεσμα είναι τα έξοδα να επιβαρύνουν αποκλειστικά το σύλλογο και, κατ' επέκταση τις λαϊκές οικογένειες, που αναζητούν λίγες ώρες άσκησης και ποιοτικής ψυχαγωγίας για τα παιδιά τους: Η ετήσια συνδρομή για τα παιδιά που συμμετέχουν στα μικρά τμήματα ανέρχεται πάνω - κάτω στα 200 ευρώ!

Ο «ΑΡΙΩΝΑΣ» χρονολογείται από το 1928, έχοντας συμμετάσχει σε σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις και με αξιόλογη παρουσία, ιδιαίτερα στο μπάσκετ. «Ο δήμος της Αθήνας έχει μεγάλη έλλειψη σε κλειστά γήπεδα», επισημαίνει ο κ. Σταματόπουλος, για να περιγράψει στη συνέχεια τι συνεπάγεται αυτό για τις ερασιτεχνικές ομάδες: Τα τμήματα ποδοσφαίρου προπονούνται στο ...Βύρωνα, ενώ τα παιδικά και εφηβικά τμήματα μπάσκετ «βολεύονται» στο ανοιχτό γήπεδο της κοντινής πλατείας. «Οταν βρέχει, απλά δεν κάνουμε προπόνηση».

«Ολη αυτή η οικονομική κατάσταση έχει απογοητεύσει τον κόσμο, δεν μπορεί να βάζει συνέχεια το χέρι στην τσέπη». Εστιάζοντας στην «επιλεκτική» βοήθεια των αρμοδίων, τονίζει ότι είναι αδιανόητο να μη δίνεται τίποτα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, όταν, επανειλημμένα, «έχουν σωθεί με την παρέμβαση της πολιτείας - δηλαδή με λεφτά των εργαζομένων - ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες, κερδοσκοπικές».

«Αν η πολιτεία δε δει σοβαρά αυτό που λέμε "ερασιτεχνικό αθλητισμό", δε θα 'χει παραπάνω ζωή από δέκα χρόνια», υπογραμμίζεται και προστίθεται: «Ο πραγματικός Ολυμπιακός αθλητισμός είναι αυτό που κάνουν αυτά τα παιδιά κάθε μέρα μέσα στα γήπεδα. Δεν έχει να κάνει με τον άλλο "Ολυμπιακό αθλητισμό". Θα 'λεγα ότι είναι σε αντίθεση».

Τα τελευταία χρόνια, πέρα από μια καταγραφή της κατάστασης στην οποία έχει προχωρήσει ο Οργανισμός Νεολαίας και Αθλησης Αθήνας, ο δήμος δεν έχει κάνει κανένα έργο στην περιοχή. Εχει σημασία να διευκρινιστεί πως ο κόσμος αντιλαμβάνεται την οικονομικά δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος της Αθήνας. Το ζητούμενο εδώ είναι ασφαλώς αν η εκάστοτε δημοτική αρχή αντιστέκεται στην πολιτική που καταδικάζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε οικονομικό μαρασμό. Αν διεκδικεί, ουσιαστικά και επίμονα, την καταβολή όλων όσα χρωστά το κράτος στους δήμους και στις κοινότητες. Κάτι που, για τη σημερινή διοίκηση της Αθήνας, φαντάζει «ανέκδοτο»...

Ο πρόεδρος του «ΑΡΙΩΝΑ» καταλήγει, λέγοντας ότι το βάρος δεν πρέπει να πέφτει στον πολίτη. Οπως σωστά λέει, η πολιτεία θα έπρεπε να κατοχυρώνει ποιότητα υπηρεσιών, επιχορηγώντας τους αθλητικούς συλλόγους, ώστε να στελεχώνονται από επιστημονικά ειδικευμένους αποφοίτους των ΤΕΦΑΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ