Κυριακή 30 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός στην ... εξορία

Στην «Ολυμπιακή» Αθήνα του 2004 το δικαίωμα στην άθληση λαού και νεολαίας στενάζει από την πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης που επέβαλαν οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις

Στα «ξερά» γήπεδα ταλαιπωρούνται δεκάδες αθλητικά ποδοσφαιρικά σωματεία
Στα «ξερά» γήπεδα ταλαιπωρούνται δεκάδες αθλητικά ποδοσφαιρικά σωματεία
Πάνω από 3,5 τρισ. δραχμές έχουν σπαταληθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με αποτέλεσμα να έχουν κατασκευαστεί νέα στάδια και χώροι άθλησης. Σε λίγους μήνες θα συρρεύσουν οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου και... υπό τη σκέπη της «Κόκα - Κόλα» και άλλων χορηγών θα διαγωνιστούν για την πρωτιά. Αυτή είναι η εικόνα που όλοι θα «απολαύσουμε», αρχής γενομένης την 13η Αυγούστου. Ομως, ο ελληνικός λαός φαίνεται να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί όλη αυτή την υποδομή προς όφελός του, αφού και μετά το πέρας των Αγώνων, τα κυριότερα έργα θα περάσουν και πάλι στους ιδιώτες.

Ετσι, αν και όλο και περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις κατασκευάζονται, κύρια στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, για να εκπληρωθεί η «νέα μεγάλη ιδέα» των Ολυμπιακών Αγώνων, ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός είναι τουλάχιστον υπανάπτυκτος. Ο Δήμος Αθηναίων, αν και έχει ιδιαίτερη θέση στην ανάπτυξη του λαϊκού αθλητισμού, εντούτοις οι υποδομές του είναι τουλάχιστον παρωχημένες και ανεπαρκείς για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και κατοίκων της πρωτεύουσας.

Την ίδια στιγμή, η στήριξη από την κεντρική διοίκηση μηδαμινή. Φυσικά, σε αυτό το σημείο, τεράστια είναι η ευθύνη και της ίδιας της διοίκησης του δήμου, η οποία ουδέποτε διεκδίκησε τα χρήματα που της χρωστά το κράτος.


Sportidea

Ετσι, στο Δήμο Αθηναίων, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 18 αίθουσες γυμναστικής, 60 αθλητικά κέντρα, 7 κλειστά γήπεδα αθλοπαιδιών, 2 γήπεδα ποδοσφαίρου και 4 γήπεδα 5Χ5. Στα περισσότερα από αυτά, όσοι επιθυμούν να αθληθούν καταβάλλουν (συμβολικό) αντίτιμο, ενώ είναι προφανές πως αυτά δεν επαρκούν για την επαφή με την άθληση των σχεδόν 2.000.000 Αθηναίων. Πράγματι, είναι ενδεικτικό ότι για 32 ποδοσφαιρικά σωματεία υπάρχουν μόνο δύο γήπεδα ποδοσφαίρου...

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του προέδρου του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης (ΟΝΑ) Ελ. Σκιαδά, ο οποίος μιλώντας στο «Ρ», είπε πως «οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι ανεπαρκείς». Στο Δήμο της Αθήνας υπάρχουν συνολικά 300 αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, όπου συνολικά απασχολούνται 800 γυμναστές, καλλιτέχνες και τεχνίτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, πάνω από 300.000 άνθρωποι έρχονται σε επαφή με το ΟΝΑ.

Απαρχαιωμένο δίκτυο εγκαταστάσεων

Το δίκτυο των αθλητικών εγκαταστάσεων που σήμερα υπάρχει στο Δήμο της Αθήνας είναι τουλάχιστον απαρχαιωμένο. «Οι αθλητικές εγκαταστάσεις πάσχουν», μας λέει ο Ελ. Σκιαδάς και συνεχίζει: «Πρόκειται για ένα δράμα».

Το πρόβλημα, όμως, είναι ακόμη πιο οξυμένο, αφού ο δήμος είναι υποχρεωμένος να συντηρεί αυτό το δίκτυο των παρωχημένων εγκαταστάσεων. Συνολικά, μάλιστα, ο δήμος δίνει 162.504 ευρώ κάθε χρόνο για τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων του ΟΝΑ δεν είναι ιδιόκτητα, με αποτέλεσμα ο δήμος να «χαρατσώνεται» κάθε χρόνο με 1.050.000 ευρώ για μισθώματα κτιρίων.

Ταυτόχρονα, τα χρήματα για την κατασκευή νέων έργων, ή ακόμη για την επέκταση και συμπλήρωση των υπαρχόντων, είναι πολύ λίγα. Συγκεκριμένα, για το οικονομικό έτος 2003 (σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΟΝΑ) για την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων δόθηκαν μόλις 639.922 ευρώ, από τα συνολικά 2.778.500 ευρώ που αρχικά είχαν προϋπολογιστεί! Δηλαδή, το 2003, μόλις το 23,02% των νέων έργων έχει ήδη γίνει...

Η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, όπως λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα κατασκευής παιδικών χαρών, ενώ ο ίδιος ομολογεί πως γίνεται μια προσπάθεια, στην ουσία από το μηδέν, για την κατασκευή χώρων άθλησης ικανών να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες.

Εσοδα από κράτος: Μηδέν

Την ίδια στιγμή, η κεντρική διοίκηση δίνει ελάχιστα χρήματα για την ανάπτυξη του ΟΝΑ. Συγκεκριμένα, τα μόνα χρήματα που έχουν εισρεύσει στα ταμεία του Οργανισμού είναι 100.000 ευρώ από επιχορήγηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την «εκτέλεση συγκεκριμένων προγραμμάτων».

Ασφαλώς, σε αυτή την εξέλιξη, η ευθύνη δε βαραίνει μόνο την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και τις διοικήσεις του δήμου τα τελευταία χρόνια (όλες στηρίχτηκαν από τη ΝΔ). Πράγματι, ουδέποτε διεκδίκησαν από το κράτος τα χρήματα που παράνομα παρακράτησε από το δήμο. Αντιθέτως, προτιμά να χαρατσώνει τους δημότες, προτάσσοντας τη λογική της ανταποδοτικότητας σε όλους τους τομείς...

Ετσι, τα κύρια έσοδα του ΟΝΑ προέρχονται από την τακτική επιχορήγηση από το δήμο, που φτάνει τα 22.300.000 ευρώ! Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως η συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων του δήμου προέρχονται από φόρους και τέλη από τους δημότες.

«Δεν υπάρχουν χώροι άθλησης»

Ο «Ρ» μίλησε επίσης με τον Μ. Δανδουλάκη, γραμματέα του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων, για τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή δράσης του Συλλόγου, αναφορικά με το λαϊκό αθλητισμό.

«Η υποδομή σε αθλητικούς χώρους και η γενικότερη στήριξη του λαϊκού αθλητισμού, στην περιοχή όπου λειτουργεί και δρα ο Σύλλογός μας, είναι επιεικώς ανεπαρκής, να μην πω μηδαμινή. Υπάρχουν ελάχιστα αθλητικά κέντρα (λιγότερα από δέκα) σε μια περιοχή που αριθμεί περισσότερους από 300.000 κατοίκους και εργαζόμενους».

Στην περιοχή, συνεχίζει, λειτουργούν τρεις αθλητικοί σύλλογοι, που ουσιαστικά έχουν αφεθεί χωρίς οικονομική στήριξη και χωρίς υποδομές. Επίσης, «είναι γνωστοί οι αγώνες του συλλόγου μας για την υπεράσπιση των τελευταίων ελεύθερων χώρων στην περιοχή, μέρος των οποίων θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για ήπιες αθλητικές δραστηριότητες (Θων, Γουδί, Κουντουριώτικα κλπ.). Είναι, δυστυχώς, γνωστή η κατάληξη του ΘΩΝ, που με ευθύνη δήμου και κυβέρνησης τσιμεντοποιήθηκε από τον Βωβό. Το Γουδί βρίσκεται στο στόχαστρο μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων».

Και ο Μ. Δανδουλάκης καταλήγει: «Γενικά, αντί να βλέπουμε ενόψει των ΟΑ να δίνεται προτεραιότητα στο λαϊκό αθλητισμό και τη διάσωση των τελευταίων ελεύθερων χώρων, βλέπουμε την τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίηση να ισοπεδώνει κάθε έννοια ποιότητας ζωής για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους προς όφελος των κερδών των μεγαλοσυμφερόντων»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ