Πέμπτη 27 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ο άλλος δρόμος του ΚΚΕ

Απέναντι στην ακόμα πιο ταξική, υποταγμένη στις εκάστοτε επιθυμίες του μεγάλου κεφαλαίου ακριβοπληρωμένη αμάθεια και μισοκατάρτιση που τα κόμματα του Ευρωμονοδρόμου και ο ΣΕΒ προωθούν, με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στο πλευρό τους, το ΚΚΕ αντιτάσσει την Παιδεία που πηγάζει και υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Η πρόταση αντίστασης, ανυπακοής και απειθαρχίας στην πολιτική της ΕΕ που συνθλίβει δικαιώματα και κατακτήσεις και η ανάγκη διεκδίκησης μιας άλλης Παιδείας, αυτής των λαϊκών αναγκών, προβάλλει ακόμα πιο επιτακτικά. Μιας Παιδείας υποχρεωτικής, δωρεάν, με κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης. Παιδεία που θα περιλαμβάνει:

  • Θέσπιση ενιαίου 12χρονου δημόσιου και δωρεάν σχολείου για όλους, που θα αποτελεί συνέχεια της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και βασική προϋπόθεση για το πανεπιστήμιο και για οποιαδήποτε επαγγελματική μόρφωση.
  • Κατάργηση του διπλού δικτύου Λύκειο - ΤΕΕ και άρση κάθε μέτρου κατηγοριοποίησης - ιδιωτικοποίησης των σχολείων και των ΑΕΙ - ΤΕΙ.
  • Καθιέρωση συστήματος δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών, βασισμένο στα γερά θεμέλια του 12χρονου, για να εξασφαλίζεται ουσιαστική επαγγελματική μόρφωση.
  • Κατάργηση των ΤΕΕ, ΙΕΚ, ΚΕΚ και άλλων «εκπαιδευτηρίων» πρόχειρης «κατάρτισης». Αναδιοργάνωση, ενίσχυση, βελτίωση της νυχτερινής εκπαίδευσης, ώστε να αποτελεί ουσιαστική διέξοδο για τους εργαζόμενους νέους που εμποδίστηκαν να ολοκληρώσουν τη γενική τους εκπαίδευση.
  • Στον αντίποδα των προσπαθειών ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, το ΚΚΕ καταθέτει την πρότασή του για ενιαία δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, αποδεσμευμένη από τα μονοπώλια, χωρίς ταξικούς φραγμούς και αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς των σπουδών σε κύκλους και των ιδρυμάτων σε κατηγορίες. Που θα υπηρετεί τις ανάγκες της επιστημονικής και κοινωνικής εξέλιξης και θα διαμορφώνει επιστήμονες καλλιεργημένους, με υψηλό επίπεδο ειδίκευσης και επαγγελματικής ικανότητας, να μπορούν να σκέπτονται επιστημονικά και πολυεπίπεδα. Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων, εξασφάλιση δωρεάν συγγραμμάτων, σίτισης και στέγασης όλων των φοιτητών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ