Πέμπτη 27 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΣΕΕ
«Σέρνει το χορό» των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Στην πρώτη γραμμή στην εφαρμογή των αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών μέτρων, η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία του προεδρείου της ΓΣΕΕ, σε συγχορδία με το ΣΕΒ, αναλαμβάνει να προωθήσει ενεργά την πολιτική ιδιωτικοποίησης της παιδείας με την πρόταση για ίδρυση «Ακαδημίας Εργασίας», με μορφή «μη κρατικού πανεπιστημίου». Και δε μένει εκεί. Το περιεχόμενο των σπουδών στο ίδρυμα αυτό αποτελεί την πιο απροκάλυπτη εφαρμογή των επιταγών του μεγάλου κεφαλαίου, αναλαμβάνοντας να... διαπαιδαγωγήσει εργαζόμενους και συνδικαλιστές σύμφωνα με τις επιθυμίες του.

Το προεδρείο της ΓΣΕΕ προσήλθε χτες στη συνάντηση εργασίας με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με πρόταση για δημιουργία «Ακαδημίας Εργασίας» και για την ενεργό συμμετοχή στη «διά βίου εκπαίδευση», στο μοντέλο δηλαδή του περιπλανώμενου εργαζομένου, που μέσα από εναλλαγές περιόδων κατάρτισης - εργασίας - ανεργίας - επανακατάρτισης θα προσπαθεί να επιβιώσει - χωρίς δικαιώματα - στον εργασιακό του βίο.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, η «Ακαδημία Εργασίας» θα στοχεύει αφ' ενός στη «συνδικαλιστική επιμόρφωση» και αφ' ετέρου «στην εκπαίδευση των εργαζομένων τόσο σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης όσο και γενικά θέματα». «Επιπλέον εκφράζει τη φιλοδοξία της ΓΣΕΕ να προχωρήσει στη μετεξέλιξη της Ακαδημίας σε μη κρατικό Πανεπιστήμιο, εάν και εφόσον η ελληνική Πολιτεία δημιουργήσει το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο», σύμφωνα με τη διατύπωση που χρησιμοποιεί, όχι απλά συμφωνώντας με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά στην ουσία πρωτοστατώντας σε αυτό.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της «Ακαδημίας», όταν συμπληρώνουν κύκλους συνολικής διάρκειας 9 μηνών, οι φοιτούντες σε αυτή θα μπορούν να αποκτούν Πιστοποιητικό Συνδικαλιστικής Επιμόρφωσης, που σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ «είναι αναγνωρισμένο από οργανισμούς ευρωπαϊκών συνδικάτων ή και ΑΕΙ». Οι κύκλοι επιμόρφωσης, σύμφωνα με την πρόταση της ΓΣΕΕ, μπορούν να οργανώνονται και σε συνεργασία με ελληνικά ή ευρωπαϊκά ΑΕΙ ή με αντίστοιχους οργανισμούς των ευρωπαϊκών συνδικάτων.

Συναινετικά...

Εξερχόμενος από τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας της ΓΣΕΕ, που όπως είπε θα συμβάλει στην προσαρμοστικότητα των νέων στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και θα υποστηρίξει δομές διά βίου εκπαίδευσης. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας για τα ζητήματα διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την απασχόληση και την αγορά εργασίας, με στόχο τη δημιουργία μιας εθνικής στρατηγικής. Μετά από όλα αυτά, η ΓΣΕΕ σημειώνει στο σχετικό δελτίο Τύπου ότι έχει ως «βασικό γνώμονά της ότι η Παιδεία αποτελεί αδιαμφισβήτητο κοινωνικό αγαθό, το οποίο η Πολιτεία οφείλει να παρέχει δωρεάν και αδιακρίτως σε όλους τους Ελληνες πολίτες» και δηλώνει έτοιμη να προσέλθει στο διάλογο που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας, αναζητώντας ουσιαστικά συναίνεση στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας εξέφρασε, όπως ήταν αναμενόμενο, την ικανοποίησή της για τις προτάσεις της ΓΣΕΕ, αφού άλλωστε κινούνται στην κατεύθυνση της φιλελεύθερης αντίληψης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την απασχόληση και συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ