Τετάρτη 2 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ
«Ευέλικτη»... απόσυρση του κράτους

Τα «προεόρτια» της κυβερνητικής πολιτικής για τη φροντίδα των ηλικιωμένων, που απαλλάσσουν το κράτος απ' την ευθύνη του για την παροχή υπηρεσιών που θα καλύπτουν τις ανάγκες αυτής της ηλικίας, ενισχύοντας, παράλληλα, την ευελιξία της αγοράς, προαναγγέλλουν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αφορμή το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας - Πρόνοιας για το Γηροκομείο Αθηνών.

Ο υφυπουργός Γ. Κωνσταντόπουλος είχε χτες σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και τους Επιθεωρητές Υγείας - Πρόνοιας σχετικά με την αναθεώρηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αφού, «στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου είναι η μεταρρύθμιση του νόμου 2345/95».

Ακόμη πιο αποκαλυπτικός ήταν ο υφυπουργός σε συνέντευξη που έδωσε στο «Σκάι». Μίλησε για μηδενική απορροφητικότητα απ' τα διάφορα κοινοτικά πλαίσια στήριξης για τη δομή και τις υπηρεσίες που παρέχονται στους ηλικιωμένους, εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει, γιατί στο χώρο «δρουν μόνο μη κυβερνητικές οργανώσεις, δρουν μόνο φιλανθρωπικά σωματεία από όλους τους χώρους, οι οποίοι είναι ανεξέλεγκτοι». Παρά τις διαπιστώσεις, οι όποιες αλλαγές καταλήγουν σε κίνητρα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής για την αντικατάσταση της Πρόνοιας απ' τη λεγόμενη Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, όπως αυτή ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον υφυπουργό Γ. Κωνσταντόπουλο. «Το νομοθετικό πλαίσιο, ενώ είναι σχετικά καινούριο (νόμος 2345/95), παρ' όλα αυτά έχει πολλές ασάφειες. Είναι σε πολλά σημεία υπερβολικά σκληρό. Θέλουμε ένα ευέλικτο πλαίσιο, το οποίο να προσαρμόζεται στις ανάγκες των γηροκομείων όλης της χώρας», είπε ο υφυπουργός και συμπλήρωσε ότι το νομοσχέδιο θα πάει στη Βουλή το καλοκαίρι.

Το πόρισμα των Επιθεωρητών για το Γηροκομείο, αναφέρει η ανακοίνωση, βρίσκεται στην τελική του φάση και μόλις ολοκληρωθεί - το πιθανότερο σήμερα - θα δοθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι στα γηροκομεία της επικράτειας.

Για ανεπαρκείς ελεγκτικούς μηχανισμούς πολλών κατ' ευφημισμό μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων και κάποιων ιδιωτικών επιχειρήσεων που λειτουργούν τα γηροκομεία κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και αναφέρει ότι θα διερευνήσει την εμπλοκή γιατρών στην υπόθεση του Γηροκομείου Αθηνών και αν χρειαστεί θα κινήσει την πειθαρχική διαδικασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ