Παρασκευή 4 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κόντρες για ρόλους και εξουσία

Η μοιρασιά ρόλων και εξουσίας, οι «προσωπικές στρατηγικές», καθώς και ο ρόλος συνολικά του κομματικού μηχανισμού σε περίοδο διακυβέρνησης, «κρύβονται» πίσω από τη συνεχιζόμενη κόντρα μεταξύ του Θ. Ρουσόπουλου και του Β. Μεϊμαράκη.

Η διόλου τυχαία «παράλειψη» εκ μέρους του Κ. Καραμανλή να προσδιορίσει το ρόλο του κόμματος σε συνθήκες άσκησης εξουσίας, έχει αφήσει ανοιχτό το πεδίο για αντιπαραθέσεις μεταξύ του γραμματέα της ΚΕ και του κυβερνητικού εκπροσώπου, μέσω των οποίων «ωριμάζει» και η λύση που θα δώσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, πιθανότατα μετά τις ευρωεκλογές. Λύση που συνδέεται άμεσα και με τα υπόλοιπα «στηρίγματα εξουσίας», π.χ. ΜΜΕ, που θα αναζητήσει ο Κ. Καραμανλής.

Ο Β. Μεϊμαράκης διεκδικεί αυξανόμενο λόγο και ρόλο στο σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής, μέσω της συγκρότησης κοινού επιτελικού οργάνου επικοινωνιακής διαχείρισης του κυβερνητικού έργου, καθώς και της «διαχείρισης κρίσεων». Θεωρεί ότι ο κομματικός μηχανισμός θα παίξει σημαντικό ρόλο από το ερχόμενο φθινόπωρο, ως κυματοθραύστης της «κοινωνικής αναταραχής» που θα προκληθεί λόγω των (αντιλαϊκών) κυβερνητικών μέτρων που «ψήνονται». Παράλληλα, υπερασπίζεται την ανάγκη στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού με κομματικά στελέχη, προωθώντας προς το Μέγαρο Μαξίμου τα «αιτήματα». Στο πλαίσιο αυτό πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχουν και «γραφεία επικοινωνίας» σε κάθε υπουργείο προκειμένου να διευκολύνονται οι «γαλάζιοι» κυρίως βουλευτές.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπερασπίζεται ως επιτυχημένη την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, για την οποία άλλωστε του έχει ανατεθεί από τον πρωθυπουργό η κύρια ευθύνη, αποκρούοντας τη σκέψη για συνδιαμόρφωσή της με τη Ρηγίλλης. «Σε καμία περίπτωση η ΝΔ δεν προτίθεται να οδηγήσει τη χώρα σε καταστάσεις που είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν. Δεν πρόκειται να κομματικοποιηθεί το κράτος από τη ΝΔ. Αυτό ξεχάστε το, έγινε μόνο επί ΠΑΣΟΚ», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση που έδωσε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος όταν ρωτήθηκε αν το κόμμα πρέπει να έχει λόγο στο πώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα διαχειρίζεται την επικοινωνιακή λειτουργία της κυβέρνησης. Ακόμα επικαλέστηκε το «σημαντικό έργο» που έχει επιτελέσει η κυβέρνηση, το οποίο, όπως είπε, «εκτιμούν οι πολίτες», προκειμένου να απαντήσει στο αν ο πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από την επικοινωνιακή εικόνα της κυβέρνησης.

Παράλληλα επιχείρησε ανεπιτυχώς να κλείσει το θέμα της κόντρας με τον γραμματέα της ΚΕ, λέγοντας ότι «υπάρχει αγαστή συνεργασία και συνεννόηση στο πλαίσιο των ρόλων του καθενός», ενώ οχυρώθηκε πίσω από το γεγονός ότι δεν έχουν διατυπωθεί δημόσια οι προτάσεις του Β. Μεϊμαράκη για να υποστηρίξει ότι «τέτοιες προτάσεις δεν έχουν γίνει ποτέ από τον ίδιο».

Ο ίδιος ο Β. Μεϊμαράκης μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς απέφυγε να δώσει συνέχεια, λέγοντας ότι «δεν είναι τόσο αφελής ώστε να θέτει τέτοια ζητήματα δέκα μέρες πριν τις ευρωεκλογές» και επιχειρώντας να μεταθέσει τις ευθύνες στο «σύστημα ΠΑΣΟΚ» που θέλει να δημιουργήσει αναταραχή στην κυβέρνηση, ως αντιπερισπασμό στην κρίση του ΠΑΣΟΚ. Προσπάθησε πάντως να εκφράσει τα κομματικά στελέχη επισημαίνοντας ότι τα στελέχη της ΔΑΚΕ πρέπει να διορίζονται στο δημόσιο, διευκρινίζοντας για το θεαθήναι ότι η κομματική ιδιότητα δεν πρέπει να είναι το μόνο προσόν. Επέμεινε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρχει κομματικό ασυμβίβαστο μεταξύ κυβερνητικού αξιώματος και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ