Σάββατο 5 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Ενας περήφανος λαός διδάσκει

Αληθινή πλημμυρίδα! Μια λαοθάλασσα πάνω από ένα εκατομμύριο λαού διαδήλωσαν την Παρασκευή 14 Μάη στην Αβάνα. «Η μεγαλύτερη επαναστατική διαδήλωση της ιστορίας της χώρας μας». Ετσι τη χαρακτήρισαν οι ίδιοι οι Κουβανοί. Εκεί ένας λαός απάντησε με το στόμα του ηγέτη του στα νέα σχέδια των ΗΠΑ ενάντια στο Νησί της Επανάστασης. Απλά και συγκλονιστικά τα λόγια του Φιντέλ, λόγια που αποτελούν μανιφέστο αξιοπρέπειας, πατριωτισμού και διεθνισμού, λόγια που συνεγείρουν κάθε λαό, κάθε κίνημα που σήμερα αντιστέκεται στην κορυφαία ιμπεριαλιστική δύναμη, τις ΗΠΑ, αλλά και συνολικά στην ιμπεριαλιστική «νέα τάξη».

Με τα μάτια στραμμένα προς το κτίριο του «Γραφείου Αμερικανικών Συμφερόντων» ο Φιντέλ και ο υπερήφανος λαός της Κούβας απάντησαν στα νέα σχέδια της κυβέρνησης Μπους για την ανατροπή της Κουβανικής Επανάστασης: «Κύριε Μπους, αυτός ο λαός μπορεί να εξολοθρευτεί - καθώς το γνωρίζετε πολύ καλά - ή να εξαφανιστεί από προσώπου Γης, αλλά δεν μπορεί να υποδουλωθεί ή να βρεθεί στην εξευτελιστική θέση να γίνει ξανά αποικία των ΗΠΑ. Από τη στιγμή που αποφασίσατε ότι ο θάνατος πρέπει να υπερισχύσει, τότε έχω τη χαρά να πω το "αντίο", όπως οι μονομάχοι στη Ρώμη λίγο πριν βγουν στην αρένα: Χαίρε Καίσαρ, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν! Το μόνο που με λυπεί είναι ότι δε θα μπορέσω να δω το πρόσωπό σας γιατί σε αυτή την περίπτωση εσείς θα βρίσκεστε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ενώ εγώ θα βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή, πεθαίνοντας, υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας».

Χωρίς υπερβολή τούτες οι αράδες και μόνο θα άξιζαν να κοσμήσουν τους τοίχους κάθε δημόσιου κτιρίου στη χώρα μας. Να τα διαβάζουν και να σκύβουν το βλέμμα από ντροπή - αν έχουν κάποιο απομεινάρι της - οι «Ναινέκοι» των ιμπεριαλιστικών «σχεδίων Ανάν», οι κάθε λογής και απόχρωσης «Γιεσμέν» στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, να τα διαβάζουν και να ανατριχιάζουν οι πολιτικοί υπάλληλοι των ΝΑΤΟικών στην πατρίδα μας, όλοι οι ευρωλάγνοι του τόπου μας. Από την άλλη μεριά θα ήταν μια αληθινή παρακαταθήκη στη νεολαία μας αν αυτά τα λόγια του Φιντέλ κοσμούσαν όλα τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια της χώρας μας. Θα ήταν η πιο αποτελεσματική διδαχή της στάσης που οφείλουν να κρατούν οι λαοί, όταν είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την ελευθερία και το μέλλον τους.

Σε τούτες τις κρίσιμες ώρες που περνάει ο λαός της Κούβας, δηλαδή τις ώρες του μεγαλύτερου κινδύνου στα 45 χρόνια ύπαρξης της Επανάστασής του, δεν είναι λίγο πράγμα αυτός ο υπερήφανος και ο ηρωικός λαός με τη στάση και την όλη δράση του να δίνει μαθήματα σε όλους τους λαούς το τι σημαίνει να λες στους ιμπεριαλιστές «Ελεύθερη πατρίδα ή θάνατος». Δεν είναι λίγο την ώρα που εξυφαίνεται μια ολόκληρη χιονοστιβάδα μέτρων που απαρτίζουν το νέο βρώμικο σχέδιο της Ουάσιγκτον, που ονομάζεται «Επιτροπή Αρωγής για μια Ελεύθερη Κούβα», αυτός ο μικρός σε μέγεθος λαός να βάζει τον πλανητάρχη και τους επιτελείς του στο σκαμνί της Ιστορίας.

Χρέος όλων μας το δυνάμωμα της διεθνιστικής μας αλληλεγγύης προς τον κουβανικό λαό, την κυβέρνησή του, στην Επανάστασή του. Χρέος όλων μας να θυμόμαστε ότι η ΕΕ στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, με την ελληνική κυβέρνηση προεξάρχουσα, έβγαλε απόφαση καταδίκης της Κούβας. Να μη λησμονούμε πως ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ όχι μόνο στήριξαν την καταδίκη της Κούβας, αλλά και πρωτοστάτησαν σε μια άνευ προηγουμένου στα πλαίσια της ΕΕ υπονόμευση και συκοφάντηση της κουβανικής κυβέρνησης, με πρόσχημα την καταπάτηση - δήθεν - των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νησί. Ας τους απαντήσουμε και με την ψήφο μας στις ευρωεκλογές στις 13 Ιούνη. Ας εκφράσουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στον υπερήφανο αυτό Λαό και με την «κόκκινη ψήφο» της Ανυπακοής, της Απειθαρχίας και της Αντίστασης.


Θόδωρος ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
Μέλος του Τοπικού Γραφείου Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, μέλος της Διοίκησης του ΕΚΘ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Κουβανική Επανάσταση έμπνευση για τους λαούς (2020-01-03 00:00:00.0)
Ξεχωριστή η συμβολή του Φιντέλ στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού (2016-11-29 00:00:00.0)
Η ιστορία δικαιώνει τους λαούς (2007-07-25 00:00:00.0)
Η Κούβα δεν πρόκειται να σκύψει το κεφάλι (2006-05-06 00:00:00.0)
Οι Κουβανοί αθλητές υποσχέθηκαν νίκες (2004-08-13 00:00:00.0)
Θερμή υποδοχή στη Λάρισα (2003-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ