Τετάρτη 25 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
54 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΚΑΔΑ
Η ιστορία δικαιώνει τους λαούς

Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς την ΚΕ του ΚΚ Κούβας

Ο κουβανικός λαός πάντα τιμάει την επέτειο της 26ης Ιούλη

Associated Press

Ο κουβανικός λαός πάντα τιμάει την επέτειο της 26ης Ιούλη
Συμπληρώνονται την Πέμπτη 26 Ιούλη 54 χρόνια από τη μέρα που σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία του Νησιού της Επανάστασης. Στις 26 Ιούλη του 1953 οι πρώτες ομάδες, αποτελούμενες από λίγες χούφτες επαναστατών, και με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο επιτέθηκαν στο στρατόπεδο Μονκάδα, κοντά στο Σαντιάγο δε Κούμπα με σκοπό να ξεσηκωθεί ο κουβανικός λαός ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα. Ο Φιντέλ Κάστρο καταδικάστηκε το 1953 από δικαστήριο του Σαντιάγο σε 15 χρόνια φυλάκισης στο σωφρονιστήριο του Λος Πίνος, που σήμερα ονομάζεται Ισλα δε Χουβεντούδ. Ομως, το 1955 αποφυλακίστηκε και αναχώρησε για το Μεξικό απ' όπου οργανώθηκε και εκπαιδεύτηκε στρατιωτικά μια ομάδα επαναστατών, που έφτασε στην Κούβα, με το πλοιάριο «Γκράνμα».

Η 26η του Ιούλη του 1953 σηματοδοτεί την απαρχή της μεγάλης λαϊκής εξέγερσης κατά του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα, με οδηγό τις επαναστατικές δυνάμεις του κινήματος της 26ης του Ιούλη, που κατέληξε στη Νίκη της Επανάστασης, την 1η του Γενάρη του 1959. Από τότε, η Κούβα γιορτάζει κάθε χρόνο την 26η Ιούλη, που έχει καθιερωθεί ως εθνική γιορτή της Επανάστασης, με μια σειρά εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με αφορμή την επέτειο αυτή, απέστειλε στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚ Κούβας, το ακόλουθο μήνυμα:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Με την αφορμή της επετείου της επίθεσης στο στρατώνα της Μονκάδα στο Σαντιάγο της Κούβας, στις 26 Ιούλη 1953, η ΚΕ του ΚΚΕ σας απευθύνει θερμό συντροφικό χαιρετισμό. Η ενέργεια αυτή των Κουβανών επαναστατών, με την ηγεσία των Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο, παρά την ήττα, άνοιξε μια νέα φάση στην πάλη του κουβανικού λαού που κορυφώθηκε με την επικράτηση της Επανάστασης 6 χρόνια αργότερα. Επιβεβαιώνουμε τη σταθερή μας αλληλεγγύη με το λαό της Κούβας και την επανάσταση. Με αγανάκτηση βλέπουμε ότι οι 5 Κουβανοί πατριώτες συνεχίζουν να παραμένουν άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Καταδικάζουμε την προκλητική ενέργεια των αμερικανικών αρχών να αρνηθούν την επίσκεψη στους "5" ομάδας ευρωβουλευτών από πέντε χώρες. Είμαστε βέβαιοι ότι με τη λαϊκή πάλη και τη διεθνιστική αλληλεγγύη οι 5 πατριώτες θα απελευθερωθούν.

Πιστεύουμε ότι η κλιμάκωση στην Ευρώπη των αγώνων του κινήματος αλληλεγγύης θα συμβάλει αποφασιστικά στον τερματισμό των εκβιασμών και των πιέσεων της ΕΕ απέναντι στον κουβανικό λαό και στην ακύρωση της διαβόητης "κοινής θέσης". Επέτειοι σαν της 26ης Ιουλίου έχουν ξεχωριστή σημασία σήμερα που οι λαοί υποφέρουν από τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού και τον αρνητικό συσχετισμό των δυνάμεων. Γιατί μας θυμίζουν πως ανεξάρτητα του πόσο ισχυροί είναι οι εκμεταλλευτές, οι καταπιεσμένοι είναι που τελικά επικρατούν με την αντίσταση και τον αγώνα τους. Η ιστορία θα συνεχίζει να δικαιώνει τους λαούς και όχι την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ