Τετάρτη 25 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πυρκαγιές από το Γράμμο έως τον Ταΰγετο!

Οι πυρκαγιές μαίνονται σε περισσότερες από 70 περιοχές της χώρας και κάνουν στάχτη δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες

Eurokinissi

Οι πυρκαγιές μαίνονται σε περισσότερες από 70 περιοχές της χώρας και κάνουν στάχτη δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες
Περισσότερες από 70 πυρκαγιές ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα να καούν χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών. Σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ ήταν πολλές πυρκαγιές, η ένταση των οποίων οδήγησε τις αρχές, σε ορισμένες περιπτώσεις, να εκκενώσουν οικισμούς και χωριά.

Συγκεκριμένα, πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Κόντσικα του Δήμου Σαγιάδας στη Θεσπρωτία, η οποία απείλησε σπίτια και σταβλικές εγκαταστάσεις του Δημοτικού Διαμερίσματος Τζατζέικα. Το Δημοτικό Διαμέρισμα εκκενώθηκε και στην περιοχή κατέφθασαν 20 άνδρες του πυροσβεστικού σώματος, 6 υδροφόρα οχήματα και 2 αεροπλάνα. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στη χωματερή της Δουρούτης στα Γιάννενα, η οποία έσβησε, ενώ η προχθεσινή φωτιά που εκδηλώθηκε στον Αμάραντο Κόνιτσας οδήγησε χθες το απόγευμα σε εκκένωση του χωριού και των ιαματικών λουτρών. Στην περιοχή βρίσκονταν 55 άτομα του πυροσβεστικού σώματος και 17 οχήματα, ενώ η κατάσβεση δυσκολεύεται από το γεγονός ότι στην εστία της φωτιάς υπάρχουν νάρκες.

Πυρκαγιές ξέσπασαν εκ νέου και σε πολλά σημεία της Πελοποννήσου, η οποία τις τελευταίες βδομάδες δοκιμάζεται ιδιαίτερα. Στην Αρχαία Επίδαυρο, από το απόγευμα πευκόφυτη δασική έκταση έχει παραδοθεί στις φλόγες χωρίς οι πυροσβεστικές δυνάμεις να έχουν καταφέρει να τη θέσουν υπό έλεγχο, ενώ στον Ταΰγετο (Λακωνία) στο Δήμο Φαρίδος στο χωριό Πολόβιτσα κατακαίει χαμηλή βλάστηση. Το μεσημέρι, στην Αχαΐα εκδηλώθηκαν δύο πυρκαγιές. Η μια ξέσπασε στο χωριό της Κουνινάς καίγοντας πέρα από δασική έκταση και αμπελοειδή. Η δεύτερη φωτιά εκδηλώθηκε λίγα χιλιόμετρα δυτικά από την πρώτη στο χωριό Δημητρόπουλο κατακαίγοντας χορτολιβαδική έκταση. Επιπρόσθετα, σε εξέλιξη βρισκόταν πυρκαγιά στην Υδρα καίγοντας χαμηλή βλάστηση.

Στην Μακεδονία, σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στο Γράμμο, στο Κοτύλι και Κατσάρα, ενώ η φωτιά στο Δελβετό Κοζάνης στη θέση Καταφύγι ήταν εκτός ελέγχου και κατέκαιγε πευκοδάσος. Επίσης στη λίμνη Πλαστήρα στη θέση Καταφύγιο η φωτιά μέχρι αργά το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη, καθώς επίσης και στα Φάρσαλα στην περιοχή Πουρνάρια.

Τέλος, στη σύλληψη ενός 39χρονου για εμπρησμό στα Μέγαρα προχώρησαν οι άντρες της Ασφάλειας. Ο 39χρονος κατηγορείται για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο 34ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου, η οποία κατέκαψε περίπου δέκα στρέμματα με πεύκα. Επίσης, από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος εξετάζεται ένα μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό και στουπί που βρέθηκε τη Δευτέρα στη ρεματιά των Βριλησσίων όπου και ξέσπασε πυρκαγιά.

Ωράρια και συνθήκες πέρα από τα όρια

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Β. Αιγαίου καταγγέλλει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες στην περιοχή και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ενδεικτικά, στο κλιμάκιο Πλωμαρίου υπάρχει δύναμη πέντε πυροσβεστών, στο κλιμάκιο Ραχών Ικαρίας ένας πυροσβέστης και για να καλυφθούν αυτά τα κενά, οι συνάδελφοι αναγκάζονται να ξεσπιτώνονται κάθε λίγο και για μήνες, για να τα επανδρώσουν με μηνιαίες αποσπάσεις. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι να αποδυναμώνονται όλες οι υπηρεσίες και να υπολειτουργούν».

Στη συνέχεια, επισημαίνει πως «τις ημέρες αυτές οι υπηρεσίες της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από τα προβλήματα που αναφέραμε, αυταρχικές και παράνομες διαταγές της ηγεσίας τους που καταστρατηγούν τα δικαιώματα του εργαζόμενου πυροσβέστη και τον μετατρέπει σε δέσμιο της διοίκησης, η οποία τον εξαναγκάζει να δουλεύει πέρα από κάθε νόμο και υπουργική απόφαση περί ωραρίου εργασίας».

Καταλήγοντας, τονίζει: «Ζητάμε να σταματήσουν αμέσως οι χωρίς συμβάντα παράνομες καθημερινές επιφυλακές με πρόσχημα τον δείκτη επικινδυνότητας και τα στάδια ετοιμότητας. Να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες όλων όσων θέτουν μέχρι σήμερα σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού, όταν τον υποχρεώνουν να εργαστεί πέραν του νόμιμου ωραρίου. Ακόμα ζητάμε να ανανεωθεί ο στόλος των πυροσβεστικών οχημάτων. Υπάρχουν οχήματα 30 και 40 χρόνων, τα οποία μόνο για εκθέματα μουσείου κάνουν και με αυτά τα οχήματα καλείται ο πυροσβέστης να πηγαίνει γρήγορα και άμεσα στα συμβάντα που θα προκύψουν, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και τους πολίτες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φωτιά στη Νάξο από ανεμογεννήτρια (2022-08-05 00:00:00.0)
Μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση στην Κόρινθο (2017-08-22 00:00:00.0)
Μεγάλη φωτιά στη Μάνη και καταστροφές σε οικισμούς της περιοχής (2017-07-04 00:00:00.0)
Πυρκαγιές σε αρκετές περιοχές της χώρας (2016-08-09 00:00:00.0)
Μπαράζ πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της χώρας (2013-08-09 00:00:00.0)
Πυρκαγιές σε Σκόπελο, Εύβοια και Κορωπί (2009-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ