Παρασκευή 11 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟ «FAIR MARE»
Φονικό στον Περσικό

Τρεις νεκροί, δυο τραυματίες από έκρηξη σε «πλωτή βόμβα»

Τρεις ναυτεργάτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματισμένοι είναι ο απολογισμός του νέου φονικού που προκάλεσε προχτές η εγκληματική ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου! Ο σκοτωμός συντελέστηκε στο δεξαμενόπλοιο «FAIR MARE» με σημαία Λιβερίας της εταιρίας ελληνικών συμφερόντων «FAIR DEAL GROUP MANAGEMENT SA» και 30μελές πλήρωμα, από το οποίο ο καπετάνιος είναι Ελληνας και ο Α' μηχανικός Κύπριος που είναι σώοι.

Το δεξαμενόπλοιο άρπαξε φωτιά μετά από έκρηξη που σημειώθηκε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο μηχανοστάσιό του, καθώς έπλεε στη θαλάσσια περιοχή του Ομάν. Διαχειριστής της εταιρίας εμφανίζεται ο Ν. Μπαφαλούκος, όμως μέχρι αργά το απόγευμα στάθηκε αδύνατο να επικοινωνήσουμε μαζί του. Τα πλοία της εν λόγω εταιρίας είναι μόνιμα ναυλωμένα στον Περσικό Κόλπο, η οποία έρχεται να προστεθεί δίπλα στον Λάτση και τον Βαρδινογιάννη και άλλους Ελληνες εφοπλιστές, που λυμαίνονται και αυτοί, τα πετρέλαια των πολύπαθων αυτών χωρών.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, η πυρκαγιά «εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία», όμως η αλήθεια είναι η εξής: Το συγκεκριμένο πλοίο είναι γέρικο αφού είναι κατασκευασμένο το 1978 και επιπλέον είναι υποσυντήρητο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, έχει παρουσιάσει πολλές φορές προβλήματα που αφορούν την ασφάλειά του. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Α' μηχανικός του πλοίου ναυτολογήθηκε πριν μία βδομάδα, ενώ η σύμβασή του είχε ισχύ για μόνο δύο μήνες...

Συνολικά, ο στόλος της εν λόγω εταιρίας αποτελείται από 27 πλοία, από τα οποία δύο έχουν έτη κατασκευής το 1959 και 1964! Δηλαδή, μιλάμε για κινητές βόμβες που βρίσκονται εν πλω. Ακόμα, η πλειοψηφία των πλοίων της είναι κατασκευασμένα την 10ετία του 1970. Μόνο δύο έχουν κατασκευαστεί το 1994 και αυτά είναι πολύ μικρού μεγέθους, καθώς πρόκειται για πλοια ανεφοδιασμού.

Η πυρκαγιά στο δεξαμενόπλοιο κατασβέστηκε τελικά χτες το πρωί, εννιά ώρες μετά την εκδήλωσή της. Η ενημέρωση στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας έγινε από το φορτηγό πλοίο «MARIVIC» το οποίο και συμμετείχε στην επιχείρηση παροχής βοήθειας. Το «FAIR MARE», ρυμουλκούμενο από το σκάφος «DIVA» αναμενόταν μέχρι χτες το βράδυ να καταπλεύσει στο λιμάνι Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Να σημειωθεί ότι οι τρεις νεκροί ναυτεργάτες έρχονται να προστεθούν στους συνολικά 21 - ανάμεσά τους και τρεις Ελληνες - που «εξαερώθηκαν», όταν στις 29 Φλεβάρη 2004 ανατινάχτηκε το «αεράδικο» πλοίο «BOW MARINER» με σημαία Σιγκαπούρης του μεγαλοεφοπλιστή Πίτερ Λιβανού, καθώς έπλεε βορειοδυτικά της Βιρτζίνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ