Παρασκευή 11 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στην Ολυμπιακή ... πρέσα

Σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι, καθώς θα αναγκαστούν να μην πάρουν άδειες στην περίοδο των Αγώνων, ενώ δεν έχουν πληρωθεί τις υπερωρίες και τα νυχτερινά

Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας

Eurokinissi

Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας
Δεν έφταναν οι τρομακτικές ελλείψεις εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που είχαν γονατίσει το υπάρχον προσωπικό, τώρα αυτό το ελλιπές προσωπικό καλείται να υπηρετήσει και να φέρει σε πέρας την κάλυψη των αυξημένων υγειονομικών αναγκών στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Επιπλέον τα ίδια τα νοσοκομεία - ιδιαίτερα τα λεγόμενα Ολυμπιακά - καλούνται δι' ιδίων πόρων να καλύψουν υπέρογκες δαπάνες για τη θωράκισή τους, στα πλαίσια των γενικότερων μέτρων για την αντιμετώπιση των λεγόμενων «σύγχρονων κινδύνων».

Ιδιαίτερα έντονη ανησυχία ανάμεσα στους εργαζόμενους έχουν προκαλέσει φήμες ότι δε θα επιτραπούν άδειες μετά το τέλος του Ιούλη. Η ανησυχία μετατρέπεται σε αναβρασμό, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δηλώσει ότι δεν έχει προβλεφτεί ούτε κάποια ιδιαίτερη αποζημίωση γι' αυτήν την απασχόληση.

Το παραπάνω στίγμα ήταν έντονο και στη χτεσινή σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων των δημόσιων νοσοκομείων που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στην Αθήνα. Με ιδιαίτερη οξύτητα έθεσαν τα προβλήματα οι εκπρόσωποι των σωματείων, που βρίσκονται ήδη ή προετοιμάζουν για το επόμενο διάστημα κινητοποιήσεις, διεκδικώντας κονδύλια για ασφαλείς εφημερίες, προσλήψεις προσωπικού, λέγοντας ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις και την τοποθέτηση καμερών στα νοσοκομεία.

Παρά την οξύτητα, όμως, των προβλημάτων, η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ φαίνεται ότι θα περιοριστεί σε μια ακόμα τυπική κινητοποίηση - ίσως μια 4ωρη στάση εργασίας το τελευταίο δεκαήμερο του Ιούνη.

Απ' την πλευρά τους, τα στελέχη του ΠΑΜΕ υπογράμμισαν ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πουν ΟΧΙ στην απλήρωτη εργασία και την καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ετσι, καλούν τους εργαζόμενους, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να διεκδικήσουν κάθε ώρα που θα δουλέψουν να την πληρωθούν, προσλήψεις αποκλειστικά μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων σε νοσοκομεία, Πρόνοια και ΕΚΑΒ. Στα πλαίσια αυτά, πρότειναν την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας και απεργιακής συγκέντρωσης.

Δέσμευση από το Κρατικό Νίκαιας

Ο ενωμένος αγώνας των εργαζομένων στο Κρατικό της Νίκαιας έφερε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Κάτω από την πίεση των δυναμικών κινητοποιήσεων που ανέπτυξαν τις τελευταίες μέρες, η Διοίκηση του νοσοκομείου, έχοντας από την άλλη πλευρά την άρνηση του υπουργείου Υγείας να δώσει έκτακτη επιχορήγηση, αναγκάστηκε χτες να υποσχεθεί την καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών για Κυριακές, αργίες και νυχτερινά, από τον Απρίλη μέχρι σήμερα, από χρήματα του νοσοκομείου.

Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο και από τις 9-10 π.μ. απέκλεισαν την κεντρική λεωφόρο της Νίκαιας, την Πέτρου Ράλλη.

Στο πλευρό τους, για μια ακόμα φορά, βρέθηκαν ο Γιάννης Πατσιλινάκος, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ και ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος της Νίκαιας, οι οποίοι και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους.

Σε συνάντηση που είχαν με τον διοικητή του νοσοκομείου Α. Μπαντουβάκη, επισήμαναν το δίκιο που έχουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ζητούν να πληρωθούν για την εργασία που έχουν προσφέρει στο νοσοκομείο και τον κάλεσαν να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Τρίτη βδομάδα κινητοποιήσεων στου «Χατζηκώστα»

Για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα, 20 μέρες τώρα, οι γιατροί του νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα» στα Γιάννενα απέχουν από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, απαιτώντας την άμεση έγκριση κονδυλίων που να καλύπτουν τις πραγματικές και ασφαλείς, για τη λειτουργία του νοσοκομείου, εφημερίες, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

Πριν από δύο μέρες, οι γιατροί οργάνωσαν σύσκεψη με φορείς της πόλης, όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, και έγινε εκτενής συζήτηση. Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Θ. Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμισε πως βασική αιτία του προβλήματος είναι η πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας που ακολουθούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στα πλαίσια της ΕΕ.

Το 40% των οργανικών θέσεων στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» είναι κενό. Οι γιατροί κάνουν ενεργείς εφημερίες και πληρώνονται για εφημερίες ετοιμότητας ή δεν πληρώνονται καθόλου. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε εξοπλισμό, ενώ η παλιά πτέρυγα που έχει ανακαινιστεί δε χρησιμοποιείται.

Στάση εργασίας στο «Αγία Ολγα»

Τετράωρη στάση εργασίας από τις 8 π.μ. έως τις 12 μ. πραγματοποιούν την ερχόμενη Τετάρτη 16 Ιούνη οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ν. Ιωνίας «Αγία Ολγα», διεκδικώντας λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του νοσοκομείου και ειδικότερα στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτείται άμεση χρηματοδότηση (2004-06-15 00:00:00.0)
Απορρίπτουν και διεκδικούν (2001-05-12 00:00:00.0)
Συνέλευση των γιατρών τη Δευτέρα (1998-10-03 00:00:00.0)
Αγωνιστική απόρριψη της τρομο-λίστας (1998-03-24 00:00:00.0)
Αναταραχή στο χώρο της υγείας (1997-10-30 00:00:00.0)
1ο Πεντάωρη στάση και πορεία (1996-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ