Παρασκευή 11 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα

ΜΟΣΧΑ.--

Μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη τη Ρωσία πραγματοποίησαν χτες περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι και συνταξιούχοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στην «κοινωνική πολιτική».

Στη Μόσχα, εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το «Λευκό Οίκο», όπως αποκαλείται η έδρα της κυβέρνησης, καθώς και έξω από τα υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας. «Μισθοί πείνας», «Οχι στη μείωση της ποιότητας στην εκπαίδευση», έγραφαν τα πανό των διαδηλωτών. Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Ρωσικής Απω Ανατολής.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν το νομοσχέδιο που εξετάζει η Κρατική Δούμα το οποίο προβλέπει την κατάργηση των «κοινωνικών προνομίων» των συνταξιούχων και των βετεράνων του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου (δωρεάν αστικές συγκοινωνίες, φθηνότερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Παράλληλα απαιτούν την καταβολή δεδουλευμένων που η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις χρωστούν στους εργαζόμενους, αλλά και την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 50%. Ακόμη οι εργαζόμενοι απαιτούν να μη μειωθούν οι εισφορές των επιχειρήσεων για την κοινωνική ασφάλεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση σύνταξη στη Ρωσία είναι περίπου 60 δολάρια, ενώ το όριο της φτώχειας είναι 75 δολάρια...

Μετά τις διαδηλώσεις συνδικαλιστές είχαν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Αλεξάντερ Ζούκοφ, και τον πρόεδρο της Βουλής, Μπορίς Γκριζλόφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ