Παρασκευή 11 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Και ιδιωτικές εταιρίες στα βασανιστήρια!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο βασανιστηρίων με την υποβολή μήνυσης εις βάρος δύο αμερικανικών εταιριών που προσλήφθηκαν από την κυβέρνηση Μπους, για να συμβάλουν στη διαδικασία ανάκρισης. Ενα δριμύτατο «κατηγορώ» από εννέα πρώην Ιρακινούς κρατουμένους για συνωμοσία με Αμερικανούς αξιωματούχους «ώστε να εξευτελίσουν, να βασανίσουν και να κακοποιήσουν κρατούμενους, με στόχο την απόσπαση περισσότερων πληροφοριών και κατ' επέκταση την αύξηση των κερδών τους».

Κατά το BBC, μέσω της μήνυσης που υποβλήθηκε εις βάρος των εταιριών Titan, με έδρα το Σαν Ντιέγκο και CACI International, με έδρα το Αρλινγκτον της πολιτείας Βιρτζίνια, ζητείται η καταβολή αποζημιώσεων και η απαγόρευση σύναψης νέων συμβολαίων, μεταξύ των εν λόγω επιχειρήσεων και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στη μήνυση περιέχονται και νέες κατηγορίες βάναυσης μεταχείρισης κρατουμένων. Ενας εκ των εννέα εναγόντων υποστηρίζει πως υποχρεώθηκε να παρακολουθεί τον μέχρι θανάτου βασανισμό του πατέρα του. Εννοείται ότι αμφότερες οι εταιρίες αρνούνται τις κατηγορίες, εντούτοις είχαν συμβόλαια «για παροχή υπηρεσιών κατά την ανάκριση και στη μετάφραση».

Οι νέες κατηγορίες αναμένεται να εγείρουν νέες αμφιβολίες για το ρόλο των αναδόχων εταιριών που έχουν προσληφθεί, προκειμένου να εργαστούν για λογαριασμό των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ. Και ειδικά μετά τη «διαρροή» του εγγράφου προς το Λευκό Οίκο, που είχε συνταχθεί από Αμερικανούς ειδικούς νομικούς συμβούλους όπου ο Πρόεδρος Μπους δεν ήταν υποχρεωμένος να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμβάσεις ή την αμερικανική νομοθεσία που απαγορεύουν αυστηρώς τα βασανιστήρια, βασιζόμενος στο «παραθυράκι» ότι «αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Τέλος, ο πρώην επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, Ρικάρντο Σάντσες, «έμμεσα» εμπλεκόμενος και ο ίδιος στο σκάνδαλο των βασανιστήριων κατά των Ιρακινών κρατουμένων αρνήθηκε - κατά τις πληροφορίες - ζήτησε να του αφαιρεθεί η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή των ερευνών, ώστε να διεξαχθεί απρόσκοπτα η έρευνα και να αποδοθούν ευθύνες σε στρατιωτικούς υψηλότερα από τον ίδιο ή και άλλα πρόσωπα..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ