Παρασκευή 11 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέα σφαγή στο Καράτσι

ΚΑΡΑΤΣΙ και ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τουλάχιστον ένδεκα άνθρωποι έπεσαν νεκροί από την ενέδρα που έστησαν ένοπλοι, η ταυτότητα των οποίων -σύμφωνα με τις αρχές- είναι «ανεξακρίβωτη», στην αυτοκινητοπομπή του στρατιωτικού διοικητή στο Καράτσι, υποστράτηγου Αχσάν Σαλίμ Χαγιάτ, που δεχόταν πυρά επί τουλάχιστον δέκα λεπτά, ενώ ακολούθησε έκρηξη βόμβας. Η βιομηχανική πόλη των 1,7 εκατ. κατοίκων -που αποτελεί σημαντικό λιμάνι και διαμετακομιστικό κέντρο-, έχει καταστεί πεδίο σχεδόν μόνιμης αναταραχής τις τελευταίες εβδομάδες.

Η χτεσινή επίθεση, σύμφωνα με ανταποκριτές που επικαλούνται αυτόπτες και στρατιωτικούς/ αστυνομικούς εμπειρογνώμονες, έμοιαζε «εξαιρετικά οργανωμένη». Οπλοφόροι είχαν τοποθετηθεί στρατηγικά σε δύο θέσεις και έπληξαν με διασταυρούμενα την αυτοκινητοπομπή του αξιωματούχου, ο οποίος πάντως διέφυγε σώος. Επληξαν τουλάχιστον δύο οχήματα του στρατού και της αστυνομίας. Τα πυρά τους ήταν «πυκνά», και, σύμφωνα με μαρτυρίες γιατρών, οι σοροί που διακομίστηκαν στα νοσοκομεία είχαν ακόμα και «12 πληγές από σφαίρες». Από τους 11 νεκρούς, για τους οποίους έκανε λόγο ως χτες βράδυ ο (επίσημος) απολογισμός, 7 ήταν στρατιωτικοί, 3 αστυνομικοί και ένας διερχόμενος πολίτης. Αλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Με δηλώσεις τους στο Γαλλικό Πρακτορείο, αξιωματούχοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαρακτήριζαν «τρομοκρατική ενέργεια» την επίθεση, όπως και τα προηγούμενα επεισόδια φυλετικού και εθνικού μίσους (σουνίτες εναντίον σιιτών και αντιστρόφως...), που οδήγησε σε ένα «μαύρο Μάη» με τουλάχιστον 50 νεκρούς.

Επίσης χτες, τέθηκαν «σε κατάσταση συναγερμού» τα αεροδρόμια σε Ισλαμαμπάντ, Καράτσι και Λαχώρη, καθώς οι αρχές «έλαβαν πληροφορίες περί εκδήλωσης αεροπειρατείας», σύμφωνα με τον ταγματάρχη Ριάζ Αχμάντ, εκπρόσωπο της Δύναμης Ασφαλείας Αεροδρομίων.

Η κυβέρνηση ανδρεικέλων υπό το στρατηγό - «πρόεδρο» Περβέζ Μουσάραφ μοιάζει ανίκανη να «ελέγξει», όπως υποσχόταν ο πρώην σύμμαχος των εξτρεμιστικών ισλαμικών στοιχείων, το ξέσπασμα βίας. Η ένταση στο Πακιστάν, που ανατροφοδοτεί εκείνη στο Αφγανιστάν, εμφαίνεται και από την κατάσταση στα αυτόνομα εδάφη στη μεθόριο: προχτές οι αρχές ανακοίνωσαν πως «σκότωσαν 24 ξένους μαχητές» κοντά στην Ουάνα του Ουαζιριστάν, ενώ χτες στρατόπεδο των ενόπλων δυνάμεων δέχτηκε επίθεση χωρίς να ανακοινωθεί αν και πόσες απώλειες υπήρξαν. Ωστόσο, πληροφορίες από ανεπίσημα κανάλια κάνουν λόγο για τουλάχιστον 13 στρατιωτικούς νεκρούς στην Ουάνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ