Παρασκευή 11 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Επεκτείνονται» στο βορρά οι επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Στην Κουντούζ, η οποία ως πρότινος θεωρούνταν ως μια από τις «ασφαλέστερες» περιοχές του Αφγανιστάν, και, αξιοσημείωτα, πόλη-«υπόδειγμα» των νέου τύπου ΝΑΤΟικών βάσεων, με γερμανική διοίκηση, σημειώθηκε χτες επίθεση τουλάχιστον 20 ενόπλων εναντίον κατασκήνωσης 120 Κινέζων εργαζόμενων που είχαν φθάσει προ ημερών και δούλευαν για την κατασκευή οδού, την ώρα που κοιμούνταν - με αποτέλεσμα 11 εξ αυτών, καθώς και ένας Αφγανός φρουρός, να βρουν το θάνατο και τέσσερις ακόμη Κινέζοι να τραυματιστούν.

Οι Ταλιμπάν, διά του εκπροσώπου τους οπλαρχηγού Χαμίντ Αγά, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Ρόιτερς, αρνήθηκαν ότι ενέχονται στην ενέργεια. «Δεν το κάναμε εμείς», δήλωσε. Ο Μοχαμάντ Ομάρ, κυβερνήτης της Κουντούζ - απλή συνωνυμία με το μουλά που ηγείται του κινήματος των «σπουδαστών» - δήλωσε πάντως ότι επρόκειτο «σίγουρα για πράξη με πολιτικά κίνητρα» που «διέπραξαν εχθροί του Αφγανιστάν». (Αξιοσημείωτη εδώ, η ταύτιση με τη ρητορική των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ).

Η κινεζική κυβέρνηση καταδίκασε τις δολοφονίες ως «βάρβαρη τρομοκρατική πράξη», ωστόσο βεβαίωσε ότι δε σχεδιάζει να αποσύρει τους πολίτες της, που εργάζονται σε έργα «ανοικοδόμησης», από το Αφγανιστάν: «Η κινεζική πλευρά ποτέ δε θα υποκύψει σε οποιαδήποτε μορφή τρομοκρατίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της διπλωματίας του Πεκίνου Λιού Τζιαντσάο.

Αντίστοιχη επίθεση είχε σημειωθεί και στο Πακιστάν το Μάη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Κινέζοι εργαζόμενοι σε κατασκευαστικά έργα και να τραυματιστούν 11 άνθρωποι.

Πληροφορίες για μάχες στο νότο της χώρας κάνουν λόγο για έως και 90 νεκρούς «Ταλιμπάν μαχητές», ωστόσο η διακρίβωσή τους είναι δύσκολη υπόθεση.

Το βέβαιο είναι πως η κλιμάκωση της βίας και στο βορρά - που στρέφεται σε «μαλακούς στόχους» και την περασμένη βδομάδα οδήγησε, μετά τους φόνους 5 μελών της ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα, στην αναστολή των δραστηριοτήτων της, αποτελεί νέο πλήγμα στην «αξιοπιστία» της προσπάθειας νομιμοποίησης μέσω των εκλογών του Σεπτεμβρίου του «προέδρου» Καρζάι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ