Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Δριμύ «κατηγορώ» για τη χρήση των χαφιεδόχαρτων

Ξεκίνησαν οι καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης

Φύλλο και φτερό έκαναν χτες οι συνήγοροι υπεράσπισης, στη δίκη του «ΕΛΑ», τα έμπνευσης και κατασκευής CIA, φερόμενα ως «έγγραφα ΣΤΑΖΙ», τα οποία η δικαστική έδρα νομιμοποίησε με απόφασή της και ανέγνωσε ούτως ώστε να τα χρησιμοποιήσει ως αποδεικτικό υλικό σε βάρος των κατηγορουμένων.

Κατά το σχολιασμό των εγγράφων οι συνήγοροι αναφέρθηκαν με λεπτομέρειες στο ιστορικό της υπόθεσης, υπογράμμισαν με έμφαση ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που εκδικάζει την υπόθεση, είναι το πρώτο δικαστήριο σε όλη την Ευρώπη που νομιμοποίησε αυτά τα έγγραφα, ενώ δεν παρέλειψαν να σημειώσουν πως τα έγγραφα δεν αξιοποιήθηκαν στην προδικασία, δεν αναφέρθηκαν ούτε μια φορά κατά την τακτική ανάκριση και δε συμπεριλαμβάνονται ως αποδεικτικό υλικό στο παραπεμπτικό βούλευμα, βάσει του οποίου οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν σε δίκη.

Τόνισαν δε ότι πρόκειται για έγγραφα που η νομιμοποίησή τους από το δικαστήριο ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου», ούτως ώστε στο μέλλον με παρόμοιο υλικό να στήνονται δίκες και καταδίκες. «Η απόφασή σας να αναγνώσετε αυτά τα έγγραφα αποτελεί από τις τραυματικότερες αυτής της δίκης», σημείωσε η συνήγορος του Κ. Αγαπίου, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Κάλεσε μάλιστα τους δικαστές να θυμηθούν ότι οι φάκελοι στην Ελλάδα κάηκαν και δε δόθηκαν στη δημοσιότητα γιατί ήταν κοινώς αποδεκτό πως περιείχαν κατασκευασμένα στοιχεία που συκοφαντούσαν ανθρώπους. «Είμαστε - πρόσθεσε - σε μια κρίσιμη στιγμή του δικαίου. Εχουμε Σύνταγμα και αξιώνουμε από την πολιτεία να το προστατεύει. Δεν μπορεί με έμμεσο τρόπο να το παραβιάζετε με την ανάγνωση αυτών των εγγράφων, δίνοντας αξία σε πληροφορίες που ελήφθησαν κατά παράβαση των συνταγματικών δικαιωμάτων». Οξύτατος στην κριτική του ήταν και ο συνήγορος της Ειρήνης Αθανασάκη, Αρης Κωνσταντάκης, ο οποίος θύμισε τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, Τ. Μίλερ, ο οποίος ζητούσε από τους Ελληνες να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους, τους νόμους και το Σύνταγμά τους για να ταυτιστούν με την αντιτρομοκρατική πολιτική συμπεριφορά των ΗΠΑ.

Ο Α. Κωνσταντάκης έκανε ξεχωριστή αναφορά στα ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» από τη δίκη και κάλεσε τους δικαστές να δώσουν προσοχή σε όσα γράφει η εφημερίδα. «Νομιμοποιείτε τη CIA στην Ελλάδα με την απόφασή σας να δεχτείτε τα "έγγραφα Στάζι", σας γράφει ο "Ριζοσπάστης"», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Ο "Ριζοσπάστης", κύριοι δικαστές, δεν είναι κάποιος δημοσιογράφος που τα γράφει. Είναι η εφημερίδα ενός κόμματος, του ΚΚΕ». Στο ίδιο πνεύμα, της σκληρής κριτικής, κινήθηκαν και οι υπόλοιποι συνήγοροι της υπεράσπισης.

Ο Χρ. Τσιγαρίδας κάλεσε τους δικαστές να απαξιώσουν στην πράξη αυτά τα έγγραφα μη λαμβάνοντάς τα υπόψη. Ο Κ. Αγαπίου, που είχε χαρακτηρίσει τα έγγραφα «βόθρο», με αρκετή δόση ειρωνείας είπε ότι ανακαλεί και τώρα τα χαρακτηρίζει «ευωδιαστό κήπο της Εδέμ που παράγει εύοσμα προϊόντα». Η Ειρ. Αθανασάκη χαρακτήρισε όλη αυτή την ιστορία με τα «έγγραφα Στάζι» μια γκεμπελική διαδικασία στη λογική του «πες πες, κάτι θα μείνει».

Με τη λήξη της διαδικασίας του σχολιασμού των εγγράφων το δικαστήριο πέρασε στην εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης του Χρ. Τσιγαρίδα. Κατέθεσαν συγκεκριμένα δύο Καλυμνιώτες, ο εργοδηγός Σπ. Ροδίτης και ο μηχανικός- αεροναυπηγός Ευάγγελος Κουκούλης. Και οι δύο αναφέρθηκαν στην πολύχρονη γνωριμία τους με τον κατηγορούμενο, τον οποίο χαρακτήρισαν «πολύ καλό άνθρωπο, πολύ καλό μηχανικό, μορφωμένο και συγκροτημένο, με αυξημένο ανθρωπισμό, τον οποίο εκδήλωνε βοηθώντας τους συνανθρώπους του στο νησί».

Ακόμη, υπέρ του Χρ. Τσιγαρίδα κατέθεσε και ο Νίκος Γιαννόπουλος, μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι γνώριζε τον κατηγορούμενο από το 1975.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι συνήγοροι ζήτησαν να γίνει σε αίθουσα του Εφετείου(2008-10-23 00:00:00.0)
Να μη γίνει η δίκη ζήτησαν οι συνήγοροι(2005-02-18 00:00:00.0)
Υπάρχει έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων(2004-09-14 00:00:00.0)
«Πολιτική η δίκη», λέει ο συνήγορος του Τσιγαρίδα(2004-09-09 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η δίκη του ΕΛΑ(2004-03-30 00:00:00.0)
«Αξιοποιήσιμα» όλα τα έγγραφα(2004-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ