Σάββατο 19 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΟΡΙΑ
Κάτω από τα 12.400 ευρώ το οικογενειακό εισόδημα!

Ταχυδρομείται η 6η παρτίδα εκκαθαριστικών

Η 6η παρτίδα με περισσότερα από 506.000 εκκαθαριστικά σημειώματα ταχυδρομείται τις μέρες αυτές στους φορολογούμενους. Τα στοιχεία της Εφορίας αναδείχνουν την πραγματική οικονομική κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων της χώρας, που είναι αναγκασμένα να ζουν με εισοδήματα πολύ χαμηλότερα και από αυτά τα επίσημα όρια της φτώχειας. Από τις 2,5 εκατ. δηλώσεις που εκκαθαρίστηκαν μέχρι σήμερα (σε σύνολο περίπου 5,2 εκατ. δηλώσεων που υποβλήθηκαν στην Εφορία), το μέσο οικογενειακό εισόδημα (για τα εισοδήματα του 2003) διαμορφώνεται μόλις σε 12.390 ευρώ ή με 885 ευρώ το μήνα. Το συγκεκριμένο αφορά μόνον αυτούς που είχαν υποχρέωση και υπέβαλαν δήλωση. Δεν περιλαμβάνει, δηλαδή, αυτούς που δεν είχαν υποχρέωση και δεν υπέβαλαν δήλωση, όπως χαμηλόμισθους, άνεργους, μισοεργαζόμενους κ.ά.

Με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Στα χρεωστικά εκκαθαριστικά (24,9% στο σύνολο) προκύπτει σε μέσα επίπεδα επιπλέον καταβολή φόρου ύψους 1.620 ευρώ. Από τη συγκεκριμένη κατηγορία θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία πρόσθετοι φόροι 1,02 δισ. ευρώ.
  • Στα πιστωτικά εκκαθαριστικά (30,7% στο σύνολο) αναλογεί επιστροφή φόρου ύψους 526 ευρώ. Το συνολικό πόσο που θα γυρίσει πίσω στους φορολογούμενους αυτής της κατηγορίας ανέρχεται σε 407,5 εκατ. ευρώ.
  • Στα δημόσια ταμεία θα υπάρξει καθαρή εισροή ύψους 613 εκατ. ευρώ.
  • Τέλος, τα μηδενικά εκκαθαριστικά (για τα οποία δεν προκύπτει ούτε επιστροφή ούτε επιπλέον καταβολή) φτάνουν στο 44,4% του συνόλου των δηλώσεων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ