Σάββατο 19 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Τιμές ξεκληρίσματος δίνουν οι καπνέμποροι

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς διαφαίνεται δραματική μείωση των εισοδημάτων τους, λόγω των εξευτελιστικών τιμών που τους προσφέρουν οι έμποροι. Οι καπνέμποροι δίνουν για τη φετινή παραγωγή τις πλέον χαμηλές τιμές των τελευταίων ετών και οι καπνοπαραγωγοί καλούνται να υπογράψουν τις συμβάσεις πώλησης μέχρι τέλος του Ιούνη. Και πάνω σ' αυτήν την προθεσμία πατούν εκβιαστικά οι καπνέμποροι για να δώσουν τιμές εγκατάλειψης της καπνοκαλλιέργειας.

Οι προτάσεις των εμπόρων όμως μέχρι τώρα προβλέπουν καθήλωση των τιμών για τις ποικιλίες «Ανατολικού Τύπου», αλλά και μείωση για τα «Βιρτζίνια», σε σχέση με πέρσι, οι οποίες τιμές να σημειωθεί ήταν ήδη μειωμένες κατά 50% περίπου. Επίσης δίνουν 20 λεπτά το κιλό λιγότερο από την περσινή τιμή στα «Μπέρλεϊ».

Συγκεκριμένα, οι τιμές για την ποικιλία «Ανατολικού Τύπου» παραμένουν στάσιμες τρία χρόνια τώρα, παρά τη σημαντική άνοδο του κόστους παραγωγής. Για την ποικιλία «Βιρτζίνια», οι τιμές που προσφέρονται για το 2004 είναι για τη Β` και Γ` ποιότητα 0,45 και 0,10, από 0,85 και 0,30, αντίστοιχα, που αγοράστηκαν από τους εμπόρους το 2003.

Οπως τονίζουν οι συνεταιριστές, οι έμποροι προέβαλαν ως λόγο για τις χαμηλές περυσινές τιμές τη σημαντική αύξηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ για τις φετινές ακόμη χαμηλότερες τιμές τη μικρή ζήτηση της αγοράς λόγω υπερπληθώρας προσφοράς των ποικιλιών «Ανατολικού Τύπου», «Μπέρλεϊ» και «Βιρτζίνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ