Σάββατο 19 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οχι αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»

«Απειθαρχία» στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το διαλυτικό της κανονισμό 3577, που μετατρέπουν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σε ξέφραγο αμπέλι για να αλωνίζουν ασύδοτοι οι εφοπλιστές, με ό,τι αυτό σημαίνει για την απρόσκοπτη συγκοινωνιακή σύνθεση των ελληνικών νησιών με την ηπειρωτική χώρα, αλλά και την ίδια την αμυντική θωράκιση της χώρας! Το κάλεσμα αυτό απευθύνει η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ, με χτεσινή της ανακοίνωση προς τους ναυτεργάτες, τους νησιώτες, συνολικά τον εργαζόμενο λαό, αναδεικνύοντας την ανάγκη του συντονισμού και της κοινής τους πάλης για να τη δημιουργία του δημόσιου Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με εργατικό - λαϊκό έλεγχο.

Αφορμή για την παρέμβαση της ΚΟΝ αποτέλεσαν οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις σε βάρος των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Στην Κάλυμνο οι φορείς βρίσκονται εδώ και ένα μήνα στο πόδι με πρωτοβουλία της συντονιστικής επιτροπής. Ανάλογες πρωτοβουλίες προετοιμάζονται και από το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, το οποίο, με χτεσινή του ανακοίνωση, επισημαίνει ότι οι αυξήσεις των εισιτηρίων επιβεβαιώνουν πως «η επέλαση στα λαϊκά εισοδήματα είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση κατά τις απαιτήσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου» και καλεί «το λαό του νησιού μας, τους ναυτεργάτες σε κοινή δράση για να ανατραπούν αυτές οι αντιλαϊκές αποφάσεις».

Η ΚΟΝ, στην ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι η επίθεση εφοπλιστών - κυβέρνησης της ΝΔ κηρύχτηκε ακριβώς την επομένη των εκλογών, επιβεβαιώνοντας τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ «για νέα σκληρή επίθεση ενάντια στο εργατικό, λαϊκό εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, μετά τις ευρωεκλογές». Τονίζει ότι στο «πλευρό» τους βρίσκονται επίσης, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο ΣΥΝ, «που από κοινού στήριξαν το διαλυτικό κανονισμό 3577 και για την εφαρμογή του ψήφισαν το νόμο 2932/2001, απελευθερώνοντας την εφοπλιστική ασυδοσία».

«Πατώντας - συνεχίζει - σ' αυτό το γόνιμο για την κερδοφορία και ασυδοσία τους έδαφος, οι εφοπλιστές από το Μάη του 2002 μέχρι το Μάη του 2004 επέβαλαν δυσβάστακτες αυξήσεις στις τιμές εισιτηρίων, που ξεπερνούν το 60%». Επιπλέον, όπως συμπληρώνει, κατάργησαν τις εκπτώσεις στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, μείωσαν τον αριθμό των δρομολογίων, παραβιάζουν συστηματικά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, επιβάλλοντας εξαντλητικά ωράρια εργασίας στους ναυτεργάτες με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια της ζωής πληρωμάτων και επιβατών και πάει λέγοντας, ενώ τονίζει ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Η ΚΟΝ υπογραμμίζει ότι οι ίδιες οι εξελίξεις επιβάλλουν την ανάγκη του συντονισμού και της έντασης της πάλης των εργαζομένων, για να αποκρούσουν τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και την εφοπλιστική ασυδοσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ