Σάββατο 19 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ «ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ»
Ενσωμάτωση αντί για αναβάθμιση

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή

Εκμεταλλευόμενη τις προσδοκίες των νοσηλευτών για αναβάθμιση του επαγγέλματός τους η κυβέρνηση κατέθεσε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της «Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας» (ΕΝΕ)με τη μορφή ΝΠΔΔ - στα πρότυπα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Ενα τέτοιο ΝΠΔΔ θα αποτελέσει μοχλό ενσωμάτωσης του νοσηλευτικού προσωπικού στην ασκούμενη πολιτική και απηχεί και τη συναινετική προσέγγιση των συνδικαλιστικών ηγεσιών στο χώρο. Αλλωστε, το πνεύμα αυτό αποτυπώνεται πολύ παραστατικά στην αιτιολογική έκθεση, όπου αναφέρεται: «Η επιλογή του νόμου ως τύπου κανονιστικής διατύπωσης των κανόνων εκφράζει την ευρύτατη συναίνεση του κλάδου για τις θεσμικές επιλογές και το κανονιστικό πλαίσιο και κυρίως τη διάθεση αυτοπεριορισμού του κλάδου για το μέλλον».

Το νομοσχέδιο έχει 43 άρθρα και θα συζητηθεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί στο Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής. Τα 34 πρώτα άρθρα αναφέρονται στην ΕΝΕ. Προβλέπεται υποχρεωτική εγγραφή στο υπό ίδρυση νομικό πρόσωπο όλων των νοσηλευτών που έχουν αποφοιτήσει από τα αντίστοιχα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ της ημεδαπής, καθώς και των αποφοίτων αναγνωρισμένων Σχολών ή Τμημάτων Νοσηλευτικής του εξωτερικού. Η ΕΝΕ αποτελείται από την κεντρική Διοίκηση και από Περιφερειακά Τμήματα, ένα σε κάθε υγειονομική περιφέρεια.

Με το άρθρο 38 θα υπαχθούν στα νοσοκομεία οι Προκατασκευασμένες Μονάδες Α΄ Βοηθειών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά τους Ολυμπιακούς μπορεί να δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με το άρθρο 39 δίνεται μια ακόμα παράταση, μέχρι 31.12.2004, στις ιδιωτικές κλινικές να προσαρμοστούν στις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 235/2000.

Με το άρθρο 42 λήγει η θητεία των Διοικητών των ΠεΣΥΠ (ήταν πενταετής) καθώς και η θητεία αρκετών συλλογικών οργάνων φορέων και ΝΠΔΔ που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας. Η ρύθμιση αυτή έγινε για να αποπεμφθούν τρεις διοικητές των ΠεΣΥΠ που δεν υπέβαλαν παραίτηση όπως οι 14.

Με τα υπόλοιπα άρθρα ρυθμίζονται κυρίως θέματα των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ