Σάββατο 19 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΓΑ ΠΡΟΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗ
Αντί για σύνταξη της ζητά και πληρωμή

Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης

Ενα χρόνο μετά την υποβολή αίτησης, για συνταξιοδότηση που έκανε η Σοφία Φλέσσα, ακόμα περιμένει την απόφαση του διοικητή του ΟΓΑ και του αρμόδιου υπουργού, για να γνωρίσει αν τελικά ο Οργανισμός θα προχωρήσει στη ρύθμιση των εισφορών που χρωστάει και ζήτησε με αίτηση, ώστε να της δοθεί κανονική σύνταξη ή έστω η βασική προνοιακή των 200 ευρώ το μήνα. Αντίθετα, το μόνο που έλαβε μέχρι σήμερα από τον ΟΓΑ είναι ειδοποίηση να πληρώσει τις εισφορές ύψους 4.575 ευρώ που χρωστάει. Το θέμα φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ειδικότερα στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές σημειώνουν ότι η ασφαλισμένη στον ΟΓΑ Σοφία Φλέσσα έχει γεννηθεί το 1927 και κατέθεσε στις 23 Μάη του 2003 αίτηση συνταξιοδότησης μέσω του ανταποκριτή του Οργανισμού του δήμου Ειρηνούπολης νομού Ημαθίας, με αριθμό πρωτοκόλλου 329. Δεν έχει καταβάλει όμως τις εισφορές στον κλάδο πρόσθετης ασφάλισης για τα έτη 1988 έως 1997 και στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών για τα έτη 1998 ως τη μέρα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα, οι οφειλές της στην πρόσθετη ασφάλιση είναι 3.335 ευρώ και στην κύρια 1.220 ευρώ, δηλαδή συνολικά 4.575 ευρώ.

Η Σ. Φλέσσα, αλλά και χιλιάδες άλλοι αγρότες, συνεχίζουν οι βουλευτές, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι του Οργανισμού και να πληρώσει το παραπάνω υπέρογκο ποσό. Ετσι, στην αίτηση συνταξιοδότησής της, ύστερα από πρόταση του τμήματος ασφάλισης και παροχών γήρατος του περιφερειακού υποκαταστήματος κεντρικής Μακεδονίας, συμπεριέλαβε και αίτηση, με την οποία ζητούσε να παρακρατηθούν οι οφειλόμενες εισφορές της από τη βασική προνοιακή σύνταξη και στη συνέχεια να της αποδοθεί η κύρια σύνταξη. Αιφνιδιαστικά όμως μετά από 6 μήνες και ενώ ανέμενε να της αποδοθεί η σύνταξη, δέχτηκε ειδοποίηση από τον ΟΓΑ να καταβάλει τις οφειλόμενες εισφορές στον κλάδο πρόσθετης ασφάλισης σε διάστημα...25 ημερών.

Επειδή, επισημαίνουν τέλος οι βουλευτές, στην ίδια μοίρα βρίσκονται χιλιάδες αγρότες και αγρότισσες που αναμένουν με αγωνία τη συγκεκριμένη απόφαση ενώ όσοι ανήκουν στην κατηγορία αυτή δεν έχουν καν βιβλιάριο ασθένειας, αλλά και επειδή υπεύθυνος για την έκδοση ή μη της σύνταξης είναι το υπουργείο, ερωτούν τους υπουργούς: Εάν είναι στις προθέσεις τους να παρέμβουν, ώστε να εκδοθεί άμεσα η απόφαση που θα δώσει τη δυνατότητα στη Σ. Φλέσσα, αλλά και στους άλλους αγρότες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, να ρυθμίσει τις οφειλές της και να της δοθεί επιτέλους η σύνταξής της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ