Σάββατο 19 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Καλοκαίρι με τη Μόνικα»

Ο Χάρι Λόιντ, δεκαεννιά χρόνων, δουλεύει σε μια αποθήκη γυαλικών και πορσελάνης. Η Μόνικα δεκαεφτά χρόνων σε μια αποθήκη λαχανικών. Η Μόνικα είναι μια χαρούμενη νεαρή κοπέλα και όταν γνωρίζεται με τον Χάρι σε ένα καφέ αρχίζουν να κουβεντιάζουν και σιγά σιγά ερωτεύονται. Αποφασίζουν να αφήσουν πίσω τους τις μίζερες ζωές τους και τα σπίτια τους και παίρνουν μια βάρκα να φύγουν για να περάσουν κάποιες ρομαντικές βραδιές κάτω από τα αστέρια. Σύντομα όμως η ευδαιμονία τους αρχίζει να ραγίζει όταν ξεμένουν από φαγητό και αναγκάζονται να γυρίσουν στο εχθρικό περιβάλλον των σπιτιών τους.

Από τις πρώτες ταινίες του Ινγκμαρ Μπέργκμαν. Ρομαντισμός και εφηβεία. Ερωτας και ωριμότητα. Με λυρισμό που δεν ξεφεύγει από το ρεαλισμό, ο Μπέργκμαν μπαίνει στην ψυχή των εφήβων και καταγράφει το πέρασμα από την ανεμελιά της εφηβείας στη σκληρή πραγματικότητα. Η πιο αντιπροσωπευτική ταινία του Μπέργκμαν. Παίζει με την ηδονή και τη φαντασία. Αφήνει τους πρωταγωνιστές να κάνουν την επανάστασή τους, τους κάνει ένα με τη φύση και αμέσως μετά τους αφήνει μετέωρους και απροστάτευτους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Για την εποχή της η ταινία θεωρήθηκε άκρως ανατρεπτική και χαρακτηρίστηκε ως ταινία σεξ στη συνέχεια όμως θεωρήθηκε ένα διαμάντι του κινηματογράφου και πήρε τη θέση της στο κινηματογραφικό πάνθεον.

«Summer With Monika». Σινεφίλ - Σουηδική παραγωγή 1953 - επανέκδοση. Σκηνοθεσία: Ινγκμαρ Μπέργκμαν. Με τους: Χάριετ Αντερσον, Λαρς Εκμποργκ, Νράγκμαρ Εμπεσεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ