Σάββατο 19 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Συνωμοσία θανάτου»

Το «The Statement» είναι η ιστορία του Πιερ Μπροσάρ, ο οποίος σε νεαρή ηλικία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου συμμετείχε στη δολοφονία επτά Εβραίων. Ο Πιερ Μροσάρ δε δικάστηκε ποτέ γι' αυτό και συνέχισε να ζει μια ειρηνική ανώνυμη ζωή, αφού είχε την κάλυψη μέσα από την Καθολική Εκκλησία.

Μια καινούρια έρευνα για τα εγκλήματά του ξεκινάει από τη δικαστικό, Αν Μαρί Λίβι και τον συνταγματάρχη Ρου. Ενώ ο Μπροσάρ καταφέρνει να ξεφύγει από την έρευνα της πολιτείας, διαπιστώνει ότι τον κυνηγούν μυστηριώδεις δολοφόνοι. Ο Πιερ Μπροσάρ προσπαθεί να παραμείνει ζωντανός και να μάθει ποιος τον καταδιώκει.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μπράιαν Μουρ. Τοποθετημένη στο παρόν, καταπιάνεται με τα εγκλήματα πολέμου. Ψάχνει να βρει «υπεύθυνους» για φόνους που έγιναν στο παρελθόν κάτω από τη «δικαιολογία» του πολέμου. Ο Νόρμαν Τζούισον, δουλεύει με συνταγές και λειτουργεί με κινηματογραφικές συμβάσεις χωρίς όμως να χάνει το μέτρο. Δε φτάνει σε υπερβολές. Το καλογραμμένο σενάριο οδηγεί από μόνο του τη ροή της ταινίας με έξυπνο τρόπο. Δεν εγκλωβίζεται στην παγίδα της επιτυχίας. Αναζητά απαντήσεις, καταγγέλλει την Καθολική Εκκλησία και αναρωτιέται διακριτικά αν θα πρέπει να υπάρχει ανοχή γύρω από το θέμα της συγκάλυψης τέτοιων εγκλημάτων, αφού ο χρόνος έχει σβήσει τον «πόνο της μνήμης».

Αριστες ερμηνείες από θαυμάσιους ηθοποιούς, με ένα θέμα αρκετά κοντά στην πραγματικότητα.

«The Statenet». Περιπέτεια (Αμερική - Γαλλία) παραγωγή 2003. Σκηνοθεσία: Νόρμαν Τζούισον. Με τους: Μάικλ Κέιν, Τίλντα Σουίντον, Τζέρεμι Νόρθαμ, Αλαν Μπέιτς, Σαρλότ Ράμπλινγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ