Πέμπτη 24 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συναυλία - κίνδυνος για το «Ερμιτάζ»

Σείστηκε στην κυριολεξία το φημισμένο μουσείο «Ερμιτάζ» στην Πετρούπολη από τη συναυλία του πρώην «Μπιτλ», Πολ Μακ Κάρτνεϊ, την περασμένη Κυριακή, με αποτέλεσμα ο διευθυντής του Μουσείου να γράψει ένα οργισμένο άρθρο (δημοσιεύτηκε χτες στην «Ιζβέστια»), με το οποίο χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» και επικίνδυνες για το μουσείο και το περιβάλλον του τέτοιας κλίμακας εκδηλώσεις.

Ο Μιχαήλ Πιοτρόφσκι σημειώνει ότι «η συναυλία του Πολ Μακ Κάρτνεϊ συνιστά παράδειγμα αυτού, που δεν έπρεπε να συμβεί σε καμιά περίπτωση», αφού προκάλεσε άμεση και έμμεση βλάβη στο μνημειακό κτιριακό συγκρότημα και στους θησαυρούς του. Εμμεση βλάβη θεωρεί ο διευθυντής - και ορθά - την «εξαφάνιση», όπως σημειώνει, της τεράστιας πλατείας μπροστά από το μουσείο και άλλων μνημείων που το περιβάλλουν, από τις τεράστιες εγκαταστάσεις της συναυλίας, την οποία παρακολούθησαν 60.000 θεατές. Οσο για την άμεση, σημειώνει πως, σίγουρα, θα αποκαλυφθούν μικρές βλάβες στα εκθέματα και στους τοίχους.

«Προετοιμαστήκαμε γι' αυτήν τη συναυλία σαν να επρόκειτο για πλημμύρα. Ολες οι υπηρεσίες του μουσείου βρίσκονταν σε συναγερμό», συμπληρώνει ο επικεφαλής του ξακουστού μουσείου και προειδοποιεί ότι «ένα τέτοιο επίπεδο θορύβου είναι βλαπτικό για τους πίνακες του μουσείου». «Εμείς δε μεταφέρουμε καν τους πίνακες αεροπορικώς, προκειμένου ν' αποφύγουμε τους κραδασμούς. Ο ήχος του Μακ Κάρτνεϊ είναι ασυγκρίτως πιο ισχυρός από το θόρυβο οποιουδήποτε αεροσκάφους. Πρέπει κάτι να γίνει, ώστε οι εκδηλώσεις αυτές να μην επαναληφθούν ξανά», καταλήγει ο διευθυντής, υπογραμμίζοντας ότι και η Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας είναι ακατάλληλη για τέτοιες εκδηλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ