Πέμπτη 24 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητά αξιοκρατία και διαφάνεια

Ανοιχτή επιστολή στην δήμαρχο Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, απηύθυνε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Αφορμή, η δρομολόγηση από το Δήμο Αθηναίων του προγράμματος «Δώστε την Αθήνα στους καλλιτέχνες», για το οποίο θα δαπανηθούν 1,3 εκατ. ευρώ για τη διακόσμηση του ιστορικού κέντρου με εικαστικές παρεμβάσεις (γλυπτά, εγκαταστάσεις, κατασκευές, βίντεο-προβολές κ.ά). Το ΕΕΤΕ διαμαρτύρεται για την ανάθεση στα μέλη της Ενωσης Τεχνοκριτικών να προτείνουν υποψήφιους καλλιτέχνες και υποψήφια έργα, εκτός ορισμένων που έχουν ήδη επιλεγεί αριστίνδην, χαρακτηρίζοντας ως «ανοιχτή πρόκληση» το γεγονός, γιατί «παραβιάζονται οι θεσμοί της πολιτείας και αντιμετατίθενται οι όροι της πολιτιστικής πραγματικότητας».

«Οι τεχνοκριτικοί», αναφέρει η επιστολή του ΕΕΤΕ, «έχουν ως αντικείμενο της εργασίας τους την καταγραφή και την αποτίμηση - κρίση της καλλιτεχνικής πράξης - έργου. Δηλαδή, ασχολούνται με το παρελθόν. Τη νέα πρόταση την κάνει ο καλλιτέχνης. Αποκλείοντας τους καλλιτέχνες από το δικαίωμά τους να προτείνουν αυτοί και έπειτα να κριθούν, δεν είναι σύννομο και είναι μη ηθικό ως προς το ιστορικό πολιτιστικό γίγνεσθαι».

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ τονίζει ότι ο ρόλος της ηγεσίας της δημόσιας διοίκησης, σε σχέση με τα κάθε είδους δημόσια έργα, δεν είναι να αναδειχτεί ως η «φωτισμένη προσωπικότητα» και το «προσωπικό της όραμα». Ο ρόλος της είναι «να αναδειχτεί σε ηγεσία ικανή να δραστηριοποιεί τους θεσμούς, ώστε να κινητοποιούνται οι κοινωνικές δυνάμεις, που μπορούν να εγγυηθούν, τόσο το ποιοτικό αποτέλεσμα, όσο και τη διαφάνεια, ενάντια σε κάθε είδους χειραγωγήσεις "παραγόντων"».

Το ΕΕΤΕ προτείνει να συγκροτηθεί Επιτροπή Δεοντολογίας, αποτελούμενη «από καλλιτέχνες - εκπροσώπους του ΕΕΤΕ και της Σχολής Καλών Τεχνών, εκπροσώπους της Εθνικής Πινακοθήκης και των τεχνοκριτικών για την κατ' αρχήν επιλογή των χώρων του ιστορικού κέντρου, που πρέπει να γίνει η καλλιτεχνική παρέμβαση. Αυτή η Επιτροπή να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους καλλιτέχνες να κάνουν τις προτάσεις τους, με τεχνικές προδιαγραφές που θα ορίσει η ίδια. Τέλος, να συγκροτηθεί μια Επιτροπή Κρίσης από εκπροσώπους των παραπάνω φορέων, που θα αξιολογήσει τις προτάσεις και στην οποία η πλειοψηφία να είναι καλλιτέχνες».

«Αξιοκρατία και διαφάνεια», καταλήγει η επιστολή του ΕΕΤΕ, «παραμένουν δύο αιτήματα για τις διαδικασίες που μέχρι τώρα ακολουθεί η δημόσια διοίκηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ