Παρασκευή 25 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Κόλπα από την Περ... CIA

Προσέξτε:

Η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) σχεδιάζει να υποθάλψει ανταρτοπόλεμο στο Ιράν για να ανατρέψει την κυβέρνηση. Εγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ αποδεικνύουν ότι οι συντονισμένες αμερικανοβρετανικές προσπάθειες, για την αποσταθεροποίηση της ιρανικής κυβέρνησης, υποκρύπτουν ένα οργανωμένο σχέδιο, που αποσκοπεί στην εγκατάσταση αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

***

Αυτή η «είδηση» - με τα όσα γνωρίζουμε και ζούμε σήμερα - πιθανό να μην προκαλεί έκπληξη σε κανέναν. Αν έβγαινε στο φως πριν από 50 χρόνια, όμως, πώς θα σας φαινόταν; Ε, λοιπόν, τόσο χρονολογείται η συγκεκριμένη «είδηση». Αυτά έκαναν οι Αμερικάνοι - και τότε - στον Περσικό. Το αποκαλύπτουν τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των αμερικανικών υπηρεσιών, που δόθηκαν πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα και ομολογούν ότι πενήντα χρόνια πριν, πράγματι, οι Αμερικανο-Βρετανοί οργάνωσαν πραξικόπημα και ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Mohammad Mossadegh στο Ιράν, γιατί προσπαθούσε να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στα πετρέλαια της χώρας της!

*

Η CIA τότε, όπως αποκαλύπτεται από τα αποχαρακτηρισμένα και απόρρητα για δεκαετίες έγγραφα, οργάνωσε την επιχείρηση ανατροπής της ιρανικής κυβέρνησης και, ταυτόχρονα, οργάνωσε ομάδες παρακρατικών, για να αναχαιτίσουν την ισχύ που κέρδιζαν οι κομμουνιστές κυρίως στο νότιο Ιράν. Με αφορμή όλα αυτά, εδραιώθηκε η αμερικανική παρουσία στην Τουρκία που αξιοποιήθηκε ως αεροπορική βάση, στο Ιράκ, που αξιοποιήθηκε το λιμάνι της Βασόρας σαν ναύσταθμος και η Σαουδική Αραβία, που μετατράπηκε, μέχρι σήμερα, σε «αμερικανικό έδαφος».

***

Αυτά πριν από 50 χρόνια. Οσο για το τι θα συμβεί μετά από 50 χρόνια, όταν πια θα αποχαρακτηριστούν τα απόρρητα έγγραφα του «σήμερα», είναι ευκόλως αντιληπτό. Τότε θα μάθουμε - και επίσημα πια - ότι η σημερινή αμερικανοΝΑΤΟική επέμβαση στο Ιράκ μοιάζει τόσο με την προ πεντηκονταετίας αμερικανική «παρέμβαση» στο Ιράν. Τότε, βέβαια, το πρόσχημα ήταν ο κομμουνιστικός κίνδυνος. Σήμερα είναι η τρομοκρατία. Αλλά ο παρονομαστής κοινός: Το πετρέλαιο και η αμερικανική ηγεμονία στον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ