Παρασκευή 25 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟικά «εξαρτήματα» οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις
  • Για το εθνικό συμφέρον η προσαρμογή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο επιχειρησιακό μοντέλο της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, υποστηρίζει το ΥΠΕΞ
  • «Σε περίπτωση που διαπιστώνονται κενά, θα πρέπει να καλύπτονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ όταν ρωτήθηκε για το συμπληρωματικό αίτημα συνδρομής στο ΝΑΤΟ

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε χτες, διά του εκπροσώπου του, τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει την περασμένη Παρασκευή ο «Ρ», σύμφωνα με τις οποίες η συμμαχία ζητά από τα κράτη-μέλη της να αναπροσαρμόσουν ένα σημαντικό κομμάτι των εθνικών τους δυνάμεων, σύμφωνα με το πρότυπο που ορίζει η ΝΑΤΟική Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης. Αντίθετα, επικαλέστηκε άγνοια για το ζήτημα του συμπληρωματικού αιτήματος που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στη συμμαχία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η νομότυπη δράση των Αμερικανών πρακτόρων οι οποίοι θα δραστηριοποιηθούν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Παρά την «άγνοια», πάντως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου σημείωσε στη δήλωσή του ότι στην προσπάθεια για την ασφαλή εκτέλεση των Αγώνων «σε περίπτωση που διαπιστώνονται κενά, θα πρέπει να καλύπτονται».

Στρατός για το ΝΑΤΟ

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει ο «Ρ», γίνεται προσπάθεια ώστε στα κείμενα που θα υιοθετήσουν οι ηγέτες των χωρών της συμμαχίας να καταγράφεται η βούλησή τους για την προσαρμογή του 40% των εθνικών δυνάμεων έτσι ώστε να μπορεί άμεσα να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σημείο της Γης και, επιπροσθέτως, το 8% από αυτό το ποσοστό να αποκτήσει τη δυνατότητα μόνιμης παρουσίας στα σημερινά και μελλοντικά πεδία εμπλοκής του ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε σχετικά για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή τη συζήτηση περί αναδιάταξης και αναδιάρθρωσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, είπε: «Βεβαίως η ερώτηση είναι, στο μεγαλύτερό της βαθμό, αν όχι αποκλειστικά, αρμοδιότητας του υπουργείου Αμυνας. Αλλά θα επιχειρήσω να δώσω μια απάντηση-πλαίσιο.

Γνωρίζετε ότι η ευελιξία και η ταχύτητα ανάπτυξης μονάδων βρίσκεται στο πλαίσιο και των ελληνικών αμυντικών σχεδιασμών. Είναι εξάλλου ενέργειες, προσπάθειες, για τη σύσταση τέτοιων μονάδων που, όπως ξέρετε, έχει ξεκινήσει η Ελλάδα.

Στο βαθμό αυτό υπάρχει συμβατότητα. Δηλαδή, στην ανάγκη ευελιξίας και ταχύτητας στην ανάπτυξη. Και αυτό γίνεται, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, ικανοποιώντας εθνικές προτεραιότητες.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφές αίτημα του ΝΑΤΟ, προς την κατεύθυνση την οποία αναφέρατε. Οταν αυτό θα υπάρξει θα εκτιμηθεί τότε. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δέσμευση της Ελλάδας προς αυτή την κατεύθυνση. Οταν θα τεθεί θα εκτιμηθεί. Αλλά είναι δεδομένο ότι η ταχύτητα στην ανάπτυξη και η ευελιξία συνάδει ως αρχή και με τις προτεραιότητες της εθνικής ασφάλειας».

Συμπληρωματικά αιτήματα

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επικαλέστηκε άγνοια όταν ρωτήθηκε για το συμπληρωματικό αίτημα που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να βρεθεί η ομπρέλα κάτω από την οποία θα δράσουν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων Αμερικανοί πράκτορες και άλλοι «ειδικοί» για την αντιτρομοκρατία. Περί αυτού του συμπληρωματικού αιτήματος, το οποίο υποβλήθηκε κατόπιν φορτικών πιέσεων του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα και με την εμπλοκή του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκη, είχε γράψει προ ημερών ο «Ρ».

Οταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου ρωτήθηκε σχετικά με την εξέλιξη της συζήτησης, υποστήριξε: «Με βάση τα όσα εγώ μπορώ να γνωρίζω επ' αυτού δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω τα όσα αναφέρατε. Οπως γνωρίζετε, υπάρχει αίτημα συνδρομής που έχει απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση στη συμμαχία. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα παγκόσμιας εμβέλειας αθλητικό γεγονός. Τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα εδώ και γνωρίζετε με πόση έμφαση έχει τεθεί το θέμα της ασφάλειας και η ελληνική πλευρά, με τις διεθνείς συνεργασίες που έχει ξεκινήσει και με τη συνδρομή που έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ, έχει ως πρώτη της μέριμνα να διεξαχθούν ασφαλείς Αγώνες. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Σε αυτή την προσπάθεια και σε περίπτωση που διαπιστώνονται κενά, θα πρέπει να καλύπτονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ