Παρασκευή 25 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΜΠΟΡΩΝ
Διεκδίκηση και όχι «ψευτοδιάλογοι »

Σε εντελώς διαφορετική λογική οι θέσεις της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας από αυτές της ΕΣΕΕ

Ενταγμένες στην πολιτική της «ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας» είναι οι προτάσεις που κατέθεσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για τη «φορολογική μεταρρύθμιση» που προωθεί η κυβέρνηση. Γι' αυτό, εξάλλου, δίνεται έμφαση στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων γενικά και στη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας», μέτρα και έννοιες που προωθούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ για να νομοθετήσουν υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ) παρουσιάζει τις δικές της θέσεις, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση και καλεί την ΕΣΕΕ να υιοθετήσει αυτό το πλαίσιο και να ενεργοποιήσει Ομοσπονδίες και Συλλόγους κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, η ΟΕΣΒΔΕΝ καλεί την ΕΣΕΕ να μη θυσιάσει τα αιτήματα «στα πλαίσια αφανών διαπροσωπικών επαφών και των ψεύτικων διαλόγων», να εγκριθούν από έκτακτη Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων της ΕΣΕΕ, να υποβληθούν οι θέσεις των Ομοσπονδιών στους Εμπορικούς Συλλόγους, να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή ομάδα διαπραγμάτευσης και σε κάθε περίπτωση το προεδρείο να διαχειρίζεται το Φορολογικό σε διευρυμένες συνεδριάσεις του ΔΣ με τη συμμετοχή και της ομάδας εργασίας.

Η Ομοσπονδία προτείνει μεταξύ άλλων: Αύξηση των κλιμακίων φορολόγησης, μείωση των συντελεστών για τα χαμηλά εισοδήματα, τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μεγαλύτερων. Ενοποίηση όλων των εισοδημάτων ανεξαρτήτως πηγής και ονομαστικοποίησή τους. «Πόθεν Εσχες» σε όλους. Αρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. Αφορολόγητο όριο 15 χιλ. ευρώ για όλους με ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Αναγνώριση όλων των δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα. Αντικειμενικό προσδιορισμό δαπανών διαβίωσης. Αύξηση αφορολογήτου στα φυσικά πρόσωπα για γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές, ανεξάρτητη φορολόγηση συζύγων, όταν ο ένας αποκτά εισόδημα από την επιχείρηση του άλλου. Αναμόρφωση της κλίμακας υπολογισμού του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, να πληρώνουν αυτοί που πράγματι την έχουν και αντικειμενικές αξίες προσαρμοσμένες στην πραγματικότητα. Κατάργηση του ΤΑΠ. Κατάργηση κάθε μορφής «αντικειμενικοποίησης» των μικρών επιχειρήσεων. Κατάργηση του φόρου υπεραξίας για μεταβίβαση σε σύζυγο και τέκνα, εάν ο μέσος όρος τζίρου την πενταετία δεν ξεπερνά τα 80 χιλ. ευρώ. Κατάργηση του 35%, του 25% και του δημοτικού φόρου 2%, προσωπικές εταιρίες και συνεταιρισμοί να φορολογούνται μόνο στα αδιανέμητα κέρδη.

Επίσης, εκσυγχρονισμό του Εμπορικού Κώδικα, κατάργηση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου, κατάργηση αφορολόγητου αποθεματικού, εάν δεν αφορά παραγωγικές επενδύσεις ενταγμένες σε εθνικό σχέδιο ανάπτυξης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ