Παρασκευή 25 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ
Ξεπούλημα από τη ΝΔ με την υπογραφή ΠΑΣΟΚ

Εντός των ημερών αναμένεται η παράδοση της ΔΕΠΑ, στη βάση συμφωνίας που είχε υπογράψει το ΠΑΣΟΚ και είχε καταγγελθεί τότε ως σκάνδαλο από τη σημερινή κυβέρνηση

Τη «συνταγή», που επί χρόνια εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει και η ΝΔ. Υπαναχωρώντας άρδην από τις προγραμματικές της δηλώσεις, η σημερινή κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραδώσει τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) στην ισπανική «Γκαζ Νάτουραλ», αξιοποιώντας το προσύμφωνο, που μια βδομάδα πριν από τις εκλογές υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ. Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, ερωτηθείς για το θέμα της πώλησης της ΔΕΠΑ, απέφυγε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, περιοριζόμενος στη δήλωση «όταν η κυβέρνηση είναι έτοιμη, θα κάνει τις ανακοινώσεις που πρέπει»! Οι ανακοινώσεις αυτές αναμένονται μέχρι και τα μέσα της ερχόμενη βδομάδας, αφού λήγει η ισχύς του προσυμφώνου!

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η ΝΔ από τη θέση της αντιπολίτευσης είχε αποκαλύψει οικονομικές και πολιτικές πτυχές του σκανδάλου! Τώρα, όμως, από τη θέση της κυβέρνησης είναι αποφασισμένη να το περατώσει, υλοποιώντας τις επιταγές του κεφαλαίου για την παραχώρηση των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων.

Στη χθεσινή συνέντευξη, τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης, όσο και ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γ. Σαλαγκούδης, υπερτόνισαν πως θα κινηθούν με ταχύ βηματισμό για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο). Εξήγγειλαν, μάλιστα, την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε 11 πόλεις της χώρας, καθώς και μια σειρά άλλων έργων, συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Με αυτά τα προγράμματα, οι κατασκευαστικές εταιρίες θα έχουν για χρόνια εξασφαλισμένα κέρδη. Σ' αυτά τα ποσά περιλαμβάνεται η διασύνδεση του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου με το τουρκικό, και η κατασκευή του αγωγού αναμένεται να ξεκινήσει το Δεκέμβρη. Σύμφωνα με τον Δ. Σιούφα, επιθυμία του Κ. Καραμανλή είναι και η κατασκευή ελληνοτουρκικού αγωγού πετρελαίου κατά μήκος της Εγνατίας Οδού. Η προοπτική αυτή συζητήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, χωρίς έως αυτή τη στιγμή, να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο κρίσιμο ζήτημα της ακρίβειας στην αγορά, και η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει το δρόμο του αποπροσανατολισμού και της καλλιέργειας εντυπώσεων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επιχείρησε να εκμεταλλευτεί καιροσκοπικά και τις κατακόρυφες αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα, επισημαίνοντας ότι «είχαμε τις μικρότερες αυξήσεις σε σχέση με τις άλλες χώρες». Χθες, μάλιστα, υπογράφτηκε και η Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία τα διυλιστήρια και οι εταιρίες εμπορίας είναι, τάχα, υποχρεωμένες να καταθέτουν τα στοιχεία τιμολογήσεων στις υπηρεσίες του υπουργείου...

Ο Δ. Σιούφας, αναφερόμενος συνολικά στη λειτουργία της αγοράς στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, εξάντλησε την αναφορά του σε κορόνες του τύπου «θα είμαστε αμείλικτοι στην αισχροκέρδεια». Είναι, βέβαια, φανερό ότι η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με κορόνες, αλλά με μέτρα και πολιτικές και η κυβέρνηση έχει απεμπολήσει κάθε ουσιαστικό μέσο, όχι μόνον αντιμετώπισης, αλλά και προσδιορισμού του όρου «αισχροκέρδεια». Παράλληλα, έκανε λόγο για «κεφαλαιοποίηση» της διοργάνωσης των Αγώνων, εννοώντας προφανώς τα μακροπρόθεσμα οφέλη που προσδοκούν οι επιχειρηματίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπροστάρης για να μπουν τα Βαλκάνια στο «ενεργειακό μαντρί» ΗΠΑ - ΕΕ (2022-11-23 00:00:00.0)
«Gazprom», Κοπελούζος «σπάνε» το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ (2016-11-19 00:00:00.0)
Εγκριση 12 έργων φυσικού αερίου (2007-02-02 00:00:00.0)
Ομοθυμία για το ενεργειακό ξεπούλημα (2006-04-04 00:00:00.0)
Στο κέντρο των διενέξεων (2006-01-03 00:00:00.0)
Υπογράφτηκε χτες το πρώτο συμβόλαιο (1995-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ