Παρασκευή 21 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στον αγώνα για ταξικό γιορτασμό!

Στις 7 του Μάη, στην κεντρική πύλη του λιμανιού η ταξική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Στη «μάχη» ρίχνονται οι ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα 

Από την περσινή Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη
Από την περσινή Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη
Σε όλη τη χώρα, μέρα τη μέρα, σωματεία και συνδικαλιστές προχωρούν σε αποφάσεις για τις αγωνιστικές γιορταστικές εκδηλώσεις στα πλαίσια της Πρωτομαγιάς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, ώστε οι φετινές εκδηλώσεις να είναι ακόμη πιο μαζικές και μαχητικές από τις περσινές. Η αναγκαιότητα αυτή προκύπτει και από τη διαπίστωση του ΠΑΜΕ, ότι η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων θα ενταθεί, κάτι που απαιτεί ανάλογη ένταση του αγώνα των εργαζομένων, τη δική τους επίθεση κόντρα στις επιδιώξεις κυβέρνησης, βιομηχάνων και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην Αθήνα, η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει την Κυριακή 7 του Μάη, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλη τη χώρα και ήδη διοργανώνονται σε πόλεις της Θεσσαλίας, της Κρήτης κ.ά.

Πολύμορφες, ταξικές εκδηλώσεις

Δυναμικά μπαίνει και η Θεσσαλονίκη στην προετοιμασία για ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικαλιστές, που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ, αποφάσισαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, να προχωρήσουν σε βδομάδα πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη. Στη σύσκεψη κρίθηκε ότι πρέπει να δοθεί από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μαζί με όλους όσοι δε συμβιβάζονται, μια πρώτη ταξική, αγωνιστική απάντηση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τον σκληρό κυβερνητικό αυταρχισμό, που είναι βέβαιο ότι θα ενταθεί μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα. Η μεγάλη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα γίνει στην κεντρική πύλη του λιμανιού στις 11 το πρωί και θα ακολουθήσει πορεία.

Εκπρόσωποι και συνδικαλιστές από 37 εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα συμμετείχαν στη σύσκεψη, όπου αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για τη μελλοντική πορεία του ταξικού εργατικού κινήματος και υπήρξε αισιοδοξία για την επιτυχία του φετινού γιορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς από το ΠΑΜΕ.

Εκτός από την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης, αποφασίστηκε επίσης, τη Δευτέρα 1η του Μάη να γίνει από αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και εργατικά σωματεία κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του εργάτη, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατία.

Στη σύσκεψη προέδρευσε ο Βασίλης Ρέβας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σπύρος Ράλλης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και γραμματέας της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), που υπογράμμισε ότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλές συμβιβασμένες ηγεσίες, όπως αυτές της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κ.ά. «Ευτυχώς, όμως, τόνισε, υπάρχουν τα ταξικά κύτταρα, όπως το ΠΑΜΕ, που εκφράζουν τους πόθους και τα οράματα των εργαζομένων για μια καλύτερη ζωή».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις τρομοκρατικές ενέργειες της εργοδοσίας σε βάρος ηγετικών στελεχών της ΠΟΕΕΠ και τόνισε: «Δε θα περάσουν τα σχέδιά τους. Ενωμένο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα αντισταθούμε στις προσπάθειες εκφοβισμού και στην επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα. Αν εμείς δεν αντισταθούμε, δε μείνουμε όρθιοι, μαύρες μέρες περιμένουν την εργατική τάξη της χώρας μας».

«Να φτιάξουμε το δικό μας Μέτωπο»

Την κύρια εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Οι φετινές πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις, τόνισε στην εισήγησή του, έρχονται λίγες μόνο μέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές. «Είναι καθαρό σε όλους μας σ' αυτήν εδώ την αίθουσα, τι πρόκειται να ακολουθήσει. Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας αυτή τη φορά και το εκλογικό αποτέλεσμα, θα επιβάλει πολύ πιο σκληρά τα προγράμματα που έχουν ως κύρια βασικά χαρακτηριστικά τους τη λιτότητα, την ανεργία, τις ιδιωτικοποιήσεις, το χτύπημα μιας σειράς βασικών, θεμελιακών κατακτήσεων της εργατικής τάξης, όπως είναι το δικαίωμα στην πλήρη απασχόληση, υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση και μια σειρά άλλα».

Ο εισηγητής στάθηκε στα βασικά καθήκοντα που βάζει η ζωή σήμερα μπροστά στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο ΠΑΜΕ και υπογράμμισε: «Ενα βασικό στοιχείο, κριτήριο της δουλιάς μας, θα πρέπει να είναι να προσπαθήσουμε με την καθημερινή μας δουλιά να αναδείξουμε τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα, να πείσουμε όλο και περισσότερους εργαζόμενους ότι μπορούμε να αντισταθούμε σ' αυτή τη λαίλαπα, ότι μπορούμε και πρέπει απέναντι στο μέτωπο που συγκροτούν η ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, τα ΜΜΕ, κάθε λογής ευρωλάτρεις, ιδεολόγοι, γυρολόγοι, μαζί και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, να στήσουμε το δικό μας αντίπαλο δέος, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας Μέτωπο».

Ο Κώστας Αβραμόπουλος τόνισε ότι η απόφαση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που κατατέθηκε και ως πρόταση στη ΓΣΕΕ, είναι για «ταξικό, ενωτικό, γιορτασμό, πρωτομαγιάτικες κινητοποιήσεις, που θα ξεκινούν από την 1η του Μάη και θα κορυφώνονται στις 7 του Μάη, Κυριακή, σ' όλες τις πόλεις της Ελλάδας». Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι φετινές πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα η μεγάλη συγκέντρωση στις 7 του Μάη, θα είναι πιο μαζικές και πετυχημένες από τις αντίστοιχες περσινές και κάλεσε τους αντιπροσώπους των σωματείων και τους συνδικαλιστές που συμμετείχαν να κινητοποιήσουν αμέσως τα σωματεία για την έγκαιρη, καλή προετοιμασία των εκδηλώσεων και την εκλαΐκευσή τους.

Παρόμοια αισιοδοξία και πίστη στην επιτυχία του φετινού ταξικού γιορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς εκφράστηκε από όλους σχεδόν τους ομιλητές, που κατέθεσαν και συγκεκριμένες προτάσεις για την οργάνωση μιας μαζικής κινητοποίησης των εργαζομένων για να τιμηθεί επάξια η κορυφαία γιορτή της εργατικής τάξης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τιμή στους νεκρούς οι αγώνες του σήμερα (2005-04-19 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα η σύσκεψη (2005-04-01 00:00:00.0)
Δυναμώνει η μάχη της προετοιμασίας της (2004-04-17 00:00:00.0)
Πρωτοβουλία ταξικών σωματείων (2000-04-25 00:00:00.0)
Ταξικά μηνύματα απ' όλη τη χώρα (2000-04-21 00:00:00.0)
Αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική, ταξική (1999-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ