Κυριακή 4 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Ολα για την απεργία στις 7 Ιούλη

Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας της 24ωρης απεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αθήνας, την Τετάρτη, 7 Ιούλη, βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου. Η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Με καθημερινές εξορμήσεις σε δεκάδες ξενοδοχεία της Αττικής, συζητήσεις με τους εργαζόμενους, ενημέρωση των τουριστών, αλλά και γενικότερα των εργαζομένων, δίνεται η μάχη για την επιτυχία της κινητοποίησης. Δίνεται η μάχη για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι παλεύουν και διεκδικούν: Υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κατώτερο βασικό μισθό 1.100 ευρώ. Σταθερή και πλήρη εργασία. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες τη βδομάδα, με 7ωρο, 5ήμερο. Το διάλειμμα του φαγητού να μην παρατείνει το χρόνο εργασίας. Ελάχιστη σύνθεση προσωπικού των ξενοδοχείων. Καθορισμό καθηκόντων για όλες τις ειδικότητες. Προσαύξηση 18% για όλο το 2004, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, στις καταβαλλόμενες αποδοχές για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ειδικότητας και εργασιακής σχέσης.

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του κλάδου, η ολοένα και αυξανόμενη συμμετοχή εργαζομένων στον αγώνα, έχει τρομάξει τους ξενοδόχους, οι οποίοι προσπάθησαν με αλλεπάλληλους τρόπους να σπάσουν αυτόν το συντονισμό και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, σέρνοντάς τους ακόμα και στα δικαστήρια. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με τον αγώνα τους απαντούν με αποφασιστικότητα στους μεγαλοξενοδόχους, που όχι μόνο αρνούνται να ικανοποιήσουν οποιαδήποτε αίτημα του κλάδου, αλλά τολμούν να χαρακτηρίζουν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους «προνομιούχο τάξη»!

Αυτό όταν: ο καθαρός μισθός στην Α΄ κατηγορία μισθωτών από τον μετρ μέχρι και τον Α΄ μάγειρα δεν ξεπερνά τα 524,68 ευρώ! Στη Β΄ κατηγορία μισθωτών από τον προϊστάμενο πλυντηρίου μέχρι τον ταμία δεν ξεπερνά τα 513 ευρώ. Στη Γ΄ κατηγορία μισθωτών από τον βοηθό σερβιτόρου μέχρι τον Γ΄ μάγειρα ο καθαρός μισθός δεν ξεπερνά τα 484,17 ευρώ. Στη Δ΄ κατηγορία μισθωτών από την πλύντρια μέχρι τον λαντζιέρη ο καθαρός μισθός δεν ξεπερνά τα 462,70 ευρώ!

Και όταν η μέση τιμή διανυκτέρευσης, όπως προκύπτει από τις τιμές 20 ξενοδοχείων Α΄ κατηγορίας της Αττικής, φτάνει τα 465 ευρώ! Η τιμή αυτή μάλιστα δεν αφορά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς αυτή θα είναι σαφώς μεγαλύτερη!

Στο κενό όμως πέφτουν και οι προσπάθειες της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, που με λύσσα, όλο το προηγούμενο διάστημα, προσπάθησε να χτυπήσει το συντονισμό που έχει επιτευχθεί μεταξύ των επιχειρησιακών σωματείων της Αθήνας, προκειμένου να κρατά υποταγμένους τους εργαζόμενους για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ξενοδόχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ