Σάββατο 3 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Βιβλική καταστροφή στις καλλιέργειες

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την κακοκαιρία παραγωγών του νομού

Οι καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία σε καλλιέργειες της Μαγνησίας, για δεύτερη συνεχόμενη φορά μέσα σε λίγο διάστημα, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας.

Στο κείμενο της Ερώτησης, τονίζεται: «Πριν ακόμα συνέλθουν οι πληγέντες αγρότες της Μαγνησίας από το μέγεθος της καταστροφής της παραγωγής τους στις 5 Ιούνη, ήρθε στις 18 του ίδιου μήνα, το επόμενο χτύπημα από χαλάζι και ισχυρές βροχοπτώσεις να καταστρέψει ό,τι είχε απομείνει. Βιβλικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι καταστροφές στις καλλιέργειες βάμβακος, βιομηχανικής ντομάτας, τεύτλων, σιτηρών, οπωροκηπευτικών και αμπελιών στις περιοχές των Δήμων Φερών, Κάρλας, Αλμυρού (Ν. Αγχιάλου).

Πιο συγκεκριμένα:

-- Πάνω από 10.000 στρ. βαμβάκι καταστράφηκε σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο, πάνω από 1.000 στρ. βιομηχανικής ντομάτας και αρκετές στρεμματικές εκτάσεις σε σκόρδα, κρεμμύδια.

-- Στα Δημοτικά Διαμερίσματα Α. Γεωργίου, Αερινού και Χόλης του Δήμου Φερών έχουν καταστραφεί πάνω από 9.000 στρ. βαμβάκι (σε πολλά στρέμματα είχε γίνει επανασπορά), βιομηχανικής ντομάτας και καλαμποκιού. Οι ζημιές στα σιτηρά είναι εκτεταμένες αφού πλημμύρισαν πάνω από 10.000 στρ. λίγες μάλιστα μέρες πριν τον αλωνισμό, ενώ τα εναπομείναντα, από βροχή, σε ήλιο, έχουν υπερωριμάσει, "γέρασαν" και "χώνεψαν" σε ποσοστό πάνω από 60%.

-- Στη Ν. Αγχίαλο Αλμυρού μεγάλες ήταν οι καταστροφές σε ντομάτα, σιτηρά, οπωροκηπευτικά, βαμβάκι και κυρίως αμπέλια».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

  • Την αποζημίωση του 100% των ζημιών;
  • Την αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτουν οι αποζημιώσεις το 100% των ζημιών;
  • Την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών - πέραν του ΕΛΓΑ - προκειμένου να συμπληρώσουν στοιχειωδώς το απολεσθέν εισόδημά τους;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ