Σάββατο 3 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στόχος η ενίσχυση των μεγαλοκαρχαριών

Οι αναφορές των κυβερνώντων στο περιβόητο «παραεμπόριο», είναι το πρόσχημα που αξιοποιούν για να περάσουν μέτρα που θα αποβλέπουν στη στήριξη των μεγαλοκαταστημάτων σε βάρος των μικρών εμπόρων

Eurokinissi

Υπό το ψευδεπίγραφο και αποπροσανατολιστικό «επιχείρημα» της πάταξης του «παραεμπορίου» και του «λαθρεμπορίου», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων υπέρ των μεγαλοκαρχαριών εμπόρων, αλλά και των πολυεθνικών αλυσίδων που λυμαίνονται την αγορά. Και ενώ οι μικρέμποροι της χώρας βρίσκονται υπό τον ασφυκτικό κλοιό των πολυεθνικών και των μεγαλοκαταστημάτων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «χτυπήσει» σε δύο μέτωπα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Το ένα μέτωπο είναι ο σταδιακός, αλλά με ταχύτατους ρυθμούς οικονομικός στραγγαλισμός των μικρεμπόρων και το δεύτερο, η εξαφάνιση του πλανοδίου εμπορίου, όλου εκείνου του τμήματος των μικροπωλητών που εξασφαλίζει ένα κομμάτι ψωμί, που όμως, μπορεί να καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Χτες, η κυβέρνηση με επικεφαλής τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, αποφάσισε να συστήσει μια Διαρκή Διυπουργική Ομάδα Εργασίας που θα πατάξει το «παρεμπόριο» και το «λαθρεμπόριο». Από τα συμφραζόμενα της σχετικής ανακοίνωσης Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης προκύπτει ότι από τις αποφάσεις της Ομάδας Εργασίας θα προωθηθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου και των επιταγών της ΕΕ. Δηλαδή, τα εξοντωτικά μέτρα κατά των μικρεμπόρων θα πολλαπλασιαστούν, τα προνόμια των μεγαλοκαταστηματαρχών θα διευρυνθούν, ενώ ό,τι κινείται εκτός της σφαίρας επιρροής των πολυεθνικών θα εξαφανιστεί.

Οι πρόσφατες αναφορές κυβερνητικών στελεχών ότι «θα σταθούμε αμείλικτοι» στο παρεμπόριο, προαναγγέλλουν μια λυσσώδη εκδίωξη του κάθε μικροπωλητή, παραγωγού και οποιουδήποτε άλλου κινείται εκτός της θεωρούμενης από το κεφάλαιο νόμιμης δραστηριότητας. Το γεγονός άλλωστε ότι οι σύλλογοι των εμποροβιομηχάνων θεωρούν ζήτημα αιχμής την πάταξη του παρεμπορίου, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολιών για το πώς θα κινηθεί ο κρατικός μηχανισμός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (2013-10-31 00:00:00.0)
Τραμπούκικες επιθέσεις χρυσαυγιτών σε βάρος μεταναστών (2012-09-11 00:00:00.0)
Πογκρόμ στους μετανάστες και απειλές στο κίνημα (2012-03-21 00:00:00.0)
Αυτοί που καλλιεργούν το ρατσισμό και τον εθνικισμό ευθύνονται για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας (2010-10-09 00:00:00.0)
«Παραεμπόριο» και Ευρωπαϊκή Ενωση (2004-05-16 00:00:00.0)
Ελεος... (2003-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ