Κυριακή 11 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πανόραμα χορού στην Καλαμάτα

Ερβιν Λιούις
Ερβιν Λιούις
Αφιερωμένο σε μια σπουδαία γυναίκα - ζωντανό μύθο του σύγχρονου χορού, την Τρίσα Μπράουν, είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που φέτος συμπληρώνει τα δέκα χρόνια ζωής του. Από τις 16 έως τις 25 του Ιούλη θα φιλοξενηθούν σημαντικές διεθνείς ομάδες σύγχρονου χορού, θα προβληθεί δε και η ελληνική χορευτική δημιουργία.

Οπως αναφέρει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Βίκυ Μαραγκοπούλου, «με γνώση και πίστη ότι η ανάπτυξη του σύγχρονου χορού αντιπροσωπεύει ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά φαινόμενα της εποχής, το Φεστιβάλ κατάφερε να στήσει γέφυρες με την παγκόσμια χορογραφική δημιουργία και τον τεράστιο πλούτο της. Ανοιχτό στις πιο διαφορετικές μορφές του χορού, μακριά από τη λογική του αποκλεισμού τάσεων, έδειξε σεβασμό στην ευαισθησία και στη νοημοσύνη του θεατή. Μακριά από τη λογική της κατανάλωσης τυχαία διεσπαρμένων ή και ηχηρών θεαμάτων, ο προγραμματισμός οργανώνεται με ένα νοητό άξονα που συνδέει εξέχουσες προσωπικότητες και καλλιτεχνικά ρεύματα».

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με τον Φιλίπ Ντεκουφλέ και το έργο «Σόλο» (16/7, Αμφιθέατρο Κάστρου, 10μ.μ.). Ο χορογράφος αντλεί την έμπνευσή του από τον κόσμο του τσίρκου και τη γοητεία της γραφής που προκύπτει από τη συγχορδία χορού, σινεμά και μουσικών. Μόνος στη σκηνή αυτή τη φορά, χορευτής, μίμος, χορογράφος, κινηματογραφιστής και ακροβάτης μαζί, ένας και όλοι ταυτόχρονα, επιδίδεται στις ευφυείς του οφθαλμαπάτες. Ακολουθεί (17/7 και 18/7 Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, 10μ.μ. και 8μ.μ. αντίστοιχα) η Ομάδα Χορού του Ερβιν Λιούις (Μ. Βρετανία). Οι απίστευτες γέφυρες ανάμεσα στην τζαζ, στο street dance, στο μπαλέτο και το σύγχρονο χορό, δημιούργησαν ένα στιλ με λαϊκά και έντεχνα στοιχεία. Με το «Ignite», που θα παρουσιάσουν στη σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, αλλά και στους δρόμους της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, υπόσχονται ενέργεια, δυναμισμό και χιούμορ.

Ομάδα χορού Τρίσα Μπράουν
Ομάδα χορού Τρίσα Μπράουν
Στις 18/7 (Αμφιθέατρο Κάστρου, 10μ.μ.) φιλοξενείται το «αναρχικό παιδί» της βρετανικής χορευτικής σκηνής, ο Μάικλ Κλαρκ, ο οποίος πάνω από είκοσι χρόνια συνδυάζει παράτολμα την τεχνική του μπαλέτου με εκκεντρικά κοστούμια, ροκ μουσική και ευρηματικά σκηνικά. Οι βραδιές στις 19 και 20/7 είναι αφιερωμένες στο βιντεοντάνς. Ακολουθεί (21/7, Αμφιθέατρο Κάστρου, 10μ.μ.) «Ο ταξιδιώτης του χειμώνα», συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το Χοροθέατρο Οκτάνα. Η παράσταση αποτελεί μία από τις καλύτερες στιγμές του Κ. Ρήγου ως σκηνοθέτη και χορογράφου, αλλά και μια γόνιμη συνεργασία με το Δ. Φωτόπουλο σε σκηνικά και κοστούμια. Στις 21/7 (8μ.μ.), 22/7 (10μ.μ.) στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας εμφανίζεται η δεύτερη ελληνική ομάδα, η «Sinequanon». Από το 1992 που ιδρύθηκε από πέντε απόφοιτους της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, μέχρι σήμερα, η ομάδα αναζητά την ταυτότητά της αρχικά μέσα από αμιγώς κινητικές διαδρομές και πειραματισμούς, ενώ τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στην ενότητα φόρμας και περιεχομένου. Ο Δ. Σωτηρίου, η Κ. Μπάκα, ο Ε. Μαλκότσης συν-χορογράφησαν το «Δε με χωρά ο τόπος», με τη Μ. Φριντζήλα (τραγούδι) και τον Β. Ματζούκη (κρουστά) να συνθέτουν το ζωντανό ηχητικό υλικό μιας παράστασης που κινητοποιεί μνήμες και αισθήσεις.

Ομάδα χορού Γιαν Φαμπρ
Ομάδα χορού Γιαν Φαμπρ
Στις 23/7 (8μ.μ.), 24/7 (8μ.μ. και 11μ.μ.) και 25/7 (8μ.μ.) στο Γυμναστήριο πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας, φιλοξενείται ο μεγάλος πρωταγωνιστής της φλαμανδικής χορευτικής σκηνής, ο Γιαν Φαμπρ. Προσκεκλημένος του Φεστιβάλ για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ως πολυεπίπεδος δημιουργός, έρχεται να μας αποκαλύψει το μοναδικό του ταλέντο να «περιδιαβαίνει» διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, με την ίδια πάντα πειστικότητα και εμβάθυνση. Στην Καλαμάτα παρουσιάζει τον «Αγγελο Θανάτου». Πρόκειται για μια εγκατάσταση - χοροθέατρο, σε δική του σύλληψη, σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία, στην οποία συναντώνται ιδιότυπα τρεις διάσημοι καλλιτέχνες: ο Αντι Γουόρχολ, ο Ουίλιαμ Φορσάιθ και ο Γιαν Φαμπρ.

Στις 23/7 στο Αμφιθέατρο Κάστρου (10μ.μ.) φιλοξενείται ο εννοιακός χορογράφος Ζερόμ Μπελ. Με κριτική διάθεση, οπαδός του ελάχιστου και του «τίποτε» και με όπλο το έξυπνο χιούμορ, αποπειράται να ενεργοποιήσει το θεατή. Χρησιμοποιεί ως δέλεαρ, αγαπημένα κομμάτια της ποπ και ροκ μουσικής σκηνής προηγούμενων δεκαετιών να διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ είκοσι περίπου ερμηνευτές - επαγγελματίες χορευτές και ερασιτέχνες, βγαίνουν σιγά - σιγά στη σκηνή, χωρίς σκηνικά και κοστούμια. Τέλος, στις 25/7 (Αμφιθέατρο Κάστρου, 10μ.μ.), φιλοξενείται η ομάδα της Τρίσα Μπράουν. Η Αμερικανίδα χορεύτρια και χορογράφος δε μας συνδέει μόνο με τους πρωτοποριακούς πειραματισμούς της θρυλικής J. Church στους οποίους πρωτοστατούσε. Ερχεται να αποδείξει σπάνια αυθεντικότητα στο πέρασμα του χρόνου, όχι μόνο ως ακαταπόνητη εξερευνήτρια, αλλά και ως αληθινή «ποιήτρια της κίνησης» για περισσότερα από σαράντα χρόνια. Το «Set and Reset» (1983), που θα παρουσιάσει, την καθιέρωσε παγκόσμια. Στα τελευταία της έργα ανήκουν τα «Present Tense» και «Groove and Counter - move» με τα οποία η Τρ. Μπράουν έρχεται να αποδείξει θαυμαστά πως το ριζοσπαστικό ασκητισμό των πρώτων της έργων διαδέχτηκε μια πολυεπίπεδη προσέγγιση του χορού, με την ίδια όμως ποιητική διάθεση.

Σημειώνουμε ότι αναπόσπαστο μέρος του Φεστιβάλ αποτελούν τα καθιερωμένα πλέον σεμινάρια χορού, που απευθύνονται σε σπουδαστές και επαγγελματίες του χώρου, παρέχοντας τη δυνατότητα δημιουργικής επαφής με συγκεκριμένες τεχνικές του χορού μέσα από διεθνώς καταξιωμένους δασκάλους. Το σεμινάριο φέτος θα γίνει από την Κέρεν Λέβι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χορού διεθνείς «διάλογοι»(2011-06-10 00:00:00.0)
«Αρωμα» χορού και οικονομικά αδιέξοδα(2010-07-11 00:00:00.0)
Διεθνής χορός στην Καλαμάτα(2009-05-27 00:00:00.0)
Η Καλαμάτα του χορού(2005-07-07 00:00:00.0)
Αυλαία χορού στην Καλαμάτα(2000-07-13 00:00:00.0)
Διεθνές φεστιβάλ χορού(1998-07-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ