Τρίτη 13 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες ο Αγαπίου

Κατηγόρησε, επίσης, τις διωκτικές αρχές, που μιλούσαν για δακτυλικά αποτυπώματα, χωρίς να τα προσκομίσουν στο δικαστήριο

Με την απολογία του Κ. Αγαπίου συνεχίστηκε χτες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για τον ΕΛΑ. Ο κατηγορούμενος Κ. Αγαπίου αρνήθηκε, για άλλη μια φορά, ότι συμμετείχε στην τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ και μίλησε για προμελετημένη διαδικασία δίωξης σε βάρος του. «Δεν έχω να απολογηθώ, είπε, σε τίποτα και σε κανένα. Η ίδια η λέξη απολογία υποθέτει την προϋπόθεση της ενοχής».

Επίσης, αναφέρθηκε και στο νέο παραπεμπτικό βούλευμα για τους πέντε του ΕΛΑ και τον Γ. Σερίφη. «Το νέο βούλευμα προσβάλλει τη λογική και την αξιοπρέπεια. Απροσχημάτιστα, μας λένε ότι δε μας λογαριάζουν. Πιστεύω ότι προσβάλλει και το ίδιο το δικαστήριο», είπε ο Κ. Αγαπίου.

Ο κατηγορούμενος καταφέρθηκε εναντίον των διωκτικών αρχών, γιατί διέρρεαν στον Τύπο ότι υπάρχουν δακτυλικά αποτυπώματά του. «Τα αποτυπώματα που λένε ότι βρήκαν, είπε, δεν τα προσκόμισαν στο δικαστήριο. Κι όμως γι' αυτά εγώ βρίσκομαι εδώ για πάνω από ενάμιση χρόνο».

Βέβαια, η πρόεδρος του δικαστηρίου, μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του Κ. Αγαπίου, μίλησε για 2-3 αποτυπώματά του στο περιοδικό «Αντιπληροφόρηση» και πήρε την απάντηση ότι ήταν αναγνώστης του συγκεκριμένου περιοδικού και, όπως χαρακτηριστικά είπε, «φίλαθλος και οπαδός» του.

Κατά τη χτεσινή ακροαματική διαδικασία, ο κατηγορούμενος, μεταξύ των άλλων, είπε στην απολογία του:

- Η δίκη αυτή έχει προκαθορισμένο στόχο. Δεν είπα για προειλημμένη απόφαση του συγκεκριμένου δικαστηρίου. Ο πολιτικός χαρακτήρας της δίκης οφείλεται ότι εξυπηρετήθηκαν και θα εξυπηρετηθούν στο μέλλον πολιτικές σκοπιμότητες πέρα και έξω από τη δικαστική αίθουσα.

- Το κατηγορητήριο είναι αόριστο και αυθαίρετο. Με νομικές ταχυδακτυλουργίες μετατράπηκαν οι ισχυρισμοί της Σ. Κυριακίδου σε μοναδικό στοιχείο εις βάρος των κατηγορουμένων.

- Είμαι εναντίον της ένοπλης βίας και της τρομοκρατίας.

- Η Σ. Κυριακίδου είναι κατασκευασμένη μάρτυρας.

Επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου Ε. Μπρίλη, είπε ότι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, που βρισκόταν στο εξωτερικό, επισκέφτηκε πολλές πόλεις της Ευρώπης, ενώ για το όνομα Φιλίπ εξήγησε πως σε ένα από τα διαβατήρια που χρησιμοποίησε τότε, έφερε το όνομα Γιάννης Φιλίππου και πως ήταν πιο εύκολο να χρησιμοποιούν τότε αυτό το όνομα. Σε σχετική ερώτηση, πώς γνώριζε η Σ. Κυριακίδου το όνομα Φιλίπ, είπε ότι είναι πολύ απλό από τη στιγμή που το γνώριζε ο Ι. Διώτης.

Βέβαια, προκάλεσαν κάποια εντύπωση δύο ερωτήσεις της προέδρου Ε. Μπρίλη, τουλάχιστον, όπως διατυπώθηκαν. Η πρώτη ήταν, αν ο μάρτυς θεωρεί τους Ελληνες εν δυνάμει τρομοκρατόφιλους, για να πάρει την απάντηση «το αντίθετο εντελώς πιστεύω, είναι αντίθετοι με την τρομοκρατία».

Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε, αν πιστεύει ο κατηγορούμενος ότι «η αριστερά εξώθησε στη συρρίκνωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τη σημερινή κοινωνία και δε μιλώ για την οργανωμένη αριστερά», όπως είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου. Προφανώς, εννοούσε την εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Η απάντηση που έδωσε ο Κ. Αγαπίου ήταν ότι δεν πιστεύει ότι η αριστερά εξώθησε και οδήγησε στη συρρίκνωση των δικαιωμάτων.

Σε ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου να απαντήσει τι γνώμη έχει για την ελληνική δημοκρατία από το 1974 και μετά, είπε ότι δεν απαντάει σε φρονηματικές ερωτήσεις.

Επίσης, σε άλλη ερώτηση τι γνώμη έχει για τις οργανώσεις της επαναστατικής βίας μετά το 1974, είπε ότι η συζήτηση αυτή θα έπρεπε να γίνει κάπου αλλού και πως δε θέλει μια τέτοια συζήτηση να γίνει στην αίθουσα του δικαστηρίου και πρόσθεσε «δεν απαντώ από τη θέση του κατηγορουμένου στην οποία βρίσκομαι».

Για τον ΕΛΑ και την «1η Μάη», είπε ότι είναι δύο διαφορετικές οργανώσεις. Οταν πάλι ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι ο ΕΛΑ πέτυχε στους σκοπούς του, απάντησε «επ' ουδενί λόγο».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι δε γνωρίζει τους συγκατηγορούμενούς του, εκτός από την Ειρ. Αθανασάκη, την οποία γνώρισε ως Ειρήνη και Μυρτώ, ενώ δεν απάντησε, όταν ρωτήθηκε για τη Μαγδαλένια Κοπ και τον Ντε Μαρσέλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ