Τρίτη 25 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για τον «Χωρίς σύνορα» επαναστάτη

«Τώρα που αλλάζει η χιλιετία και ο διεθνισμός έγινε "παγκοσμιοποίηση" κι ο αέρας του εκσυγχρονισμού αλλοιώνει τα πάντα, εμείς πήραμε μαζί μας από το "παρελθόν" μια εικόνα, μια μορφή και τις μουσικές που την τραγουδήσανε. Ητανε όνειρό μας να ηχογραφήσουμε τραγούδια για τον Τσε Γκεβάρα και τα δικαιώματα να διατεθούν σε συνανθρώπους που αγωνίζονται για το κοινό καλό». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στο συγκρότημα «Απουριμάκ», που μοιράστηκε τ' όνειρό του και με άλλους, γνωστούς καλλιτέχνες, προχωρώντας στη δημιουργία ενός CD με τέσσερα τραγούδια για τον «πιο συνεπή επαναστάτη του 20ού αιώνα», τα έσοδα από το οποίο θα διατεθούν στους «Γιατρούς χωρίς σύνορα». «Χωρίς σύνορα» είναι ο τίτλος του δίσκου (και ο Τσε άλλωστε ήταν επαναστάτης και γιατρός χωρίς σύνορα), στον οποίο εκτός από τους «Απουριμάκ» συμμετέχουν οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Τσακνής, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος. Στο CD περιλαμβάνεται και το ηχογραφημένο στα ισπανικά «Hasta Siempre» από τους Γιώργο Νταλάρα και Al Di Meola, που παραχωρήθηκε από τους δύο καλλιτέχνες για την ενίσχυση αυτής της προσπάθειας. Το ίδιο τραγούδι ακούγεται και στα ελληνικά (σε στίχους της Δέσποινας Φορτσερά), ερμηνευμένο από τη μεγάλη συντροφιά των Παπακωνσταντίνου, Ιωαννίδη, Μαχαιρίτσα, Θηβαίου, Πασχαλίδη, Τσακνή και «Απουριμάκ». Το συγκρότημα ερμηνεύει και το «Ay Che Camino», ενώ στο δίσκο περιλαμβάνεται και ο «Τσε» του Μάνου Λοΐζου με ερμηνευτή τον Β. Παπακωνσταντίνου.

Τέσσερα τραγούδια για τον Τσε από μια μεγάλη μουσική συντροφιά
Τέσσερα τραγούδια για τον Τσε από μια μεγάλη μουσική συντροφιά
Χαρακτηρίζοντας «πολύ σημαντική» την πρωτοβουλία ο Γ. Νταλάρας, στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, είπε ότι «είναι τιμή του» που συμμετέχει. «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες προσφορές», είπε, κατακεραυνώνοντας «αυθάδεις υπάρξεις» και «λογικές» που αμαυρώνουν το έργο των «Γιατρών χωρίς σύνορα». Ο Β. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «καταπληκτική τη δουλιά των "Απουριμάκ"», ενώ αναφερόμενος στην πρότασή του να συμπεριληφθεί ο «Τσε» του Μ. Λοϊζου, είπε ότι αυτό το τραγούδι «είναι η ανθρώπινη, τρυφερή προσέγγιση του Μάνου στην ιστορία του Τσε».

«Πιστεύω», είπε ο Δ. Τσακνής, «ότι πάντα υπάρχουν οι ιδέες που εξέφρασε ο Τσε. Αν και λοιδορούνται από κάποιους έχουν πάντα ισχύ, χώρο στην καρδιά. Είναι σύμβολα, όπως ο Τσε, ο άνθρωπος της διαρκούς και παγκόσμιας επανάστασης». Οπως ανέφερε ο Οδ. Βουδούρης, πρόεδρος των «Γιατρών χωρίς σύνορα» (φέτος συμπληρώνουν 10 χρόνια δράσης), τα έσοδα από το δίσκο θα διατεθούν για την ενίσχυση των αποστολών τους. «Δεν ξεχνώ, είπε, ότι ο Τσε ήταν γιατρός και ότι η πρώτη του αποστολή ήταν σε καταυλισμό λεπρών στη Βολιβία, τη χώρα που βρήκε το θάνατο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ στο 33ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» (2007-10-07 00:00:00.0)
Ροκ δίπλα στο κύμα (2004-08-12 00:00:00.0)
Με ροκ διάθεση... (2004-06-24 00:00:00.0)
Επιμένουν συναυλιακά (2002-08-24 00:00:00.0)
Μελωδικές επι-στροφές (2002-05-09 00:00:00.0)
Με την Μερσέντες Σόσα (2001-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ