Κυριακή 1 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ο Στρατάρχης Ζούκοφ δεν ενώθηκε με τους «Βλασοφικούς»*

Αποσπάσματα άρθρου του Β. Ράσκιν, μέλους του Προεδρείου και της Γραμματείας της ΚΕ, υπεύθυνου για την οργανωτική και στελεχική δουλιά της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ)

Από κινητοποίηση του ΚΚΡΟ
Από κινητοποίηση του ΚΚΡΟ
Το άρθρο του Β. Ράσκιν, μέλους του Προεδρείου και της Γραμματείας της ΚΕ, υπεύθυνου για την οργανωτική και στελεχική δουλιά της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), δημοσιεύτηκε στις 25/7/04 στην εφημερίδα του κόμματος «Σοβιέτσκαγια Ρωσία» και αναφέρεται στις τελευταίες διεργασίες στο ΚΚΡΟ, μετά την εκδήλωση της διασπαστικής ενέργειας από τους Τίχονοφ (κυβερνήτη της περιοχής του Ιβάνοβο, που ηγείται της διασπαστικής κίνησης), του Γκ. Σεμίγκιν (Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Λαϊκό-πατριωτικής ένωσης Ρωσίας), του Λ. Ιβάντσενκο (αντιπροέδρου του ΚΚΡΟ πριν το 10ο Συνέδριο), των Σ. Ποτάποφ και Τ. Αστραχάνκινα (μελών της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΡΟ, πριν το 10ο Συνέδριο) κ.ά.

Ε.Β.

***

Η προδοσία δεν έχει σύνορα. Συχνά δεν μπορείς ούτε να υποθέσεις έως σε ποιο επίπεδο μπορεί να φτάσει και με ποιες μορφές να εμφανιστεί. Γι' αυτό, επειδή η προδοσία είναι πάντα απρόσμενη και φοβερή, είναι μια μαχαιριά στην πλάτη. Κατά τη διάρκεια του αγώνα με την αντικομματική ομάδα Ποτάποφ - Σεμίγκιν και μέχρι το συνέδριο φαινόταν πως η αντιπαράθεση με τους διασπαστές του κόμματος θα κρατηθεί σε κάποια όρια. Εστω και μη καταστατικά, αφού οι φραξιονιστές εδώ και καιρό αυτά τα ξεπέρασαν, αλλά έστω αυτά που λέμε πανανθρώπινα, δηλαδή στα πλαίσια της στοιχειώδους ηθικής. Οπως όμως έδειξαν τα γεγονότα της 1ης - 3ης Ιούλη, για τις διασπαστικές δυνάμεις που δρούσαν στο εσωτερικό του ΚΚΡΟ δεν υπάρχει η έννοια της ηθικής.

Ολα αυτά που εξελίχτηκαν απέδειξαν πεντακάθαρα, πως η ομάδα Σεμίγκιν - Ποτάποφ δεν ήταν καν φράξια στο εσωτερικό του ΚΚΡΟ, αλλά ένα ξένο σώμα, που υπηρετούσε ξένα συμφέροντα κι είχε «εισαχθεί» κάτω από το δέρμα του κόμματος. Αυτό μαρτυρά και η δήλωση που έκανε ο Β. Τίχονοφ, πως αποδέχτηκε να ηγηθεί των διασπαστικών δυνάμεων μετά από παράκληση του Γκ. Σεμίγκιν, δηλαδή όχι των κομματικών μαζών ή έστω των μελών της ΚΕ της ομάδας του Ποτάποφ, αλλά ενός εντελώς ξένου ανθρώπου, που για χρόνια ήταν ενάντια στο ΚΚΡΟ και μάλιστα φθάνοντας έως το επίπεδο των νομικών διώξεων.

Η εμπειρία που έχει συσσωρευτεί στον αγώνα με τις αντικομματικές δυνάμεις, μας δείχνει ότι αυτοί θα συνεχίσουν να μανουβράρουν, να ψεύδονται, να διαστρεβλώνουν, να αυτό-αναιρούνται με στόχο να διατηρηθεί η ένταση στο κόμμα. Για να απομακρύνουν την προσοχή των κομμουνιστών από τα άμεσα καθήκοντα του αγώνα για τα λαϊκά συμφέροντα, για να παρουσιάσουν το ΚΚ σε άσχημη κατάσταση μπροστά στα μάτια των ανθρώπων, που βρίσκονται κάτω από την πολιτικο-ψυχολογική πίεση των ΜΜΕ.

Από αυτήν την άποψη, σημαδιακός είναι ο χαρακτήρας ορισμένων θέσεων της εισήγησης του Τίχονοφ στο «εν πλω» συνέδριο. Συγκεκριμένα, σ' εκείνον που αναφέρθηκε για να αποδείξει αυτά που λέει ενάντια στον Γκ. Ζιουγκάνοφ, δεν ήταν καν ο Σεμίγκιν, αλλά ο Αλεξάντρ Γιάκοβλεφ. Ναι σωστά, ο γνωστός Α. Γιάκοβλεφ, ο «αρχιτέκτων της περεστρόικας». Ο κύριος ιδεολόγος του ΚΚΣΕ και της ΕΣΣΔ, που ο λαός τον ονομάζει δεύτερο στρατηγό Βλάσοφ. Η δήλωση του συγκεκριμένου ότι ο Γκ. Ζιουγκάνοφ προωθεί τη διάλυση του ΚΚΡΟ, παρουσιάστηκε από τον Τίχονοφ ως πρόγνωση κύρους. Το απόγειο του κυνισμού και της ποταπότητας.

Ο διπλός στόχος των φραξιονιστών

Είναι φανερός ο στόχος όλου αυτού του «τσίρκου» των Τίχονοφ, Ποτάποφ, Ιβάντσενκο, Αστραχάνκινα κλπ., που εκτυλίσσεται τους τελευταίους μήνες.

Καταρχήν, λόγος γίνεται για την προσπάθεια να εμποδιστεί η διοργάνωση του δημοψηφίσματος, που τον αγώνα για τη διεξαγωγή του το 10ο Συνέδριο τον έθεσε στο κέντρο της δουλιάς των κομμουνιστών για το επόμενο διάστημα. Δεν είναι τυχαίο πως οι ενέργειες αυτής της ομάδας των Σεμίγκιν - Ποτάποφ, εκδηλώθηκαν μόλις το ΚΚΡΟ έθεσε ζήτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τα τέσσερα ζητήματα «κλειδιά» για τη χώρα μας. Δεν είναι λοιπόν σύμπτωση το ότι ο Τίχονοφ στην εισήγησή του στο λεγόμενο «απολογισμό» δεν έκανε καμία αναφορά στο δημοψήφισμα.

Δεύτερον, η επίθεση που ξεκίνησαν οι φραξιονιστές ενάντια στο κόμμα, που προκαλεί ένα ακόμη κύμα οχετού σε βάρος των κομμουνιστών και με καταπληκτικό τρόπο συνδυάζεται με την επιχείρηση των αρχών για το παραπέρα σπρώξιμο του ΚΚΡΟ εκτός ρωσικής πολιτικής σκηνής. Κι εδώ οι αρχές επιδιώκουν να εκδιώξουν τους εκπροσώπους του ΚΚΡΟ από την Κρατική Δούμα, π.χ. αυξάνοντας το εκλογικό όριο από το 5% στο 7%, με μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση δυσφήμισης του κομμουνιστικού κινήματος, από τους διασπαστές, με στόχο να αποσπάσουν αυτοί κάποια ποσοστά από τους υποστηρικτές του ΚΚΡΟ.

Το ψέμα των φραξιονιστών

Σήμερα όμως δεν είμαστε στο 1990 - '91 κι οι κομμουνιστές έχουν διδαχθεί πολλά από εκείνα τα χρόνια. Δεν υπάρχει σύγχυση στο κόμμα. Οι κομμουνιστές γνωρίζουν πολύ καλά και καταλαβαίνουν τι πραγματικά συμβαίνει στην ηγεσία, ποιος είναι ποιος και με τι μέσα αγωνίζεται. Κι εδώ το κύριο είναι ότι το κόμμα δεν καθυστερεί, δε χάνει χρόνο. Ιδιαίτερα οι σύντροφοι κατά τόπους, οι ΚΟΒ, που αποτελούν τη βάση του ΚΚΡΟ, ως κύριας αντιπολιτευτικής μαζικής πολιτικής δύναμης της χώρας.

Κι ακριβώς αυτήν την ενεργή, έγκαιρη και καλά οργανωμένη αντίδραση των κομματικών μαζών φοβούνται περισσότερο οι διασπαστές. Τη φοβούνται σε τέτοιο βαθμό που δεν είναι τυχαία η «έκκληση» του Τίχονοφ προς τις Επιτροπές των περιφερειακών και τοπικών οργανώσεων του κόμματος, με στόχο να παραλύσει τη βάση του κόμματος.

«Καλώ τις περιφερειακές και τοπικές επιτροπές του ΚΚΡΟ - γράφει ο αυτόκλητος "πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ" - να δείξουν εγκράτεια και ηρεμία και να μη λάβουν βιαστικές αποφάσεις, που μπορεί να διασπάσουν την ενότητα του κόμματος και να το αδυνατίσουν παραπέρα και να δράσουν με βάση το Καταστατικό του ΚΚΡΟ. Στις σημερινές συνθήκες η οποιαδήποτε βιασύνη και ριζοσπαστισμός στις αποφάσεις μπορεί να καταφέρουν χτύπημα στο κύρος του ΚΚΡΟ». Μ' άλλα λόγια, αγαπητοί σύντροφοι κοιμηθείτε, περιμένετε να φτιάξει ο καιρός, έως ότου για άλλη μια φορά σας εγκαταλείψουν στο κατεστραμμένο σκάφος.

Ανάλογα καλέσματα των Γκορμπατσόφ και Γιάκοβλεφ στο παρελθόν οδήγησαν τους Ρώσους κομμουνιστές στην καταστροφή. Αν στο κατώφλι της δεκαετίας του '90 στην πολιτική διαδικασία επενέβαιναν οι απλοί κομμουνιστές, οι ΚΟΒ, οι περιφερειακές και τοπικές οργανώσεις, δε θα υπήρχε η διάλυση του ΚΚΣΕ και της ΕΣΣΔ. Σήμερα το κομμουνιστικό κίνημα της Ρωσίας έχει πολλές αδυναμίες, πολλά θα πρέπει να διορθώσει, αλλά έχει βγάλει κι ένα συμπέρασμα από το παρελθόν, πως για δεύτερη φορά στην ίδια παγίδα της απραξίας δε θα πέσουμε!

Η απάντηση των κομμουνιστών

Στο σύνολό τους αυτές οι μανούβρες των διασπαστών οδηγούν μόνο στην αποκάλυψή τους. Ετσι οι κομμουνιστές του Ιβάνοβο επικύρωσαν τη διαγραφή του Β. Τίχονοφ από το 10ο Συνέδριο και μάλιστα του αφαίρεσαν τον τίτλο του επίτιμου προέδρου της κομματικής οργάνωσης της περιοχής του Ιβάνοβο. Εύγλωττες και οι αποφάσεις που πήραν αυτές τις μέρες δεκάδες κι εκατοντάδες οργανώσεις όλων των επιπέδων του κόμματος, που στηρίζουν τις αποφάσεις του 10ου Συνεδρίου και του Προέδρου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκ. Ζιουγκάνοφ και αποφασιστικά καταδικάζουν τις ενέργειες των διασπαστών.

Μάλιστα, όπως δείχνει η εμπειρία, καμία αστεία δικαιολογία όσων συμμετείχαν στην «ψεύτο-ολομέλεια» και στο «ψευτο-συνέδριο», του είδους «μας κορόιδεψαν», δεν αλλάζει τη γνώμη των κομμουνιστών γι' αυτούς. Τη βάση του κόμματος αποτελούν οι ΚΟΒ και οι τοπικές επιτροπές και περιφερειακές οργανώσεις του ΚΚΡΟ, που έδειξαν για άλλη μια φορά πως το κόμμα δεν εξαγοράζεται, με σοφία, δικαιοσύνη είναι ικανό για την αυτοκάθαρση.

Οι ελπίδες των διασπαστών στο καθεστώς

Να γιατί το μόνο που απέμεινε στους φραξιονιστές είναι να ελπίζουν στη βοήθεια της εξουσίας. Οτι μια σειρά πλαστογραφιών που έκαναν θα οδηγήσει στη νομιμοποίηση της ομάδας των Σεμίγκιν - Ποτάποφ - Τίχονοφ.

Δεν είναι τυχαίο πως τόσο από τη μεριά των φραξιονιστών, όσο και σε κυβερνητικούς διαδρόμους ακούς πως όλα θα τα λύσει όχι το κόμμα, αλλά η γραφειοκρατία και πρώτα απ' όλα το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα βάλει τα πράγματα σε τάξη», δήλωσε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιοχής του Ιβάνοβο ο Τίχονοφ. Να ποια είναι η τελευταία ελπίδα των διασπαστών.

Σας ευχαριστούμε για τη σπουδή, κύριοι!

Η αλήθεια είναι ότι οι Τίχονοφ, Ποτάποφ, Ιβάντσενκο, Αστραχάνκινα, καταλαβαίνοντας πως κι εδώ οι θέσεις τους δεν είναι σταθερές, πως ακόμη και το γραφειοκρατικό υπουργείο Δικαιοσύνης δε θα είναι εύκολο να αναγνωρίσει την «ολομέλεια», το «συνέδριο», και τον «πρόεδρο της ΚΕ» τους, ετοιμάζουν «έξοδο κινδύνου».

Ετσι χωρίς να «ιδρώσουν», προτείνουν να ενωθούν τα κόμματα. Με διάφορες "επιστολές" καλούν σε «ενοποιητικό συνέδριο», τα αποτελέσματα του οποίου είναι φανερά. Να ξαναβρεθούν στο κόμμα άνθρωποι, που μόλις πριν λίγο ξεπούλησαν τα πάντα και όλους! Και στη συνέχεια να έχουμε ένα ακόμη στάδιο του αγώνα για την ηγεσία στο κόμμα, τις επόμενες ατιμίες, παραβιάσεις της κομματικής πειθαρχίας και της στοιχειώδους ηθικής. Το κόμμα, στην περίπτωση διεξαγωγής ενός τέτοιου «ενοποιητικού συνεδρίου», θα βρεθεί εκτεθειμένο σε μεγαλύτερο νομικό χτύπημα, απ' ό,τι είναι σήμερα.

Οχι! Ο στρατάρχης Ζούκοφ με τους «βλασοφικούς» δεν ενώθηκε και οι κομμουνιστές των ημερών μας σε μια τέτοια αισχρή συναλλαγή δε θα προχωρήσουν! Ο,τι κι αν μηχανεύονται οι κύριοι Σεμίγκιν, Τίχονοφ, Ποτάποφ, το κόμμα έχει κάνει τις επιλογές του. Εχει συσσωρεύσει τέτοια εμπειρία, που δε θα επιτρέψει τη χειραγώγησή του, ούτε με διαφόρου είδους ψευτιές και κοροϊδίες, ούτε με αξιολύπητες εκκλήσεις για επιείκεια, ούτε με απειλές για νομικές διώξεις από τη μεριά της εξουσίας. Σας ευχαριστούμε για τη σπουδή, κύριοι!

*Ο στρατηγός Βλάσοφ κατά τη διάρκεια του Β` Παγκόσμιου Πολέμου είχε περάσει με το μέρος των ναζί και τοποθετήθηκε επικεφαλής των ρωσικών τμημάτων που πολέμησαν στο πλευρό των ναζί ενάντια στον Κόκκινο Στρατό. «Βλασοφικοί» αποκαλούνται όσοι συμμετείχαν σε αυτά τα ένοπλα σώματα των προδοτών.


Μετάφραση Ι.Π - Ε.Β

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση Πούτιν - Ζιουγκάνοφ(2007-09-22 00:00:00.0)
Νέα επίθεση κατά του ΚΚΡΟ(2006-04-16 00:00:00.0)
Πραγματοποιήθηκε το 11ο Συνέδριο του ΚΚΡΟ(2005-11-04 00:00:00.0)
ΚΚ ...του Μέλλοντος(2004-09-15 00:00:00.0)
Για την τακτική και στρατηγική του αγώνα(2004-07-25 00:00:00.0)
Οι κομμουνιστές στο στόχαστρο του Κρεμλίνου(2004-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ