Παρασκευή 6 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΓΚΑΜΠΙΕΛΕ ΜΟΥΤΣΙΝΟ
Απιστίες

Μια μικροαστικών αντιλήψεων ιταλική οικογένεια, όμοια με χιλιάδες παρόμοιες ελληνικές οικογένειες, βρίσκεται υπό διάλυση. Ολοι τους, το ζευγάρι και τα δυο τους παιδιά (αγόρι - κορίτσι), είναι βουτηγμένοι στον εγωισμό τους, στις ανασφάλειές τους, στη μίζερη ζωή τους. Κανένας δεν ακούει κανέναν. Ολοι επιθυμούν να «πετύχουν», κυρίως, για να αποδείξουν πως αξίζουν! Και, βέβαια, δεν έχουν φραγμούς για τον τρόπο που θα πετύχουν (γνώρισμα και αυτό των βαθιά πεπεισμένων μικροαστών!).

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Δυστυχώς, όμως, ο χειρισμός του από τον Ιταλό σκηνοθέτη έγινε συμβατικά και χωρίς εμπνεύσεις. Πάντως, ο Μουτσίνο απέφυγε τις ακρότητες και έκανε μια επαγγελματική διεκπεραίωση! Αυτή η επαγγελματική διεκπεραίωση, δυστυχώς, διευκολύνει τον «τεμπέλη» θεατή να διαβάσει το πρώτο επίπεδο, τα γεγονότα δηλαδή που συμβαίνουν στην επιφάνεια, και να αρκεστεί μόνον σε αυτά. Εμποδίζοντάς τον έτσι να προχωρήσει σε βαθύτερες σκέψεις και αναλύσεις. Πράγμα που θα έκανε τον θεατή πλουσιότερο και την ταινία ακριβότερη!

Αξίζει, όμως, να πούμε δυο κουβέντες παραπάνω γιατί τα πρόσωπα, οι ήρωες της ταινίας, μοιάζουν τόσο πολύ με την οικογένεια που προσπάθησε - και έως ένα σημείο τα κατάφερε - να οικοδομήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η υπόλοιπη μικροαστική «προοδευτική» πολιτική κομπανία της χώρας μας. Είναι μια «αριστερών» καταβολών οικογένεια. Μια «προοδευτική» οικογένεια. Ο πατέρας «έλαβε μέρος». Η μητέρα ηθοποιός! Αυτό τους δίνει το άλλοθι για να σέρνονται σήμερα από σαλόνι σε σαλόνι και από πισίνα σε πισίνα. Να σχολιάζουν «μελαγχολικά» και να απολαμβάνουν ευχάριστα τα λίτρα του συμβιβασμού τους. Φυσικό είναι, λοιπόν, τα παιδιά τους να τραβήξουν το κορίτσι για κάποιο σώου της τηλεόρασης, γενικά, και ο γιος να αγωνίζεται να πιάσει φιλενάδα (όταν δεν αυνανίζεται).

Μια αναλαμπή που προέκυψε (ο πατέρας συνάντησε έναν παιδικό έρωτα, ένα κορίτσι που τρέχανε μαζί στις διαδηλώσεις, και κάτι - προς στιγμήν - ξύπνησε μέσα του), δεν κατόρθωσε, όπως είναι φυσικό, να αλλάξει τα πράγματα. Μετά από κάποια κρίση ο κάθε κατεργάρης γύρισε στον πάγκο του (πού κότσια οι μικροαστοί για κάθετες συγκρούσεις)! Η οικογένεια, τελικά, «ολοκληρώθηκε». Η μάνα γύρισε στο θέατρο (μετά από χρόνια). Ο πατέρας στο πόστο του. Η κόρη να δείχνει μπούτι στην t.v και ο νεαρός έκοψε (;) τη μ..., αφού βρήκε, επιτέλους, τη φιλενάδα που αναζητούσε (τέτοια ιδανικά!).

Πόσο κοστίζουν όλα τα παραπάνω; Μια βουτιά στην πισίνα! Ετσι και αλλιώς το σάπιο δεν πονάει. Με το χρόνο αποσυντίθεται. Αυτό είναι το τίμημα!

Παίζουν: Φαμπίτσιο Μπεντιβόλιο, Μόνικα Μπελούτσι, Λάουρα Μοράντε (πολύ καλή) Σίλβιο Μουτσίνο, Νικολέτα Ρομανώφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ