Παρασκευή 6 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ» ΠΑΡΚΙΝΓΚ
Τα πληρώνουμε και τα ξαναπληρώνουμε...

Εγκαινιάστηκε χτες το «αυτοχρηματοδοτούμενο» πάρκινγκ στην πλατεία Κάνιγγος. Για τη χρήση του απαιτούνται 4,5 ευρώ για τις δύο πρώτες ώρες!

Εάν έχετε πρόβλημα να παρκάρετε στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει η λύση. Με 4,5 ευρώ για δύο ώρες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το «αυτοχρηματοδοτούμενο» υπόγειο πάρκινγκ της πλατείας Κάνιγγος και... ξενοιάζετε. Εάν δε διαθέτετε τα χρήματα αυτά για παρκάρισμα απλά... πρόβλημά σας, το οποίο πολύ σύντομα, μάλλον θα το... λύνει η Τροχαία: εντός πάρκινγκ το τσουχτερό αντίτιμο των μεγαλοεργολάβων κι εκτός, η τσουχτερή κλήση του τροχονόμου.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα απ' τα χθεσινά εγκαίνια και τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι πολίτες πλέον πρέπει να γνωρίζουν ότι σιγά - σιγά αποκτούμε αρκετούς χώρους πάρκινγκ και θα πρέπει να παρκάρουν στα πάρκινγκ κι όχι στα πεζοδρόμια. Και φυσικά μπορεί να γίνει έτσι πιο αυστηρή η επιτήρηση των παρανόμων σταθμεύσεων, διότι δεν υπάρχει δικαιολογία ότι "δεν έχω πού να παρκάρω το αυτοκίνητό μου"»!

Μα τόσα δίνουμε και σε ...φθηνά ιδιωτικά πάρκινγκ θα αναρωτιέστε λογικά. Στην ουσία και το συγκεκριμένο, ιδιωτικό είναι θα σας απαντήσουμε. Για 30 χρόνια, τα έσοδα του πάρκινγκ θα τα εισπράττει η κοινοπραξία ιδιωτών (εταιρίες J&P - ΑΒΑΞ, «Ελληνική Τεχνοδομική» - ΤΕΒ, ΑΕΓΕΚ, ΒΙΟΤΕΡ - ΓΕΚ) αφού... χρησιμοποιήθηκε «η μέθοδος της παραχώρησης», όπως την ονόμασε ο υπουργός. Τι σημαίνει αυτό; Στο κόστος κατασκευής του πάρκινγκ συμμετέχει κατά 30% το κράτος και 70% η κοινοπραξία. Μετά η τελευταία εισπράττει για τον κόπο της υπερκέρδη απ' τη δική σας τσέπη.

Το πάρκινγκ της πλατείας Κάνιγγος είναι υπόγειο, έχει 553 θέσεις εκ των οποίων οι 50 για δίκυκλα ενώ υπάρχουν 12 θέσεις για ΑμΕΑ. Εχει 4 υπόγειους ορόφους και συνολική έκταση 15.377,24 τετραγωνικά μέτρα. Λειτουργεί με αυτοεξυπηρέτηση κατά την είσοδο και την έξοδο, η πληρωμή γίνεται στην έξοδο... Στο πάρκινγκ θα λειτουργεί πλυντήριο και λιπαντήριο, το οποίο προφανώς θα εκμεταλλεύεται η κοινοπραξία.

Η αυτοχρηματοδοτούμενη ληστεία επεκτείνεται...

Και ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες: Στο ληστρικό σύστημα της «αυτοχρηματοδότησης» παραχωρείται ο χώρος του πάρκινγκ δωρεάν από το κράτος, του οποίου η συμμετοχή όμως φτάνει στο ένα τρίτο του κόστους. Η συγκεκριμένη κοινοπραξία που ανέλαβε την κατασκευή του πάρκινγκ στην πλατεία Κάνιγγος εκμεταλλεύεται και αυτό στην οδό Ριζάρη, το οποίο έχει παραδοθεί (6 ευρώ για δύο ώρες η... συμβολική τιμή) αλλά και άλλων δύο: Στο Νοσοκομείο Παίδων και πλατεία Αιγύπτου (Πεδίον του Αρεως). Το κόστος των τεσσάρων γκαράζ, συνολικής δυναμικότητας 2.200 θέσεων, ανέρχεται σε 36.000.000 ευρώ, ενώ η κρατική επιδότηση έφτασε στα 12.000.000 ευρώ! Σημειώνουμε πως εκτός της εκμετάλλευσης των γκαράζ, για δεκαετίες οι μεγαλοεργολάβοι απομυζούν τεράστια κέρδη και από τις παράπλευρες εξυπηρετήσεις (πλυντήριο, μίνι - μάρκετ κλπ.). Το ποιος κερδίζει και απ' τα μεγάλα έργα είναι μάλλον αυτονόητο...

Σύμφωνα με τον Γ. Σουφλιά στο τέλος του χρόνου θα υπάρχουν διαθέσιμες (έναντι αναλόγου «τσουχτερού» αντιτίμου θα προσθέταμε) 2.860 θέσεις. Στις υπάρχουσες 660 θέσεις στην οδό Ριζάρη και οι 500 στην πλατεία Κάνιγγος θα προστεθούν 640 θέσεις στο Νοσοκομείο Παίδων, 400 θέσεις στο Πεδίον του Αρεως και άλλες 660 στο Φιξ από το πάρκινγκ που έχει αναλάβει η Αττικό Μετρό. Προσέθεσε δε, πως ήδη το ΥΠΕΧΩΔΕ βρίσκετε «στη διαδικασία των διαγωνισμών για αρκετά άλλα πάρκινγκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ