Πέμπτη 12 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διεθνής η απήχηση της εκδήλωσης του ΠΑΜΕ για τους νεκρούς εργάτες

Μία από τις εικόνες της εκδήλωσης που παρουσιάστηκε στα διεθνή μέσα από το «Ασοσιέιτεντ Πρες»

Associated Press

Μία από τις εικόνες της εκδήλωσης που παρουσιάστηκε στα διεθνή μέσα από το «Ασοσιέιτεντ Πρες»
Ευρεία δημοσιογραφική κάλυψη από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης είχε η προχτεσινή εκδήλωση τιμής στους δεκατρείς νεκρούς εργάτες στα Ολυμπιακά έργα, που οργάνωσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στην πλατεία Συντάγματος με τη συμμετοχή πλήθους εργαζομένων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το αυστραλέζικο τηλεοπτικό κανάλι ABC μετέδωσε: «Υπάρχει μια άλλη πλευρά, εκτός από τη γοητευτική, των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Ελληνες τελείωσαν τα Ολυμπιακά έργα, αλλά η κατασκευή τους είχε ένα τρομερό κόστος. Τουλάχιστον 13 εργάτες σκοτώθηκαν σε αυτά... Δύο χιλιάδες εργάτες συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή - ενωμένοι στη θλίψη και το θυμό... Καθώς τα ονόματα νεκρών διαβάζονται δυνατά ένα - ένα συγκεντρωμένοι τοποθετούν στεφάνι ελιάς σε λευκούς σταυρούς, που έφεραν τα ονόματα των νεκρών».

Επίσης, το διεθνές πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες τονίζει: «Ελληνες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας την Τρίτη σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στους 13 εργάτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια κατασκευής των Ολυμπιακών έργων. Οι διαδηλωτές κράτησαν απόλυτη σιγή καθώς τα ονόματα των νεκρών εργατών διαβάζονταν φωναχτά και στεφάνια ελιάς τοποθετούνταν στους δεκατρείς σταυρούς που είχαν τοποθετηθεί έξω από τη Βουλή, τρεις ημέρες πριν ξεκινήσουν οι Αγώνες. "Εχουμε πληρώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες με αίμα" είπε ο Αντρέας Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. "Τόσα χρήματα που ξοδεύτηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σημαίνουν ότι τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας τα περιμένει χειρότερη μοίρα"».

Γενικό πλάνο της εκδήλωσης που απέκρυψαν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης
Γενικό πλάνο της εκδήλωσης που απέκρυψαν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης
Σε αφιέρωμα του BBC για τα εργατικά «θανατηφόρα» ατυχήματα ο Γ. Θεοδώρου, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας περιγράφει τις άθλιες συνθήκες εργασίας και την παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής.

Το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων εκδηλώθηκε το ίδιο έντονα και χτες. Στελέχη του ΠΑΜΕ έδωσαν συνεντεύξεις στο BBC, σε ραδιόφωνα της Αγγλίας και της Αυστραλίας, σε τηλεοπτικά κανάλια της Γαλλίας, της Βραζιλίας, της Σουηδίας κ.α.

Σε πλήρη αντίθεση με αυτή την εικόνα τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έλαμψαν διά της απουσίας τους από την εκδήλωση. Είναι προφανές ότι η εκδήλωση ήταν παραπάνω από ενοχλητική για τους εκδότες και καναλάρχες που προσπαθούν να συγκαλύψουν τη βαρβαρότητα που κρύβεται πίσω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στελέχη του ΠΑΜΕ σχολιάζοντας στο «Ρ» το θάψιμο της εκδήλωσης από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, σημείωναν τις λίγες περιπτώσεις δημοσιογράφων που ξεχώρισαν με ειδική αναφορά στην εκπομπή του Αρη Πορτοσάλτε στον «Σκάι» όπου ο δημοσιογράφος και πρόβαλε την εκδήλωση και είχε την εντιμότητα να εντοπίσει ως ύβρι το γεγονός ότι τιμώμενα πρόσωπα στους Ολυμπιακούς θεωρήθηκαν διάφορες κυρίες της άρχουσας τάξης αλλά όχι οι ίδιοι οι εργάτες που μάτωσαν για την Ολυμπιάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ