Παρασκευή 13 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Για ομοσπονδιακή λύση μιλούν οι Αμερικανοί

Την επιθυμία των ΗΠΑ να υπάρξει ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο, που θα επιτρέψει στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους να ζήσουν με ασφάλεια μαζί, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει πιθανότητα νέου δημοψηφίσματος επί του «σχεδίου Ανάν», ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση: «Λυπάμαι που το δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη λίγους μήνες πριν δεν ήταν επιτυχές. Ενθαρρύναμε και τις δυο πλευρές να ψηφίσουν γι' αυτό, και τώρα κάνουμε κάποιες κινήσεις με τους Ευρωπαίους συνεργάτες μας για να παράσχουμε κάποια οφέλη στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, το τουρκικό τμήμα της Κύπρου, και ελπίζουμε ότι με συνεχιζόμενο διάλογο και προσπάθειες ίσως να είναι δυνατό να δρομολογήσουμε εκ νέου τη διαδικασία. Δεν μπορώ όμως να σας δώσω ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτό. Πιστεύω ωστόσο ότι αυτό είναι το σωστό, και θέλουμε να δούμε ένα ομοσπονδιακό νησί, όλο το νησί, ως μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Οι Τουρκοκύπριοι

Ο «πρωθυπουργός» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ενημέρωσε τα μέλη της πλατφόρμας «Αυτή η χώρα είναι δική μας», που είχε πρωτοστατήσει στις μαχητικές εκδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος Ντενκτάς, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Μεταξύ άλλων είπε: «Οι προσεχείς μέρες, και κυρίως αυτές προς το τέλος του μήνα και οι πρώτες του Σεπτεμβρίου, είναι πολύ σημαντικές για τη μοίρα του λαού». Είπε ότι προέχει η λύση του Κυπριακού και όλες οι εισηγήσεις θα πρέπει να αποσκοπούν προς αυτή την κατεύθυνση. Υπενθύμισε τον κανονισμό για ελεύθερο εμπόριο της Κομισιόν, που υποβλήθηκε για έγκριση στην Επιτροπή, καθώς και τον κανονισμό για οικονομική βοήθεια. Αναφέρθηκε και στις εισηγήσεις της κυβέρνησης για τον κανονισμό της πράσινης γραμμής, η υλοποίηση των οποίων θα εξαρτηθεί από την Κομισιόν.

Ο Μ. Ταλάτ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους σε μη πολιτικής υφής θέματα, όπως αυτό των αγνοουμένων, και ότι περιμένει από το Συμβούλιο Ασφαλείας την έκδοση ψηφίσματος για παράταση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης. Πρόσθεσε ότι ο ΓΓ έχει την πρόθεση να μειώσει τον αριθμό των ανδρών της και να μετατρέψει τις δυνάμεις αυτές σε δυνάμεις στρατιωτικής αστυνομίας.

Αναφερόμενος στις αντικατοχικές εκδηλώσεις, υποστήριξε ότι ο στόχος τους ταυτίζεται με αυτόν της κυβερνητικής πολιτικής. Ισχυρίστηκε επίσης ότι η ελληνική πλευρά προσπαθεί να καθυστερήσει την επίλυση του Κυπριακού ροκανίζοντας το χρόνο.

Εξάλλου, ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι οι διάφορες εκδηλώσεις, όπως πορείες, διαμαρτυρίες, στήσιμο σκηνών, ελευθέρωση περιστεριών, αποσκοπούν στο να στείλουν το μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, ότι οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να επιστρέψουν στις εστίες τους και ότι πρέπει να τερματιστεί η κατοχή.

Ο Ντενκτάς κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να υψώσουν τη φωνή τους γιατί «ο λαός λες και βρίσκεται σε ύπνο». Είπε ότι η σιωπή δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης και ότι η φωνή δε σημαίνει και διασάλευση της τάξης. «Οπως οι Ελληνοκύπριοι έστησαν σκηνές μπροστά στα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ και δε διασαλεύτηκε η τάξη, έτσι και μια εκδήλωση των Τουρκοκυπρίων δε θα οδηγήσει σε διασάλευση», είπε ο Ραούφ Ντενκτάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ