Κυριακή 15 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Ανασφάλεια από την «ασφάλεια»

Πέρα από τον κουρνιαχτό της αδικαιολόγητης χλιδής και της χυδαίας κοσμοπολίτικης προπαγάνδας των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης, που προσπαθούν να επιβάλουν το εμπόριο του εκφυλισμένου αθλητισμού ως Ολυμπιακό Ιδεώδες, υπάρχουν ορισμένες πλευρές κύριας σημασίας που αφορούν τον άνθρωπο.

Πρόκειται για τα μεγάλα ερωτήματα που γεννά η πρωτοφανής πολεμική ανάπτυξη του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μαζί με το σύνολο των Σωμάτων Ασφαλείας. Ολα δικαιολογούνται στο όνομα της ασφάλειας της Ολυμπιάδας της Αθήνας, ακόμη κι η συνδρομή του ΝΑΤΟ ως επιστέγασμα της δραστηριότητας των ξένων μυστικών υπηρεσιών. Πολλοί εξηγούν την πρωτοφανή εφαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων και όπλων τελευταίας τεχνολογίας ως μία ευκαιρία της πολεμικής βιομηχανίας και των εταιριών (προστασία ασφάλειας) να κερδίζουν αστρονομικά ποσά. Αυτή η ερμηνεία όσο απλή κι αν φαίνεται είναι σωστή, ιδιαίτερα στην εποχή μας, που η εμπορευματική παραγωγή κινείται κυρίως στα προϊόντα πολεμικής ισχύος και στις υπηρεσίες ασφαλείας. Ομως, δεν αρκεί για να ερμηνεύσει καθολικά το φαινόμενο.

Αυτή η τεράστια δολοφονική παραγωγή προϊόντων-υπηρεσιών πρέπει να ανανεώνεται στο δοσμένο ζωτικό της χώρο και να επεκτείνεται σε καινούριους. Αυτή η λειτουργία τής διασφαλίζει τη συνεχή ανανέωση σε όγκο και ποιότητα με αντίτιμο το βούρκο του αίματος, τη διάλυση και την υποταγή εθνών, κρατών και λαών. Η πρωτοφανής καθολική εφαρμογή των πάσης φύσεως συστημάτων ασφάλειας και πολέμου στην Αθήνα με αφορμή την Ολυμπιάδα εντάσσεται στο πλαίσιο ελέγχου της συνεχώς αυξανόμενης και αναπτυσσόμενης πολεμικής μηχανής της ευρω-ατλαντικής συμμαχίας.

Η Αθήνα διαπιστώνει μία γενική πολεμική κινητοποίηση ως ένα είδος γενικής δοκιμής. Η δραματική ερώτηση που προκύπτει από αυτή τη διαπίστωση έχει δύο πλευρές. Η μία αφορά στον έλεγχο και στην καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα. Είτε προληπτικά στη γέννησή τους είτε στην ανάπτυξή τους. Η άλλη είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε κύριο προωθημένο ιμπεριαλιστικό φρούριο έναντι των αραβικών λαών σήμερα και κάθε βαλκανικού λαού αύριο.

Η πρώτη ερωτηματική πλευρά δένεται με όλη την κίνηση δημιουργίας πολυεθνικών στρατιωτικών σωμάτων επέμβασης στο πλαίσιο ευέλικτων στρατιωτικών συμπράξεων διαφόρων μορφών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για εσωτερικές επεμβάσεις. Η δεύτερη ερωτηματική πλευρά είναι ανατριχιαστική στη σύλληψή της διότι κατ' ουσία κινείται ως προπομπός ενός 3ου Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου με ό,τι συνεπάγεται αυτός. Η παραμονή, π.χ., των ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης μπορεί να φαίνεται ως ένα ειδικό ζήτημα προσωπικών και λαϊκών ελευθεριών. Η παρουσία και παραμονή ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ελλάδα μπορεί να φαίνεται ως επανάληψη της παλιάς ξένης στρατιωτικής παρουσίας. Ομως, και τα δύο αλληλοσυμπλεκόμενα συναποτελούν την ενιαία λειτουργία μηχανισμών πολέμου και «προστασίας ασφαλείας» σε νέο, πιο ανεπτυγμένο επιστημονικό επίπεδο.

Το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα εξουσίας σε νέα έκδοση, ολοκληρωμένη, από πολυεθνικές εταιρίες παροχής προστασίας και ασφάλειας. Το αξιοπρόσεκτο αυτής της νέας ιστορίας είναι ότι όλα εξαντλούνται μέσα σε μια σιδερόφραχτη κοσμοπολίτικη βιτρίνα που λειτουργεί με θεσμοθετημένους κανόνες της σύγχρονης αστικής δημοκρατίας. Να πώς η δημοκρατία θωρακίζεται..! Αυτό που μένει να απαντηθεί είναι εάν οι υποταγμένοι πολιτικοί ταγοί της Ελλάδας θα την οδηγήσουν στην εσχατιά ενός ιμπεριαλιστικού κέντρου πολεμικών επιχειρήσεων και ενός πολεμικού προθαλάμου ενός νέου γενικευμένου πολέμου.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ